Åpenhetsloven får tenner
Lager 157 fikk som første bedrift noensinne en bot på 450.000 kroner for brudd på åpenhetsloven. Dette er trolig bare starten. Det viser seg at reguleringer for sosial bærekraft har tenner likevel.
Lager 157 fikk som første bedrift noensinne en bot på 450.000 kroner for brudd på åpenhetsloven. Dette er trolig bare starten. Det viser seg at reguleringer for sosial bærekraft har tenner likevel.
«Skal betale 22 prosent i skatt – slapp unna med halvparten», meldte NRK i juni. Vår ferske analyse viser at effektiv skattesats for norske selskaper er omtrent det den skal være: 22 prosent.
Evergrande var verdens største børsnoterte eiendomsselskap, men hadde også verdensrekord i eiendomsgjeld på over 300 milliarder kroner, skriver Finn Kinserdal i Finansavisen.
Økonomisk kriminalitet øker i hele Norden. En betydelig styrking av Økokrim er en av våre beste investeringsmuligheter.
Grunnrenteskatten i havbruk er anslått av Finansdepartementet å gi cirka fem milliarder kroner i ekstra skatteinntekter i år. Staten kommer til å bli veldig skuffet.
Gamle Old Trafford lekker som en sil og er mer enn utslitt. Det vil koste milliarder å enten bygge nytt eller reparere. Kan en vill idé utviklet av arkitekter hos Vill Arkitektur i Bergen i samarbeid med undertegnede gjøre Manchester Uniteds hjemmebane sirkulær og bærekraftig?
Jeg er tilhenger av at alle bidrar til fellesskapet og at man betaler riktig skatt. Men jeg er også tilhenger av edruelig og skikkelig journalistikk, og især fra vår alles NRK, skriver Finn Kinserdal i DN.
Kjøp billig, selg dyrt. Er det rart vi savner de gamle gode økonomidagene når vi famler oss frem til nye måter å drive business på?, spør Sveinung Jørgensen og Lars Jacob T. Pedersen.
– Emosjonelle reaksjoner på kriser kan endre selskapers tilnærming til risikostyring og sette en ny standard for industrien, sier NHH-forsker Anita Meidell.
Norge har et av de høyeste nivåene av tillit i verden. Men i lys av DNBs avsløringer om utro ansatte i egne rekker og de mange politikerskandalene, kan det virke som om det er blitt for mye tillit i dette landet. Så, hva skal vi gjøre med det, spør Joel Wenæs Berge.
Teorien om et velfungerende eller effisient marked bygger på at prisene straks endres i takt med ny informasjon og innsikt. Men gjør de alltid det, spør NHH-forsker Finn Kinserdal i Kapital.
En faglig feil i beregningene i Rystad-rapporten gir for høye kostnader for kjernekraft sammenlignet med andre energiformer, skriver Finn Kinserdal i DN.
NHHs bachelorstudenter har valgt sin favorittforeleser denne høsten: Førsteamanuensis Kjell Ove Røsok får Bronsesvampen for ekstraordinær god undervisningsinnsats.
For en investor er det uansett verdt å merke seg at ESG-score på samme selskap varierer mye mellom de ulike ratingbyråer, skriver Finn Kinserdal i Kapital.
Ulf Mohrmann starter karrieren som førsteamanuensis ved NHH med et brak: Hans nye studie blir publisert i Management Science. – Den bidrar til diskusjonen om offentliggjøring av finansiell informasjon.
En bølge av reguleringer fra EU skal hindre grønnvasking i næringslivet. Men hvorfor stiller vi lavere krav i politikken?, spør NHH-forsker Anna Eitrem i DN.
Kunstig intelligens er mye flinkere til å avslører svindel og regnskapsjuks enn tradisjonelle analysemetoder. En AI som fikk prøve seg på historiske tall mente det foregikk regnskapsjuks i åtte av ti år før Wirecard- svindelen ble avslørt.
