Ny avhandling om historisk ulikhet og mobilitet i Norge
Eirik Berger Abel disputerer for PhD-graden ved NHH 29. november 2024 med avhandlingen «Essays on Equality, Intergenerational Mobility and Family Formation».
Eirik Berger Abel disputerer for PhD-graden ved NHH 29. november 2024 med avhandlingen «Essays on Equality, Intergenerational Mobility and Family Formation».
Nærmere 500 internasjonale forskere innen arbeidsmarkedsøkonomi deltar på EALE-konferansen på NHH denne uken. Sosial arv og minstelønn er to hovedtema.
Vi får stadig færre barn enn her til lands, noko som kan by på problem på lenger sikt. No skal eit nytt ekspertutval med Katrine V. Løken som medlem sjå om finst det tiltak for å snu utviklinga.
– Vårt prosjekt, EquiFirm, har som mål å forstå effektene av likestillingspolitikken, sett fra et bedriftsperspektiv, sier Astrid Kunze. Dette blir også ett av temaene på «EquiFirm Workshop» 4. og 5. juni
Psykiske helseproblemer skyter ikke plutselig i været nå, det er en misforståelse, mener Janet Currie. Hun holder Sandmo-forelesningen tirsdag 28. mai.
Møt Eppie Jean Van Egeraat, en fersk PhD-student fra Irland som allerede har publisert to vitenskapelige artikler. – En kommende stjerne, sier kolleger ved NHH.
I norsk politikk er det enighet om at faste, direkte ansettelsesforhold skal være normalen. Samtidig har det vært en «evig» strid om unntak fra denne normen, mellom høyre- og venstresiden og med LO og NHO som viktige interessenter.
− Etterspørselen etter eksterne konsulenter har endret seg de siste årene, inspirert av smidig tankegang, skriver Torstein Nesheim i digi.no.
Barn og unge kan ha store fordeler av å få styrket sosiale ferdighetene i tidlig alder.
Jonna Olssson og Nicole Wägner har blitt tildelt Marie Skłodowska-Curie Actions-stipend. De mottar cirka 2,4 millioner kroner hver.
I dag overleverer NHH-professor Katrine V. Løken og hennes ekspertgruppe sin rapport til kunnskapsministeren: Hvordan barnehager og skoler kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller.
En doktoravhandling fra NHH satte i fjor fart i debatten om mobilforbud i skolen: Sara Abrahamssons forskning viste at mobilforbud ga bedre karakterer og førte til mindre mobbing. Nå skjerper regjeringen kraftig inn på mobilbruken.
PhD-kandidat Irene Marta Brusini har mottatt Valeria Solesin-prisen, oppkalt etter den unge italienske forskeren som ble drept i terrorangrepet i Paris ved Bataclan i 2015.
Vår anbefaling om økt barnetrygd vil halvere andelen barn som bor i fattigdom, samtidig som den ikke skaper fattigdomsfeller, skriver Kjell G. Salvanes og ekspertgruppen, som leverte sin utredning 17. oktober.
Hvert tiende barn i Norge vokser opp i fattige familier. I en av Oslos delbydeler er andelen 65 prosent. – Vi må øke barnetrygden. Det vil halvere andelen barn som bor i fattigdom, sier NHH-professor Kjell G. Salvanes.
Claudia Goldin er årets vinner av nobelprisen i økonomi. Hun får prisen for sitt arbeid for å bedre forstå kjønnsforskjellene i arbeidsdeltagelse og lønn.
Alessandro Pizzigolotto disputerer for PhD-graden ved NHH 29. august 2023 med avhandlingen «Essays on Empirical Political Economy and Household Behaviour».
Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller, og derfor er det positivt med den økte kvinneandelen på Indøk, skriver NHH-professor Astrid Kunze i Khrono.
Hvorfor er kvinner fortsatt underrepresentert på toppledernivå? Hvilke tiltak bidrar til å minske lønnsgapet? I slutten av juni møtes økonomer fra USA og Europa til workshop i Bergen, for å legge fram ny forskning på feltet.
René Karadakic disputerer for PhD-graden ved NHH 2. juni 2023 med avhandlingen «Essays on Economic Inequality and Mobility».
Sara Abrahamsson disputerer for PhD-graden ved NHH 24. mai 2023 med avhandlingen «Essays on Empirical Labor and Health Economics».
