En uke med godt lederskap
Er du opptatt av godt lederskap i usikre tider, bør du få med deg Gnist.
Er du opptatt av godt lederskap i usikre tider, bør du få med deg Gnist.
Det er ingen tvil om at håndteringen av koronaen i Norge overordnet har vært god. Men det har lite med planer å gjøre, skriver Synnøve Nesse i DN.
De hadde neppe klart å skrive utfyllende om endring og innovasjon for ti år siden. Nå er tiden overmoden for boken «Innovasjonskapasitet».
Det er mye synsing om hva godt og dårlig lederskap innebærer. Men hvorfor kaste bort tiden på synsing når du kan høre på NHH-podden «Lederskap»?
Tverrfaglige utviklingsteam er bra, men det hjelper ikke med raskt og godt utviklingsarbeid dersom det stanser opp i beslutningspyramiden, skriver Christine Meyer i DN.
Å kombinere hjemmekontor og oppmøte på jobben kan fungere bra og være effektivt. Men teamets oppgaver er avgjørende for hvor vi bør møtes, skriver Bård Fyhn i BT.
Selvledelse er bra. Men det er vanskelig å tenke seg at sjømatkonsernet med 5000 ansatte i tre verdensdeler skal klare seg helt uten ledere mellom toppleder og selvstyrte team.
Noen må børste støv av sine utdaterte holdninger om at mellomledere er kontrollører uten verdi, skriver Monica Rydland i DN.
– Dersom du ikke kan snakke om feilene dine i kapitalforvaltning, har du ingenting der å gjøre. Det er den eneste måten du kan bli bedre på, sier Nicolai Tangen, som er gjest i ny podkast-episode.
Ambisjonen om å utvikle agilt lederskap går på tvers av alle bransjer. Selskaper vil jobbe mer smidig og hurtig, tettere opp mot kundene. – Lykkes de med dette, kan det gi innovasjon, sier Synnøve Nesse fra AFF.
Flere universiteter er som spøkelsesbyer: Forskerne trives på hjemmekontor og samarbeider mer internasjonalt enn med de nærmeste. Arbeidsgiverne må vurdere nøye om de vil ha det slik, skriver professor Christine B. Meyer i Dagens Næringsliv.
For 80 år siden startet nordmenn en kamp på liv og død for friheten. La oss bruke pausen pandemien påtvinger oss til å tenke over hvilken frihet som betyr noe.
Abdallah Wumpini Issahaka disputerer for doktorgraden ved NHH 21. april med avhandlingen «Knowledge Workers’ Preferences for Leadership: Reimagining a Follower-Trait Perspective».
Det heter seg at det er i kriser at vi virkelig viser hvem vi er. At vi viser frem noe, ukjente sider både for oss og andre, er sikkert.
AFF ved Norges Handelshøyskole har så stor pågang til et gratis webinar om kriseledelse, at de må sette opp to forelesninger.
NHH lanserer i dag podcasten "Ledertaffel – NHHs podcast om ledelse". Prorektor Therese Sverdrup og stipendiat Marius Jones har tatt med seg gjester i studio, for å diskutere ledelse og organisasjon.
– Tenk deg å komme inn i et møterom og umiddelbart kjenne på usikkerhet når du ser hvem som er der. Denne psykologiske utryggheten er direkte hemmende, sier NHH-stipendiat Bård Fyhn, som i år konkurrerer i Forsker Grand Prix.
Unge står i kø for å mestre rollen som leder. Lederutviklingsprogram fikk fart på Jan Ove Kolseths lederkarriere. I dag har han ansvar for 350 ansatte og 50 sjøanlegg.
Heidi Buverud disputerer for doktorgraden ved NHH 24. juni 2019 med avhandlingen «ERP system implementation: How top managers’ involvement in a change project matters».
Kan Norge dyrke frem nye globale plattformer, eller ender vi opp med å bli leverandører til utenlandske giganter? Visepresident i Alibaba møtte Berit Svendsen i Vipps på Vårkonferansen.
Digitaliseringsendringar skaper ofte spenningar og motsetnader på ein arbeidsplass. Difor tilsett stadig fleire selskap eigne digitaldirektørar for å handtere utfordringane.
