Trump på norsk?
Skal Trygve Slagsvold Vedum nedkjempes, bør det være i åpent landskap, skriver Victor D. Norman i DN.
NRK prøver for tiden å korsfeste Vedum og Senterpartiet på klimakorset. Det er ikke meg imot – men hvorfor går ikke den sosialdemokratiskliberale, klimabevisste kringkasteren like hardt til verks mot Høyres og Arbeiderpartiets dobbeltmoral?
Norsk olje blir ikke klimavennlig selv om den bare brukes til fyring og drivstoff i andre land, og det er ikke god klimapolitikk å bruke ressurser på lagring av karbon fra sementproduksjon når vi alternativt kunne bygge i tre – et materiale som er et karbonlager i seg selv.
Jeg tror svaret er at mange i de store byene har klart å gjøre klima til et spørsmål om livsstil: Det handler mer om elbiler og sykler og jogging og diett, enn om globale utslipp. Da blir en dieselbil i distriktene per definisjon uakseptabel, selv om utslippene fra den er mindre enn merutslippet fra store «klimanøytrale» kontorbygg og boligblokker i betong i byene, selv om utslippene fra flytransport av netthandlede klær langt overstiger karbonavtrykket fra klær fraktet sjøveien og videre med lastebil til Coop-en på bygda, og selv om dyrkingen og transporten av italiensk pasta og asiatiske grønnsaker innebærer langt større utslipp enn rødt kjøtt fra kyr som beiter på norske jorder, som ikke har annen anvendelsesmulighet enn gressproduksjon.
De farlige byene
Dette er ikke ment som et angrep på klimabevisst ungdom i storbyene. De trår kanskje feil i diagnose og virkemidler, men de har et genuint engasjement som vi trenger om det overhodet skal bli mulig å gjøre noe med klimautfordringene.
Min kritikk retter seg mot mediene – i dette tilfellet NRK – som ikke synes å være seg bevisst sitt ansvar for mest mulig objektiv og balansert informasjon. Ja, sett gjerne Vedum i klisteret; men gjør det på en måte som viser at dere ikke blindt sluker bypopulistiske klimamisforståelser – og følg opp med å plassere Solberg og Støre i deres dobbeltkommunikasjonsklister.
Det er ikke NRKs jobb å sette en stopper for Vedums og Senterpartiets fremgang; den jobben må de andre partiene ta, og de trenger i så fall å rydde hjemme først. Et sted de med fordel kan begynne, er i distriktspolitikken. I dag taper de tradisjonelt største partiene stemmer på den, både i utkant og sentrum: I sentrum fordi den er fryktelig dyr; i distriktene fordi den ikke virker.
Når tilliten står på spill
To offentlige utvalg har nylig kommet med en knusende dom. Det ene, ledet av Svein Richard Brandtzæg, har sett på næringsutfordringer i distriktene. Det andre, som jeg selv var så heldig å få lede, har sett på demografiutfordringene. Vi kom til samme konklusjon: Det er ikke arbeidsplasser som er knapphetsfaktoren i distriktene; det er muligheten og lysten blant unge mennesker til å bo der det skorter på. Det krever en helt ny tilnærming til distriktspolitikk – en tilnærming som trolig både kan bli billigere, og i hvert fall bedre, enn dagens.
Etter fremleggelsen har vi i de to utvalgene vært invitert til så mange digitale besøk hos kommuner og fylkeskommuner og KS-avdelinger i alle norske distriktshjørner, at det halve hadde vært nok. At jeg også umiddelbart ble invitert til Senterpartiets stortingsgruppe og to andre store arrangementer i Vedums parti, er kanskje ikke overraskende.
Gal medisin mot korona
Fra de to statsbærende partiene har det derimot vært stille – musestille.
Forresten, ikke helt: Arbeiderpartiet har lekt med en utvannet versjon av ett av våre forslag – billigere ferger – men det prøver man visst nå febrilsk å snakke seg bort fra …
Erfaringene fra USA og Storbritannia viser hvor galt det kan gå hvis de liberale mediene og de etablerte politiske miljøene mentalt murer seg inne i storbyenes tankesett og problemer, og slår av høreapparatet i det øyeblikket ordet «distrikter» blir nevnt. Om de fortsetter med det, har generasjonskløften som er i ferd med å utvikle seg mellom by og land i Norge potensial i seg til å destabilisere også det norske demokratiet.
Post-korona blues?
De av oss som ikke begeistres av Senterpartiets fremgang, bør ikke prøve å ta Vedum & Co i et bakholdsangrep – skal de nedkjempes, bør det være i åpent landskap. Da må imidlertid Arbeiderpartiet og Høyre først friske opp sine kunnskaper om hvordan et åpent landskap ser ut.
Kronikken var først publisert i Dagens Næringsliv 12. februar 2021.