Rundt 1 800 journalister deltok i denne spørreundersøkelsen, hvorav 207 var frilansere. Da svarte rundt 41 prosent at de ikke ble frilanser av eget valg, skriver SNF-stipendiat Christer Flatøy.
Når stadig færre vil jobbe som sykepleier, så har det, også, med prisingen å gjøre. Lønn er fortsatt viktig for å tiltrekke seg ønsket kompetanse. Da oljebransjen manglet arbeidskraft på 70-tallet, skrudde man lønnen kraftig opp, og ungdom på Vestlandet droppet ut av skolen i hopetall for å jobbe i oljå.
Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere går til NHH-professor Katrine V. Løken for sin fremragende forskning innen samfunnsøkonomi.
Norge har rundt 322 000 frilansere. Ny forskning viser at mange har store utfordringer knyttet til det å balansere arbeid og fritid, skriver SNF-forsker Christer Flatøy.
Professor Alexander Willén mottok åtte millioner kroner i støtte gjennom Forskerprosjekt for unge talenter i 2022. Les hans tips til søknadsprosessen.
Svenske grensekommuner var de store taperne da svenske arbeidstagere flokket seg til Norge for å tjene mer penger på midten av 2000-tallet.
Lærerstreiken har vart i mer enn 100 dager – mange av de elevene som er hardest rammet, vil trolig ha vesentlig lavere inntekt senere i livet enn de ellers ville hatt. Noen vil rammes ekstra hardt, skriver NHH-professorene Alexander W. Cappelen og Alexander Willén.
Utenforskapet er like alvorlig for jenter som for gutter, skriver Christine Meyer i DN.
Utenforskapet er et ektefødt barn av den norske suksessen, skriver Victor D. Norman i DN.
Tilgang på varm skolemat førte til at svensker ble høyere, tok mer utdannelse og ble rikere, skriver NHH-professor Katrine V. Løken i DN.
Mirjam Linnea Wentzel disputerer for PhD-graden ved NHH 15. desember 2021 med avhandlingen «Three Economic Essays on Victimization and Social Policies from Childhood to Retirement».
Forskjeller i spedbarnsdødelighet mellom rike og fattige nordmenn har aldri vært mindre enn nå, viser ny NHH-studie.
De tok naturlige eksperimenter inn i laboratoriet, skriver NHH-professor Kjell Gunnar Salvanes i Aftenposten.
Alexander L. P. Willén har fått opprykk til professor. – En ekstremt talentfull forsker, sier leder ved Institutt for samfunnsøkonomi, professor Eirik Gaard Kristiansen.
Sissel Jensen ved Institutt for samfunnsøkonomi har fått opprykk til professor. Det har også Ivar Kolstad ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap og Walter Pohl, Institutt for finans.
Vi er altfor opptatt av økonomiske forskjeller. I Norge er det ulikheten i utdanning vi må diskutere, skriver Katrine V. Løken og Kjell G. Salvanes i Aftenposten.
Teknologibruk kan redusere tilbakefall til kriminalitet gjennom å øke faren for å bli tatt. Danskenes dna-register har klar, avskrekkende virkning, viser ny studie. Dette skriver NHH-professor Katrine V. Løken i DN.
Studiepoeng gjennom arbeidspraksis i utlandet er en gavepakke til norske studenter, skriver stipendiatene Agnes Bamford og Victoria S. Nydegger Schrøder i Dagens Næringsliv.
Når menn henger etter på skole og i arbeidslivet, tror folk flest at det skyldes mangel på innsats, det gjør de ikke når kvinner henger etter, skriver Alexander Cappelen i DN.
Partene i arbeidslivet bør ha interesse av en opplysningsplikt om andelen kvinner og personer med etnisk bakgrunn i toppledelsen, skriver Astrid Kunze i Aftenposten.
Bedre mental helse for de flinkeste, særlig jentene, er en av virkningene av fritt skolevalg, skriver professor Katrine V. Løken i DN.
Stengte universiteter og høyskoler påfører studenter og unge ansatte store tap, særlig i form av inntektssvikt, skriver professor Katrine Vellesen Løken i Dagens Næringsliv.
Forskning fra NHH viser at det finnes et kritisk punkt som gjør at et nabolag utvikler seg mot total segregering.