Øivind André Strand Aase disputerer for PhD-graden ved NHH 20. juni 2023 med avhandlingen «Essays on the effects of introducing thresholds for mandatory audits in a fully regulated audit market for private limited liability firms».
For tradere er det en fantastisk ordning. De tar del i flaksen, og bedriften tar 100 prosent av nedsiden, skriver postdoktor Joel W. Berge i Finansavisen.
Markedet er nervøst – hvor treffer krisen denne gang? Jeg tror den snart kommer i næringseiendom. Stikkord: femårige fastrentelån som må refinansieres, skriver NHH-forsker Finn Kinserdal i DN.
Det høres kanskje flott ut på Linkedin å få en fengende ledertittel. Men kan det være at den utbredte bruken av ledertitler skyldes et ønske om å unngå overtidsbetaling?, spør Joel Berge og Kenneth Fjell i DN.
PhD-kandidat David Ogudugu skriver til daglig på sin doktoravhandling ved NHH. I fjor byttet han ut Bergen og høyblokka med Newark og Rutgers University.
Problemet med etikken er at vi ofte setter mer pris på å føle oss moralsk ansvarlig enn å faktisk opptre moralsk ansvarlig når pengene ligger på bordet. NHH-studentene mine strever selv med «lekepenger», skriver Joel Berge.
Andreas Ulfsten disputerer for PhD-graden ved NHH 2. desember 2022 med avhandlingen Disclosing from Disorder: Exploring the Interrelationship between the Accounting Craft and “Big Data”.
Galopperende kostnader for bedriftene gir utslag i varekostnaden – men ikke for alle varer, og ikke like mye. Og det er slett ikke gitt at all kostnadsøkning kan dekkes inn med prisøkning til forbrukerne.
Bærekraftsrapportering er en viktig del av bærekraftsarbeidet, og lite hadde hadde gledet oss mer enn hvis vi kunne rapportert oss ut av krisen. Men langt viktigere er det å finne nye måter å forstå og løse problemene på – slik at man faktisk har noe å skrive hjem om i rapportene.
Ibrahim Pelja disputerer for PhD-graden ved NHH 7. oktober 2022 med avhandlingen «Essays on Corporate Distress and Bankruptcy».
IFRS har som ambisjon å være såkalt useful for the users. Men er de nye leasing-reglene egentlig mer nyttige enn før for banker eller investorer?, spør Finn Kinserdal i Kapital.
Bærekraft og bærekraftig business er langt fra ferdig snakka. Snarere er det nå samtalene bør begynne. For det er ikke slik at det er for mye prat om bærekraft. Det er for lite prat - og prat fører til resultat!
Lars Jacob Tynes Pedersen har fått opprykk til professor. – NHH har gitt meg frihet til å jobbe med prosjekter jeg tror på, ressurser til å lykkes med dem, og støtte i stort og smått, sier Pedersen.
Kasper Vagle disputerer for PhD-graden ved NHH 13. juni 2022 med avhandlingen «The Law and Economics of Anti-Corruption: The Prosecutor’s Role in Negotiated Settlements and Efficient Law Enforcement».
Tesla ble nylig tatt ut av S&Ps bærekraftsindeks, mens ExxonMobil beholder plassen sin. Paradokset illustrerer to av fallgruvene ved aksjemarkedets bærekraftsrangeringer, skriver Ibrahim Pelja i DN.
Dan-Richard Knudsen disputerer for PhD-graden ved NHH 21. april 2022 med avhandlingen «Essays on Digitalization in Accounting»
Inflasjonsspøkelset truer. Da vil aksjemarkedet synke og du må holde deg unna vekstaksjer og heller fokusere på verdiaksjer, sies det. Ja, sier mange og nikker. Men skjønner de egentlig hvorfor?, spør Finn Kinserdal i Kapital.
Shrey Nishchal disputerer for PhD-graden ved NHH 10. desember 2021 med avhandlingen «The Economics of Collusion Between Public Officials and Firms».
Det er så absolutt mulig å se et økonomisk rasjonale for kursoppgang i Tesla-aksjen etter leiebilselskapet Hertz' kunngjøring om elbilsatsing og Tesla-kjøp, skriver Kenneth Fjell i DN.