Trygt med jobb i det offentlige? Det synes i alle fall ikke siviløkonomstudentene på NHH og BI.
Kjersti Berg Danilova disputerer for doktorgraden ved NHH 23. januar 2019 med avhandlingen «Leading change across the organization».
Et skarpt skille mellom politikk og administrasjon er lite tjenlig for å finne frem til gode løsninger, skriver professor Christine B. Meyer.
Subjektive opplevelser står sentralt i varslingssaker. Desto verre for arbeidslivet at tiltalte blir skyldig inntil det motsatte er bevist.
Det er ikke bare enkelt å være del av laget under toppledelsen.
Monica Rydland disputerer for doktorgraden ved NHH 4. juni 2018 med avhandlingen «Middle Managers' Role as Change Agents - Variations in Approaches and their Contributions to the Progress of Change».
NHH og AFF klatrer sju plasser på Financial Times-rangeringen over de beste åpne lederutviklingsprogrammene i verden. Nyskapende og varierte læringsformer er hovedgrunnen til fremgangen.
Oljedirektoratet blir ofte omtalt som en flat og fleksibel organisasjon. Blant annet ansettes lederne i OD helt eksplisitt i midlertidige roller. Etter en periode er det tilbake som medarbeider.
Det er ikke netthandel som forårsaker «butikkdøden».
Økonomer har ofte stått for et kynisk syn på arbeidslivet: Arbeidstakerne er slappe og krever penger for å jobbe.
FAIR åpnet første del Samfunnsøkonomenes Forskermøte 2018, som går over to dager ved NHH.
Les de mest populære artiklene på NHH Bulletin, etter at nettmagasinet ble lansert i november.
Under kriser trer uformelle ledere frem og tar ansvar. De gir ofte riktige ordrer og prioriterer rett. Hva skjer med en organisasjon når krisen treffer brått og uventet?
«Moderne» organisering utfordrer etablerte, hierarkiske trekk i statsadministrasjonen og medfører dilemmaer for mellomledere og ansatte.
Når organisasjonen går gjennom store endringer, kan ikke toppledelsen bli et «spøkelse». Den må være synlig for de ansatte. NHH-professor Inger G. Stensaker forteller hvordan.
En skole som prioriterer kortsiktige gevinster i form av bedre resultater på tester, er lite egnet for å dyrke talenter.
Seks nye strategier kan sikre bedre kjønnsbalanse i toppledelsen i næringslivet.
I november fikk AFF Solstrandprogrammet «Juryens pris» under utdeling av Konsulentprisen 2017.
Arbeidstagere har for få insentiver til å varsle om kritikkverdige forhold i bedrifter. Vi trenger flere tiltak.
«Finance Innovation» har fått status som næringsklynge for finansteknologi. Det ble klart da næringsminister Monica Mæland i går offentliggjorde navnene på landets nye klynger.
Digitalisering, automatisering, og roboter har store muligheter, samtidig som det utfordrer oss på en rekke områder. Men det er ingen vei tilbake.
Årets Lehmkuhlforeleser er investor og gründer Frode Eilertsen. Han frykter at Norge skal bli en digital sinke: – Jeg er bekymret for Norges utvikling.
Bedrifter blir stadig oppfordret til å gjøre drastiske tiltak for å for å møte teknologiske endringer. Men når bør bedriftene egentlig iverksette disse tiltakene?
Visst er det rom for å gjøre feil hos oss, bedyrer gjerne norske ledere. Men i motsetning til Miles Davis tør de sjelden å vise det i praksis.
Synnøve Nesse disputerer for doktorgraden ved NHH 24. mai 2017 med avhandlingen «When Leadership Matters More Than Leaders: Developing a Processual Perspective on Leadership during Organizational Crises».
Ledelsesekspert Arne Selvik har arbeidet med nærmere 1000 sjefer i sin karriere. Med base i hjembyen Bergen, har han fløyet hit og dit for å utvikle nye og gamle ledere.
DNB vil ha aktivert organisasjonen fra idé til handling i raskere tempo og har satt i gang ledergruppeutvikling i stor skala.