De langsiktige kostnadene av arbeidsledighet og stengte barnehager og skoler kan bli opp mot 100 milliarder kroner. De unge og de som har minst ressurser fra før, må trolig bære disse kostnadene, skriver Katrine V. Løken og Kjell G. Salvanes i DN.
Ti norske samfunnsøkonomer, tre av dem fra NHH, har opprettet et nettsted for å samle uavhengige analyser av koronakrisen, sett fra økonomisk synspunkt.
En ny satsing på yrkesfag må ta med seg ny lærdom fra den store reformen i 1994. Den hadde stikk motsatt effekt for gutter og jenter.
For menn er nøkkelen til forfremmelse å ha en mannlig sjef. Særlig hvis begge røyker.
Erling Risa disputerer for doktorgraden ved NHH 4. desember 2019 med avhandlingen «Essays on Intergenerational Mobility».
Digitaliseringen åpner for nye muligheter i spørsmål om lokalisering av offentlige tjenester, skriver Christine B. Meyer i Dagens Næringsliv.
Arbeidslivet står overfor store endringer i årene som kommer. Et regjeringsutnevnt utvalg med blant andre NHH-professorene Karen M. Olsen og Kjell G. Salvanes skal vurdere tilknytning og organisering i arbeidslivet.
Bør beholde dagens ordning, men sikre bedre overganger og inkludere mer lek, mener NHH-professor Katrine V. Løken.
Det straffer seg for kvinner å ha mannlig tvilling: De dropper oftere ut av utdanning og har lavere lønn enn de med tvillingsøster, viser ny studie. – Svært overraskende, sier tvillingpar.
Vi er opptatte av hva andre mener om oss og er redde for å si eller gjøre noe som er politisk ukorrekt. Men hva om vi tar feil av hva de andre faktisk mener, skriver Alexander W. Cappelen.
Samfunnsøkonom Aline Bütikofer fikk denne uken opprykk til professor. – Jeg er del av et unikt fagmiljø ved FAIR, der jeg kan utvikle mine ideer sammen med kolleger, sier 37-åringen.
NHH-professor Astrid Kunze er blant innlederne i en paneldebatt som FETT - Feministisk tidsskrift arrangerer på Litteraturhuset.
Det kan være at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.
Kan forsterke sosiale forskjeller og gjøre at elevene lærer mindre.
Nye funn fra Sverige gir noen svar på det klassiske spørsmålet om penger kan kjøpe lykke.
Varslingsordningen er langt fra ideell for arbeidsmiljøsaker. Den kan også gjøre norske ledere enda mer forsiktige og utydelige.
Noen kvinner velger bort karriere for å fremstå mindre ambisiøse og mer attraktive for potensielle partnere.
Mandag 8. oktober la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Dette mener NHH-forskerne om budsjettet.
Robotteknologi er en bedre og billigere vei til tilpasset, virkningsfull undervisning enn den nye lærernormen for norsk skole.
Lønnsulikhet som oppleves som urettferdige svekker arbeidstageres motivasjon.
Like muligheter til barnehage, skole og studier hindrer ikke ulikheter. De bidrar i verste fall til å forsterke dem.
Bedre helse kan være både billigere og bedre enn dagens tiltak for å redusere frafall i videregående skole.
Etter mange år med kvotering av kvinner til styrene i norske ASA-selskaper, har forskere funnet lite effekt på kvinners karriere i selskapene.
Antonio Dalla-Zuanna disputerer for doktorgraden ved NHH 16. mars 2018 med avhandlingen «Essays in Empirical Labor Economics».
Forsker ved Institutt for samfunnsøkonomi Astrid Kunze har fått opprykk til professor. – Det er en stor ære å bli professor i samfunnsøkonomi, sier NHH-forskeren.
Regjeringen inviterer arbeidsgivere til dugnad for å få flere i jobb. Hva med å invitere Finansdepartementet også?
Professor Kjell Gunnar Salvanes er leder for et prosjekt som får midler fra FRIPRO Toppforsk. Støtten gis til forskingsmiljøer som har potensial til å bli blant de internasjonalt ledende.
Far i fengsel, istedenfor betinget dom, betyr lite for barns skoleprestasjoner og kriminelle løpebane.
