Strategisk samhandling mellom bedrifter
Alina Ozhegova disputerer for PhD-graden ved NHH 20. august 2024 med avhandlingen «Essays in Industrial Organization of Spatially Differentiated Markets».
Alina Ozhegova disputerer for PhD-graden ved NHH 20. august 2024 med avhandlingen «Essays in Industrial Organization of Spatially Differentiated Markets».
Norwegian-pilotene krever lønnshopp på 25 prosent og truer med streik. De forlanger kompensasjon for svak krone så de ikke sakker akterut for danske kolleger. Rett og rimelig?, spør Frode Steen i DN.
Den største veksten i egne merkevarer finner vi ikke i Norge, og prisveksten har vært langt høyere i mange andre land. Det ble poengtert av eksperter som deltok på årets FOOD-konferanse.
For å sikre at grunnrenten i fiskeriene kommer fiskeridistriktene til gode, er det kanskje best å la fiskerne beholde den selv, skriver professor emeritus Rögnvaldur Hannesson i DN.
Det offentlige gjør innkjøp for over 650 mrd. kroner årlig. Samtidig er regelverket så byråkratisk at næringsministeren mener vi er på ville veier. Nå har et NOU-utvalg levert forslag til ny lov.
Atle Haugen disputerer for PhD-graden ved NHH 3. oktober 2023 med avhandlinga «Essays on industrial organisation: Digital platform competition, technology licensing, and vertical markets"».
Fredag 30. juni presenterte næringsminister Jan Christian Vestre fem tiltak for å stimulere til grønn omstilling. Dessverre levde han ikke opp til forventningene, skriver Tor W. Andreassen.
To bedrifter, Flikk og Flakk, produserer elbilladere og må investere én milliard kroner hver. Flikks eier bor i Sveits, Flakks eier i Norge. Har Flakk en ulempe som hindrer lønnsom vekst?
– Hadde det vært riktig at NRK for 20 år siden startet en papiravis? Nei. Men de har en digital avis. Det er klart at den påvirker vår hverdag, sa Dag Sørsdahl, konsernsjef i Aller Media.
NHH-forsker Morten Sæthre mottar ERC Starting Grant for yngre forskere som kan levere fremragende forskning. Nå kan han sette i gang studien om fordelingseffekter av klima- og miljøpolitiske tiltak.
Å spille på menneskelige svakheter er ikke god forretningsskikk,skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i BT.
Erfaringene fra koronastøtten kan gi viktig innsikt i hvilke feil regjeringen må unngå hvis bedrifter skal få strømstøtte, skriver SNF-forsker Ole-Andreas Elvik Næss i DN.
Nahid Rezaeinia disputerer for PhD-graden ved NHH 10. juni 2022 med avhandlingen «Contributions to the Methodology and Practice of Optimization Problems with Multiple Preferences».
DNB har nå grønt lys for å ta over konkurrenten Sbanken – en prosess som vil pågå over tid, skriver Tor W. Andreassen i Dagens Perspektiv.
Hvilken effekt har grensehandelen med Sverige for omsetningen i norske dagligvarekjeder? Koronapandemien ga NHH-forskerne svar.
Investering i ny næringsvirksomhet kan like gjerne skje med lønnsinntekt som med overskuddet i et selskap, skriver NHH-forsker Øyvind Thomassen i DN.
Charlotte Bjørnhaug Evensen disputerer for doktorgraden ved NHH 25. oktober 2021 med avhandlingen «Three chapters in industrial organization».
Nytt utvalg skal se på tillatelser i havbruksnæringen. Forskningsdirektør og professor II Linda Nøstbakken skal lede utvalget.
Førsteamanuensis Malin Arve går inn i et ekspertutvalg som skal se på mulighetene for å forenkle regelverk og rapporteringsplikter. Dette kan spare næringslivet for tid og penger.
Det er entreprenører med gode ideer, teft og gjennomføringskraft som er mangelvare, ikke kapitalistenes penger, skriver NHH-forsker Øyvind Thomassen i DN.
Høyre skulle vært det naturlige valget for alle oss som tror på kapitalisme i norsk utgave. Det er i stedet blitt partiet til støtte for store kapitalister, skriver NHH-forsker Øyvind Thomassen i DN.
16. september møtes dagligvarebransjen til konferanse i Oslo med tema prissynlighet og bransjeglidning. Bransjen diskuterer konkurranseutfordringer og ny lov om god handelsskikk.
Den internasjonale EARIE-konferansen ble åpnet i dag. I løpet av fredag og lørdag vil 400 påmeldte få servert hele 360 presentasjoner.
Sissel Jensen ved Institutt for samfunnsøkonomi har fått opprykk til professor. Det har også Ivar Kolstad ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap og Walter Pohl, Institutt for finans.
