
Ekstremnedbør gir økt risiko – men modellene henger etter
Stipendiat Yue Shi har forsket på hvordan ekstremnedbør påvirker boligforsikring. Hun ser et klart behov for å tenke nytt i møte med et våtere klima.
SOM EN DEL AV EN PHD-SERIE SOM INTRODUSERER KANDIDATER VED NHH, MØT YUE SHI!!
Navn: Yue Shi
Fra: Kina
Institutt: Institutt for foretaksøkonomi
Forskningsfelt: Anvendt matematikk, statistikk, forsikring, klimaøkonomi
Begynte: 2020
Hovedveileder: Førsteamanuensis Håkon Otneim
– Resultatene mine viser at dagens forsikringsmodeller ofte ikke fanger opp hvordan risikoen faktisk utvikler seg, sier Yue Shi.
Bergen fikk en solid nedbørsrekord i august 2024, med 475 mm i løpet av sommermåneden. I løpet av bare én oktoberdag i fjor falt det over 100 millimeter.
Byen har mer regn i vente de neste årene. Klimaforskerne anslår en økning på cirka fire prosent.
Funn i doktoravhandlingen
Hvordan påvirker ekstremnedbøren og klimarelaterte hendelser boligeiernes erstatningskrav?
Dette er hovedspørsmålet avhandlingen til Yue Shi, stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi.
Analysen viser tydelig at risikoen for værrelaterte vannskader i Bergen har økt i perioden 1958–2021. Hun avdekker ikke en veldig klar trend i Oslo.
– Klimaendringer har skapt store utfordringer for økonomien over hele verden, og forsikringsbransjen står i frontlinjen når det gjelder å håndtere klimarisiko, sier Yue Shi.
Hun disputerer ved NHH 24. april.
Mye regn i byområder
Ved hjelp av avanserte statistiske modeller og værdata, dokumenterer hun en klar økning i risiko og skadeomfang over tid.
– Skader knyttet til ekstremnedbør har blitt mer vanlige og mer alvorlige, særlig i byområder med tette overflater og dårlig drenering, sier Shi.


Oversetteren fra Colombia
regional risiko
I den første artikkelen studerer Shi sammenhengen mellom ekstremnedbør og store erstatningskrav i Norges to største kommuner, basert på data fra Tryg Forsikring og Meteorologisk institutt. Hun kartlegger hvilke nedbørstyper som utløser de største kravene.

– Det er ikke først og fremst hvor mye det regner som avgjør skadeomfanget, men hvor intenst og raskt nedbøren kommer. Og dette varierer mellom byene. I Oslo er total nedbør viktigere, mens i Bergen er det kortvarig og intens nedbør som slår hardest ut, sier Shi.
Dette er kunnskap som kan bidra til mer presis prising av forsikringsrisiko – og bedre klimatilpasning lokalt.
Publisering
Den første artikkelen i avhandlingen hennes, med tittelen "Assessing the dependence between extreme rainfall and extreme insurance claims: A bivariate POT method", er akseptert for publisering i Risk Analysis, som ligger på nivå 4 på ABS-listen.
Den andre artikkelen, som hun har skrevet sammen med Antonio Punzo, Håkon Otneim og Antonello Maruotti, har tittelen "Hidden semi-Markov models for rainfall-related insurance claims". Den er publisert i Insurance: Mathematics and Economics, som er rangert på nivå 3 på ABS-listen.
forsikringsbransjen
– Mange av dagens forsikringsmodeller tar ikke høyde for klimaendringer. Forskningen vår viser hvor viktig det er at forsikringsselskaper kontinuerlig overvåker værrelaterte risikoer i både operativ drift og strategisk planlegging. Klimarisiko er ikke noe man kan overse – og både forsikringsbransjen og myndigheter må ta dette på alvor, sier hun.
Studien vurderer ulik prisstrategier og peker på hvordan bransjen kan bruke innsikten til å tilpasse seg økende klimarisiko – før neste uvær slår til. Den fanger opp et bredt spekter av værrelaterte skader, fra lokale hendelser forårsaket av kraftig nedbør til større hendelser som stormer.
– Ved å identifisere hvilke værforhold som historisk har ført til skader, kan vi bedre forutsi hvilke situasjoner som innebærer høy risiko fremover. Det gir et bedre grunnlag for en mer rettferdig og fremtidsrettet prising av forsikring, sier hun.

Interesse for bærekraftig kapitalisme førte ham til NHH
Shis forskning gir flere konkrete anbefalinger til forsikringsbransjen. Én viktig innsikt er behovet for mer differensiert og datadrevet risikovurdering:
– Forsikringsselskapene bør vurdere å justere premiene basert på både lokal værhistorikk og sesongvariasjoner. Risikoen knyttet til ekstremvær er ikke lik overalt, og vi ser at tidspunktet for når justeringer gjennomføres også har betydning, sier Shi.
Ved å bruke historiske værdata og koble dem til skademønstre, kan selskaper utvikle mer treffsikre risikomodeller. Studien viser at det særlig er på slutten av sommeren man har best grunnlag for å gjøre presise vurderinger, ettersom klimamodeller da gir tydelige signaler om risiko.
– Dette handler ikke bare om å reagere etter at skaden har skjedd, men om å bruke dataene vi har til rådighet, å være i forkant, sier Yue Shi.