Hvert år blir det færre unge i arbeidslivet. – Skal Norge opprettholde sysselsettingen på lengre sikt, må trenden stoppes, sier Katrine V. Løken, som deltar på NHOs årskonferanse tirsdag.
Flere i arbeid blant de yngste er resultatet av at Sverige reduserte arbeidsgiveravgiften for alle mellom 19 og 26.
Lønnsutsiktene dine påvirkes av kolleger som kommer og går – ikke minst de som går «for godt».
Torsdag legger finansminister Siv Jensen frem forslaget til statsbudsjett for 2018. Dette er grepene NHH-forskerne forventer å se i budsjettet.
Kor mykje har familiebakgrunnen å seie for kva slags utdanning ein tek? Det forskar stipendiat Erling Risa på. Onsdag representerer han NHH i formidlingskonkurransen Forskar Grand Prix.
Ett valg har fått liten oppmerksomhet i debatten om likestilling og foreldrepermisjon.
Professor Katrine V. Løken er tildelt ERC Starting Grant for prosjektet «Criminality, Victimization and Social Interactions». Fullt stipend gir over 14 millioner kroner.
Gjennom NORFACE har 19 europeiske forskningsråd innvilget finansiering av to forskningsprosjekter ved NHH. Professor Kjell Gunnar Salvanes leder den ene studien og er partner i den andre.
Tidligere skolestart kan gi bedre konsentrasjon og oppførsel ved 11-årsalder, spesielt for gutter, viser britisk forskning.
Kristina Maria Persson disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 31. august 2017 med avhandlingen «Essays on behavioural change».
Litt flikking på skattesystemet vil ikke ha noen større betydning for ulikhet.
Gig-økonomien bringer ut ekstra arbeidskraft og aktiva. Det bidrar til økonomisk vekst. Men forholdene må være ryddige.
Katrine Vellesen Løken er ansatt som professor ved Institutt for samfunnsøkonomi.
En artikkel av Evelina Gavrilova- Zoutman og Floris Zoutman er akseptert for publisering i prestisjetidsskriftet The Economic Journal.
Onsdag morgen gikk flagget til topps på NHH. Sjampanjen ble hentet fram og blomstene kom på døra. Slik skulle NHHs nye prestisjesenter feires.
I konkurranse med 150 andre sterke forskningsmiljøer i Norge, har Forskningsrådet nå tildelt NHH Senter for fremragende forskning.
Fordel å være barnløs: Kvinner med barn har en mye vanskeligere karrierevei enn barnløse kvinner. – Ta initiativ overfor arbeidsgiver og legg en plan før du går i permisjon, er rådet fra Astrid Kunze.
Foreldrenes utdannelse betyr nesten like mye for barnas utdannelse i Norge som i USA. Men vi har høy sosial mobilitet.
NHH slo alle sine rekorder med 26 disputaser i løpet av 2016. Dette er nær en dobling fra året før.
Hvorfor finner vi ikke kvinner i toppstillinger i norsk næringsliv?
Fra 1930 til -50 gikk Norge fra å ha lav sosial mobilitet til å bli verdensledende, viser ny NHH-forskning. Over samme periode skjøt utdanningen i været.
Førsteamanuensis Astrid Kunze er aktuell i boken «Ulik likestilling i arbeidslivet», som ble lansert denne uken.
Par som delar på utgiftene i eit felles hushald oppnår store økonomiske fordelar. Men vinsten blir ikkje fordelt likt mellom partane, slik forskinga ofte går ut frå.
Denne våren er mer enn 57 000 nyutdannede på vei fra skolebenken til et arbeidsmarkedet med høyeste ledighet på ti år. Dette kullet har dårligere muligheter til å komme inn på rett karrierevei.
Ulikheter i barndommen slår kraftig ut i voksen alder. Hvorfor er det slik, og synes vi det er greit? Dette er noe av det en gruppe NHH-forskere ønsker å finne ut av. De er i finalen for å få status som Senter for fremragende forskning.
Mange oljejobber er blitt borte, men leverandørindustrien har like mange ansatte nå som i 2011.
Produktive jobber skapes når noen tjener penger på å gjøre det, skriver Victor Norman.
Roboter vil erstatte nesten halvparten av arbeidsstyrken. De rutinepregede jobbene rammes først.