Forlot næringslivet for en PhD i finans
Johan Ludvig S. Karlsen bestemte seg for å ta en doktorgrad i finans ved NHH. – Jeg var ikke klar for en fulltidsjobb i næringslivet, sier han.
SOM EN DEL AV EN PHD-SERIE SOM INTRODUSERER KANDIDATER VED NHH, MØT JOHAN KARLSEN!
Navn: Johan Ludvig Schmidberger Karlsen
Fra: Norge
Institutt: Institutt for finans
Forskningsfelt: Engleinvesteringer
Begynte: 2019
Hovedveileder: Professor Karin S. Thorburn
Som 34-åring har PhD-kandidat Johan Ludvig Schmidberger Karlsen nådd en milepæl i sin akademiske karriere:
Har har nettopp levert sin doktorgradsavhandling. I oktober startet han et nytt kapittel som førsteamanuensis i finans ved Handelshøyskolen BI.
– Jeg ser på det som en fantastisk mulighet til å fortsette samarbeidet med mine internasjonale medforfattere, selv om jeg bor i Bergen, sier Karlsen.
Mastergrad i finansiell økonomi
Karlsen har bodd i Bergen i mange år sammen med sin samboer, deres fem år gamle datter og åtte år gamle sønn, men han er opprinnelig fra Trondheim.
– Jeg fullførte både bachelor- og mastergraden i Trondheim, med et ettårig utvekslingsopphold ved Macquarie University i Sydney, forteller han.
Han tok mastergraden i finansiell økonomi ved NTNU i 2015.
Rett etter mastergraden flyttet Karlsen til Bergen for å begynne som konsulent i PwC, hvor han jobbet i to og et halvt år. Etterhvert fikk han lyst å gjøre noe annet.
– Jeg følte et behov for mer spesialisering, og for å være ærlig, følte jeg meg ganske ung og ikke klar for å slå meg til ro i en heltids businessjobb.
Institutt for finans
Karlsen begynte å se etter nye muligheter.
Mens han jobbet med masteroppgaven, hadde Karlsen Xunhua Su som veileder. Da Su senere gikk fra NTNU til NHH, hvor han ble en anerkjent forsker ved Institutt for finans, tok Karlsen kontakt.
– Han var veldig støttende og oppmuntret meg til å utforske mulighetene for en PhD. Vi begynte raskt å diskutere forskningsideer, og interessen min vokste gradvis, noe som førte til at jeg søkte på PhD-programmet.
Karlsen og familien ønsket å bli værende i Bergen, ettersom de var i ferd med å etablere seg med små barn.
– NHH var det eneste alternativet jeg vurderte, etter å ha lært at institutt for finans ved NHH er et forskningsmiljø av høy kvalitet med internasjonal rekkevidde.
Karlsens akademiske karriere har favnet flere temaer, men hovedfokuset hans er på entreprenørskap og finans, spesielt rollen til individuelle investorer, kjent som engleinvestorer.
– Dette feltet er fortsatt lite utforsket til tross for den kritiske rollen disse investorene spiller i finansiering av nye selskaper, forklarer Karlsen.
Hvorfor klarer noen bedrifter å få til en digital transformasjon raskere enn andre?
Hans arbeid bidrar med ny innsikt i kapitalmarkedet og fremhever viktigheten av engleinvestorer.
Behov for mer forskning
– Hva begeistrer deg mest ved arbeidet ditt?
– Vi trenger mer forskning på dette feltet, noe som i seg selv er spennende, sier Karlsen og legger til:
– Like viktig er det at jeg jobber med forskere i toppklasse fra hele verden. Jeg skylder mine veiledere ved NHH en stor takk for å ha hjulpet meg med å knytte kontakt med noen av mine nåværende medforfattere. Det er inspirerende å jobbe med ambisiøse folk fra ulike deler av verden, delta på de beste konferansene og publisere sammen i ledende tidsskrift.
Å ta en PhD har vært som en berg-og-dal-bane, sier Karlsen.
– Jeg har vært nær å gi opp flere ganger. Jeg er glad for at jeg lyttet til mine oppmuntrende veiledere og fullførte.
Muligheter i Bergen
Å tilpasse seg livet i Bergen gikk lett for Karlsen.
– Som utflyttet trondhjemmer satte jeg umiddelbart pris på at Bergen er litt større. Samtidig liker jeg den småbyfølelsen. Alt er nært, inkludert naturen.
Karlsen erkjenner at mange ser på Oslo som den store karriere-huben. Men han mener at også Bergen har mange muligheter.
– På jobbfronten er det mye som skjer her, et spennende sted med tanke på karrieremuligheter i ulike bransjer som er viktige for Norge og globalt. Det er verdifull samhandling mellom industri og akademia, noe jeg håper å utnytte i min undervisning og forskning fremover.