Bare en liten del av støtten har gått til bedrifter som har blitt direkte rammet av smitteverntiltak. Ordningen har ført til betydelige overføringer til rike kapitaleiere som selv er i stand til å håndtere risiko og hente ny kapital i markedet.
NHH og UiB arrangerer den internasjonale EARIE-konferansen i 2021. Covid-19 gjør næringsøkonomi til et hyperaktuelt fagfelt, og neste års konferanse ved NHH blir en viktig møteplass for både forskere og politikere.
Muligens har ikke alle tenkt over at det faktisk er en auksjon de har deltatt i.
Dagens offentlige støtteordninger til forskning og utvikling bør rettes mer inn mot FoU-nykommere i næringslivet og baseres mer på generelle kriterier fremfor skjønn, skriver professor Øivind A. Nilsen i DN.
Små aktører bør tenke seg om før de heier på kampen mot gigantene, skriver Hans J. Kind og Øystein Foros i DN.
Økt konkurranse og innovasjon vil bidra til høyere inntekt og sikre sysselsetting for melkebøndene, skriver professor Hans Jarle Kind ved Institutt for samfunnsøkonomi, professor Øystein Foros ved Institutt for foretaksøkonomi og professor i privatrett Erling J. Hjelmeng ved UiO.
En dyrere euro reduserer kjøpelysten, men vestlandsvær og lange vintermåneder vil nok fremdeles stimulere til utferdstrang, skriver professor Frode Steen i Bergens Tidende.
Konkursregisteret bør utvidast til å også ta inn opning og avslutning av rekonstruksjonar, skriv Aksel Mjøs i Dagens Næringsliv.
Det er grunn til å tro at tidligere utgiftsføring av investeringer vil ha en positiv effekt på investeringsnivået i oljesektoren.
Vi trenger revidert lovgivning på konkursområdet, slik at både samfunnsøkonomiske og bedriftsøkonomiske kostnader ved konkurs minimeres, skriver Aksel Mjøs og Karin S. Thorburn.
Krisetiltaka så langt feilar i møte med innovative, høgrisiko, tidlegfase verksemder. Kraftfulle og kreative tiltak trengs for desse verksemdene, skriv finansforsker Aksel Mjøs i Dagens Næringsliv.
En forsvarlig håndtering av krisen bør ikke ta i utgangspunkt i at Erna Solberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner skal «gjøre alt som trengs». Vi trenger en åpen, balansert og kritisk gjennomgang av «hva som trengs».
To forhold avgjør deres evne til å komme seg gjennom koronakrisen, skriver NHH-professor Lasse B. Lien.
Det hjelper ikke med lån når kundene er borte, skriver NHH-professor Victor D. Norman.
Det var nesten ingen som hadde forutsatt at et virus skulle få hele verdensøkonomien til å rase sammen i 2020, skriver professor Ola H. Grytten.
11. mars møtes dagligvarebransjen til konferanse i Oslo med tema butikkdød og bransjeglidning. – Det mangler ikke på spenning i dagligvarebransjen, sier FOOD-leder Frode Steen.
Fordi jeg heiet på nedleggingen av G Max og G Sport for å styrke Intersport, ble jeg overrasket over nyheten. Nå skal 95 butikker legges ned og 2200 ansatte settes på gaten. Hva gikk feil og hva kan varehandelen forøvrig lære av dette?
– Eg sette meg aldri som mål å skulle bli professor. Eg har berre halde på med det eg liker. Dette er ein fantastisk dag for meg, seier Bram Timmermans.
Hvordan kan varehandelen bidra for å få ned plastforbruket? NHH-forskere skal finne svar.
Fire studenter på laget Viking Consulting Team vant nylig en av verdens største casekonkurranser. – Fantastisk innsats, sier Therese E. Sverdrup.
The Center for Business Economics at NHH and SNF invited to a seminar on the Norwegian mobile market on May 8 at NHH’s campus in Oslo.
I butikker som innfører selvbetjente kasser, øker salget av usunne varer som brus, potetgull og godteri. Uten skarpe blikk fra kø og betjening mister vi hemningene.
Regjeringa vil sikre økt konkurranse ved å styrke handhevinga av konkurranselova i daglegvarebransjen. – Vi har for få utfordrarar og konkurrentar, sa næringsministeren på Food-konferansen.
Salg av usunne varer går opp med mellom 10 og 15 prosent i butikker med selvbetjente kasser. Når ingen ser på, kjøper vi mer godteri, chips og brus.
– Det kan se ut som om norsk olje- og gassindustri har tømt relaterte industrier for talent. Samtidig som de har presset på lønningene deres, sier NHH-forsker Bram Timmermans.