Christian Andvik disputerer for PhD-graden ved NHH 8. november 2021 med avhandlingen «Budgeting, And Beyond: Essays On Contemporary Management Control».
Omfordeling skal helst gå fra dem med mye til dem med lite, skriver Ibrahim Pelja i DN.
Bjarne Møller disputerer for doktorgraden ved NHH 10. september 2021 med avhandlingen «Valuation of Inventory of Live Biological Assets: Measurement, Value Relevance and Usefulness to Equity Investors».
ESG-rapportering er avgjørende for kunne ta reelle steg mot en bærekraftig framtid, mener NHH-forskerne Hussnain Bashir og Ibrahim Pelja. Med ekspertise i finans og bærekraft, har de startet opp masterkurset «Sustainability and ESG Reporting».
Bærekraft og tillit går hånd i hånd. Nortura må bytte ut reklamekampanjer med dokumentasjon, skriver PhD-kandidat Anna Eitrem i DN.
Granskere har ikke nødvendigvis rapporteringsplikt, men det er heller ikke fritt frem å skjule kriminalitet for en kunde, skriver NHH-professor Tina Søreide og UiB-professor Jon Petter Rui i DN.
Konkursåret 2020 var verre enn det kan virke som ved første øyekast, og klart verre enn 2019. Det er godt nytt for alle som frykter et stort konkursras etter pandemien – men muligens dårlig nytt for de minste bedriftene, skriver Ibrahim Pelja i DN.
Jeg er ikke makroøkonom og blir det heller aldri. Men når man arbeider med verdsettelse og prognoser, er det særs nyttig å forstå hva ledende makroøkonomer lærer oss om de overordnede markedssvingningene, skriver Finn Kinserdal i Kapital.
Joel W. Berge disputerer for doktorgraden ved NHH 25. mars 2021 med avhandlingen «Essays on Reporting and Information Acquisition Under Conflict of Interest».
Charlotte Haugland Sundkvist disputerer for doktorgraden ved NHH 15. januar 2021 med avhandlingen «Essays on Earnings Quality in Private Firms».
Etter Enron, etter SOX-lovene, etter innføring av revisjonsutvalg, etter innføring av strengere regulering og tilsyn, skulle man tro at man ville unngå de verste regnskapsskandalene. Men nei da - fremdeles rystes verden av store børsnoterte selskaper som systematisk jukser med regnskapene og der investorer taper store verdier.
Digitalisering fører til mer data og mer avanserte verktøy for analyse. Men ledere må ha evne til å kritisk vurdere analysenes troverdighet om de skal skape tillit til deres beslutninger, skriver Andreas Ulfsten i forskning.no.
Kyrre Kjellevold disputerer for doktorgraden ved NHH 4. juni med avhandlingen «Essays in Auditing».
Interessant er det at den negative verdieffekten av uutbygde felt økte vesentlig i årene etter Paris-avtalen i 2015 der en rekke land forpliktet seg til å redusere klimautslippene, skriver Finn Kinserdal.
Tormod Torvanger disputerer 20. mars for PhD-graden ved UiB med avhandlingen «Access to the Norwegian tonnage tax system». Torvanger er universitetslektor ved NHH.
Mer data og ny teknologi gjør at vi kan ta stadig flere beslutninger basert på objektive data fremfor subjektive, menneskelige vurderinger. Det en god idé – hvis menneske og maskin har tilgang på samme informasjon.
Norske redere har et sugerør ned i felleskassa uten å bidra tilbake.
Svein Abrahamsen disputerer for doktorgraden ved NHH 7. januar 2019 med avhandlingen «Accounting quality and the macroeconomic environment».
Grete Helle disputerer for doktorgraden ved NHH 18. oktober 2019 med avhandlingen «Formal Controls and Intelligent Accountability».
Hvordan kan man verdsette et vekstselskap som har til gode å tjene penger, men har skyhøye ambisjoner og ditto høy prising? Finn Kinserdal demonstrerer med Tesla som eksempel i Kapital.
