Millionstøtte til stipendiat og gründer

Christian Braathen. Foto: Sigrid Folkestad
Ved hjelp av en AI-løsning finner doktorgradsstipendiat Christian Braathen sitt selskap den arbeidsplanen som gjør medarbeiderne mest fornøyde, og som følger reguleringer og kontraktsbehov. – Innovasjonsmiljøet på NHH er i gang med å blomstre opp for fullt, sier Braathen. Foto: Sigrid Folkestad
NHH Av Mari Hansen Ingleson

23. april 2020 11:27

Millionstøtte til stipendiat og gründer

Gjennom selskapet Mycroft gjør doktorgradsstipendiat Christian Braathen det lettere å sette sammen gode arbeidsplaner. Nå får han én million fra Forskningsrådet.

Christian Braathen har fått en million kroner gjennom STUD-ENT-ordningen til Forskningsrådet. Med denne ordningen ønsker Forskningsrådet å styrke studententreprenørskap og innovasjonskulturen ved norske utdanningsinstitusjoner. I år mottok Forskningsrådet 45 søknader, 20 har fått innvilget støtte.

Braathen, som er stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi, forteller at de siste dagene før søknaden skulle leveres var spesielt hektiske.

– 21 ulike personer var involvert i arbeidet med søknaden, inkludert tolv ulike mentorer. Det var litt av et puslespill å få arbeidet til å gå opp, og det ble ikke noe enklere av at jeg var nyoperert og hadde begrenset syn.

Braathen fikk god hjelp og deltok i arbeidet muntlig, og i innspurten jobbet han med søknadsskrivingen. 

– Det var svært viktig å få sendt søknaden. En tildeling i millionklassen betyr veldig mye for selskapet, sier han.

LES OGSÅ:

Fersk gründer i samtale med store selskap

Etter tre år med arbeid døgnet rundt, lanserer gründer og NHH-student Christian Braathen denne veka vaktplanleggaren arbeidsplanen.no. Han er allereie i samtalar med store selskap.

Bruker robot for å lage arbeidsplaner

– Vi lager arbeidsplaner medarbeiderne faktisk ønsker seg. Det løser vi ved å spørre medarbeiderne hvordan de ønsker å jobbe, før AI-løsningen vår finner den arbeidsplanen som gjør dem mest fornøyde – gitt reguleringer og kontraktsbehov, forteller Braathen.

Ideen dukket opp da han tok bachelor på NHH, og samtidig jobbet på arbeidsplass med skiftordning.

– Annenhver måned så jeg at lederen min brukte to arbeidsdager på å lage vaktlister som tok hensyn til reguleringer, kontraktsbehov, og ønsker fra ansatte. Og vi ansatte ble like misfornøyd hver gang. Det er ikke fordi lederen gjorde en dårlig jobb, men fordi slike vaktlister lages bedre av en robot enn av et menneske, sier Braathen.

Samme vår tok Braathen et kurs i bedriftsøkonomiske beslutninger på NHH. Da fikk han ideen at han kunne bygge en robot som løste logistikkproblemet lederen slet med.

Christian Braathen. Foto: Sigrid Folkestad
– Jeg kan anbefale forskerspirer om å vurdere et gründerløp i tillegg, og jeg kan anbefale gründerspirer å ta en doktorgrad i tillegg, sier Braathen. Foto: Sigrid Folkestad

– Innovasjonsmiljøet på NHH blomstrer

NHH bidrar med kontorplass og akademiske mentorer for Braathen og selskapet hans. I tillegg får de rådgivning for søknader om prosjektstøtte, og introduserer dem for aktuelle organisasjoner NHH har et samarbeid med.  

Braathen forteller at det spesielt er tre personer som har vært viktige for han og selskapet, prorektor Therese Sverdrup, professor Bram Timmermans og professor Mario Guajardo.

– Innovasjonsmiljøet på NHH er i gang med å blomstre opp for fullt, og jeg anser Sverdrup og Timmermans som to sentrale personer for at dette skjer. I tillegg har Guajardo har støttet meg som en mentor, og nå som veileder, helt siden jeg tok bachelorgraden min, sier han.

Stipendiat og gründer: – Passer som hand i hanske

I tillegg til å starte eget selskap er Braathen doktorgradsstipendiat ved Institutt for foretaksøkonmi.

– Det passer som hånd i hanske. Ved å være en gründer, unngår jeg å bli fanget i elfenbenstårnet som doktorgradsstipendiat fordi jeg blir dyktigere til å oppdage hva samfunnet vårt har bruk for, sier han.

Braathen understreker at han jobber med andre prosjekter enn Mycroft som stipendiat ved NHH, men kompetansen gir ham et konkurransefortrinn.

– Som stipendiat får jeg en fagkompetanse i å løse noen av verdens mest komplekse problemer innen mitt felt. Denne kompetansen hjelper oss dermed til å skape løsninger som har et konkurransefortrinn, sier Braathen.

– Jeg kan derfor anbefale forskerspirer å vurdere et gründerløp i tillegg, og jeg kan anbefale gründerspirer å ta en doktorgrad i tillegg, legger han til.

LES OGSÅ:

Stormberg best på sosial innovasjon

Finn.no er årets nykommer og Stormberg er den fremste på sosial innovasjon, viser Norsk Innovasjonsindeks 2019.

Råd til gründerspirer

Braathen har syv råd for å komme i gang med gründerlivet.

  1. Kardinalfeil nummer 1 i startup-miljøet er å tro at å feile er bra. Istedenfor må vi gründere slutte å bruke motgang som en krykke til å rettferdiggjøre vår egen uflaks eller mangel på kompetanse, og heller erkjenne at feil lærer oss kun hva vi ikke skal gjøre neste gang.
  2. Scratch your own itch. Skal du ofre mye tid og energi på å realisere en idé, velg én du har inngående, førstehånds kjennskap til og som har en større mening ved seg – for eksempel ved å bidra til FNs bærekraftmål.
  3. Det er langt flere som sier ja til å hjelpe deg enn folk som sier nei. Så er det noe du trenger, spør folk om hjelp.
  4. Still opp for andre. Du har ikke kommet dit du er i dag uten hjelp og støtte. Du har derfor et ansvar for uselvisk å stille opp for andre som kan bli bedre med din hjelp. Denne evnen til å sette andre foran deg selv vil også komme godt med når du skal bygge et bunnsolid team.
  5. Startup-miljøer vektlegger at teamet sitter på samme sted og jobber sammen. Men så lenge medarbeiderne har de riktige verktøyene, og så lenge team-medlemmene evner å kommunisere tydelig med hverandre skriftlig, presterer man ofte bedre når man ikke sitter på samme sted. Boken Remote er et flott startpunkt for å lære mer om fjernarbeid.
  6. Tidligfase-investorer legger ekstra vekt på kvaliteten av teamet. Kartlegg tidlig hvilken hovedkompetanse du behøver, og skaff deg denne enten ved å lære deg nye ferdigheter eller ved å få inn nye team-medlemmer og mentorer.
  7. Skal du søke støtte slik som Innovasjon Norges markedsavklaringstilskudd eller Forskningsrådets STUD-ENT, kontakt bedrifter som har fått tilsvarende støtte tidligere og spør om hjelp – se råd 3.

LES OGSÅ:

Utvikler skoleapp ved siden av masterstudier

Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.