Malin Arve og Tina Søreide er to av NHH-forskarane som no får forskingsmidlar frå Konkurransetilsynet. Forskingsprosjekta er lagt til SNF.
Stipendiat Mai Nguyen-Ones vant årets FIBE-pris for artikkelen «Price coordination with prior announcements in retail gasoline markets» der hun tar for seg prisdannelsen ved norske bensinstasjoner.
Chang-Koo Chi har fått publisert studien «All-pay Auctions with Affiliated Binary Signals» i Journal of Economic Theory.
Forrige uke opplevde Oslo Børs sin verste dag på over to år, med et fall på rundt tre prosent. NHH-professor Ola H. Grytten forklarer hvorfor.
– Politisk risiko påvirker bedriftenes beslutninger om å investere. Det har blitt superrelevant å forstå disse mekanismene, sa Lars H. Sendstad før han disputerte tirsdag denne uka.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møter NHH-forskere og en rekke næringslivstopper til åpen høring om kapitaltilgangen for bedrifter på NHH 18. september.
Ny masterprofil gir Thea og Gunnhild teknologisk lederkompetanse som gjør dem i stand til å hjelpe selskaper til å ta bedre beslutninger.
Den ferske doktorgradsstudenten Charlotte B. Evensen (27) roses opp i skyene av forskere ved NHH. Takket være tydelig professorovertalelse søkte hun jobb som stipendiat, og fikk den.
Årets Lehmkuhlforeleser er investor og gründer Frode Eilertsen. Han frykter at Norge skal bli en digital sinke: – Jeg er bekymret for Norges utvikling.
Artikkelen «Apple's Agency Model and the Role of Most-Favored-Nation Clauses» publiseres i tidsskriftet The RAND Journal of Economics. Det betyr publikasjonsbonus til Øystein Foros og Hans Jarle Kind.
Det som kunne krype og gå av bransjefolk var onsdag samlet på FOOD-konferansen i Oslo.
Rema betaler prisen for sin nye strategi. Men det er ingen skam å snu.
200.000 ansatte i varehandelen risikerer å bli automatisert bort.
Lojalitetsprogrammene til butikker og flyselskaper er en skattekiste for selskapene.
I motsetning til mange «ækspærta» har vi tro på Remas Æ og Bestevenn. Nyvinningene kan bli vinn-vinn for kunder og REMA.
FIBE 2017: «Creating value in changing landscapes» er i gang. Konferansen har blitt den viktigste møteplassen for bedriftsøkonomisk forskning - i regi av NHH.
Artikkelen “Service supply chain management: A review of operational models” av Stein W. Wallace er en av de mest nedlastede artiklene i European Journal of Operational Research.
Julia Tropina Bakke disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 2. juni 2016 med avhandlingen «Essays on Multinational Firms and Profit-shifting».
Kan næringsminister Monica Mæland ha spist for mye smågodt? Tiltakene for økt konkurranse mellom matkjedene er i alle fall tannløse, skriver NHH-professor Øystein Foros og UiO-professor Erling J. Hjelmeng i DN 23. mars.
Smågodtkrigen viser at det er konkurranse i dagligvaremarkedet. Men for at prisene på matvarer skal ned, må vi gå mer drastisk til verks, skriver Øystein Foros, professor ved NHH og Erling J. Hjelmeng, professor ved UiO og tidligere leder av dagligvarelovutvalget.
Det har blitt hardere konkurranse mellom bankene. Vil det føre til mer risikotaking i banksektoren?
Moderne luftfart preges av en dynamikk som krever at også arbeidsinnsatsen blir fleksibel.
Det er for meg en gåte at Lotteri- og stiftelsestilsynet i Førde synes å være totalt uinteressert i moderne prinsipper for eierstyring og selskaps-ledelse, skriver Iver Bragelien i Aftenposten 16. desember.
Tor-Erik Olsen disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 27. november med avhandlingen Diffusion and adoption of management accounting innovations in the public sector - The case of Norwegian health entities and institutions within higher education
Kommentar: Samlebåndet, Henry Fords metode, er greit til sitt bruk, men ikke i velferdsstaten anno 2012. Den bør avfordifiseres, skriver Victor D. Norman i Dagens Næringsliv 19. mai
IT-bransjen er i ferd med å skifte fokus fra selve teknologien til tjenesteleveranser og bedre styring av arbeidsprosessene - såkalt beste praksis. Det er delvis på grunn av Margaret Thatcher, ifølge førsteamanuensis Jon Iden (Institutt for strategi og ledelse).
Anna Isabelle Robbestad holder prøveforelesning og disputerer for sin doktorgrad tirsdag 24. mai.