En kjøpsanbefaling er i gjennomsnitt ikke lønnsomt å følge, mens en salgsanbefaling er lønnsom, skriver Finn Kinserdal i Kapital.
Hvordan kan vi måle at veksten er lønnsom? Det er nemlig ikke nok å måle at veksten gir fremtidig økning i regnskapsmessige resultater.
Peter Frii disputerer for doktorgraden ved NHH 15. Mars 2019 med avhandlingen «Goodwill Accounting Choices under Different Levels of Discretion».
Revisorer og andre verdsettelsesspesialister utsettes for press fra klienter ved fastsettelse av «virkelig verdi». Trusler om å trekke oppdrag er ikke uvanlig.
Professor Norvald Monsen har mottatt Odd Nordhaugs minnepris 2019 for en artikkel om regnskap i ideelle og offentlige organisasjoner.
Banker og analytikere har i 50 år brukt upresise tall i beregninger som skal varsle konkursfare. Ny forskning har funnet nøkkeltallene de heller bør bruke.
Mandag 8. oktober la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Dette mener NHH-forskerne om budsjettet.
NHH-professor Katarina Kaarbøe blei nyleg kåra til vinnar av Emarald Literati Awards for ein artikkel om korleis det kan oppstå spenningar mellom topp- og mellomleiarar når ei krise rammar bedrifta.
Dirk Schindler (1974) og Trond M. Døskeland (1976) er NHHs nye professorer.
Hilde Kinserdal disputerer for doktorgraden ved NHH 15. desember 2017 med avhandlingen "From reliability” to “faithful representation”- more than a change of wordings?".
NHH-forskere skal i gang med en omfattende studie av forvandlingsprosessen som pågår i revisjonsbransjen. Med 10 mill. kr fra Forskningsrådet skal den digitale revolusjonen under lupen.
Denne uken var det offisiell åpning av det nye masterprogrammet i regnskap og revisjon (MRR) som NHH har etablert i Oslo.
Hele 26 nye stipendiater fra hele verden har siden i vinter blitt tatt opp på PhD-programmet på NHH. De fleste av dem starter i disse dager.
Tirsdag 22. august er det offisiell åpning av det nye masterprogrammet i regnskap og revisjon (MRR) som NHH har etablert i Oslo. Det nye tilbudet er svært ettertraktet med over tre søkere per studieplass.
Artikkelen "Flexibility in Income Shifting under Losses" er antatt for publisering i det prestisjetunge tidsskriftet The Accounting Review. Tidsskriftet er høyt rangert av Financial Times og er på NHHs bonusliste.
Etter fire år som NHH-rektor, er det slutt i august. Da tar Frøystein Gjesdal et sabbatsår i USA.
Kirken har fått nye regnskapsregler. De tillater «alternative fakta».
- Det er nok mange som tenker at revisorer ikke de mest spennende menneskene, sier postdoktor Carmen Olsen. Dette er en myte hun vil til livs.
Økt kvinneandel i asa-styrer i Norge har gitt mindre tilbøyelighet til regnskapsmanipulasjon.
NHH slo alle sine rekorder med 26 disputaser i løpet av 2016. Dette er nær en dobling fra året før.
Tulleregler som er nødt til å gi mange «hverdagslovbrudd», fant jeg mange av da vi i aksjelovutvalget tok for oss loven i detalj.
Hildegunn Løken Sandal disputerer for doktorgraden ved NHH 16. november 2016 med avhandlingen «The (Re)Production of Conventional Management Thinking and the Role of Research Practice: A Discourse Analysis».
Galina Goncharenko disputerer for doktorgraden ved NHH onsdag 5. oktober 2016 med avhandlingen «Essays on Financial Accountability of Human Rights Organizations».
Kjell Ove Røsok disputerer for doktorgraden ved NHH 28. september 2016 med avhandlingen «A Critical Assessment of Convergence with the IASB's Accounting Constructs».
Danielius Valuckas disputerer for doktorgraden ved NHH 31. august 2016 med avhandlingen «Rise and Fall of Budget Initiatives».
Alena Golyagina disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 30. august 2016 med avhandlingen «Management Accounting Professionalization: The Case of Russia».
Patricia Wellmeyer disputerer for doktorgraden ved NHH mandag 27. juni 2016 med avhandlingen «Auditing in the Post Sox Environment: A Portfolio of Studies Examining Elements of the Assurance Gathering Process and the Impact of these on the Current and Future States of Audit Quality and Efficiency».
Når en storaksjonær truer med å selge seg ut, vil toppleder tenke seg om to ganger før han gjør noe dumt. Trusselen i seg selv virker disiplinerende på ledelsen.
Anita Meidell disputerer for doktorgraden ved NHH onsdag 8. juni 2016 med avhandlingen «The Institutionalization of Enterprise Risk Management. The Case of a Large, Global, Oil and Gas Company».
I kampen mot korrupsjon er det viktig at økonomene ikke lar juristene dominere fullstendig, mener professor Tina Søreide.
Oslo Tingretts dom i Yara-saken er ennå ikke rettskraftig, men gir interessante perspektiver på status for rettsutviklingen når det gjelder næringslivsrelaterte bestikkelser, skriver Birthe Eriksen og Tina Søreide i Dagens Næringsliv.
Carmen Olsen disputerer for doktorgraden og holder prøveforelesning ved NHH fredag 5. juni 2015 med avhandlingen «The Challenge of Being Professionally Skeptical».
Er revisjonsstudenter annerledes enn andre studenter, og hvordan påvirker det revisorens skjønn? Dette var Carmen Olsens utgangspunkt da hun startet arbeidet med sitt doktorgradsprosjekt.
Ellen H. Marthinsen Kulset disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 14. mars med avhandlingen «Auditor-client negotiations over accounting issues - field evidence»
Tor-Erik Olsen disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 27. november med avhandlingen Diffusion and adoption of management accounting innovations in the public sector - The case of Norwegian health entities and institutions within higher education
Sjukehus må - som andre organisasjonar - halda styr på økonomien. Difor må sjukehus utarbeida rekneskap for dei økonomiske transaksjonane sine, skriv professor Norvald Monsen (NHH) og førsteamanuensis Sverre Høgheim (HiSF) i Klassekampen 26. oktober 2011. Kronikken har og vore på trykk i Firda og Fjordabladet 21. oktober 2011.
Anna Isabelle Robbestad holder prøveforelesning og disputerer for sin doktorgrad tirsdag 24. mai.
Strategisk økonomistyring er et velkjent og mye brukt begrep innenfor regnskapsfagene. Men begrepets regnskapsmessige betydning er svært uklar. En ny doktoravhandling fra NHH klargjør begrepet.
Na Zhou disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 19. oktober med avhandlingen Development of public sector and accounting issues in Hong Kong since the 1970s.
Da regjeringen i 2005 fikk lokalpolitikere inn i sykehusenes styrerom, ville de sikre større åpenhet. Slik har det ikke utviklet seg. Politikere har ikke kontakt med særlig mange utenfor systemet, selv i svært viktige saker.
Leif Atle Beisland disputerer ved NHH fredag 13. mars med avhandlingen "Essays on the Value Relevance of Accounting Information."
Jonas Gaudernack disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 13.november. Dette er første gang en kandidat med bakgrunn fra revisjon avlegger en doktorgrad i revisjon ved et norsk lærested.
Budsjettløse styringssystem er effektive, de tillater ansatte å holde fokus på arbeidet sitt, og gjør ledelsen i stand til å se og møte endringer raskere. NHH-forskere skal hjelpe StatoilHydro å kaste budsjettene.
Fredag 11. april holder Liv Bente Hannevik Friestad prøveforelesning, og hun disputerer samme dag for sin doktorgradsavhandling Design and Use of Management Accounting and Control Systems in Norwegian Primary and Lower Secondary Schools.