Kalle Moene mottok Victor D. Normans Formidlingspris

kalle moene_øystein thøgersen_helge skodvin
UiO-professor og økonom Kalle Moene mottok i dag Victor D. Normans Formidlingspris. NHHs rektor Øystein Thøgersen (til høyre) sier følgende: – Kalle har en unik kombinasjon av faglig tyngde og ekte formidlingsglede. Foto: Joakim S. Enger
Av Sigrid Folkestad

18. oktober 2024 14:03

Kalle Moene mottok Victor D. Normans Formidlingspris

– Det er en stor ære. Victor Norman har vært et forbilde, sier Kalle Moene.

Kalle Moene
Kalle Moene ble tildelt den første prisen i Victor D. Normans ære under Alumnikonferansen i Oslo Foto: Joakim S. Enger

Økonom og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene, ble i dag hyllet for sitt engasjement som økonom og formidler.

Han er den første som mottar Victor D. Normans Formidlingspris.

Delt ut på NHH-konferanse i Oslo

Thøgersen overrakte prisen til Moene på alumnkonferansen i Oslo, som samler cirka 700 tidligere NHH-studenter.

– Kalle Moene har en unik kombinasjon av faglig tyngde og ekte formidlingsglede, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen.

Victor D. Normans Formidlingspris ble opprettet kort tid før professor emeritus Norman gikk bort 20. september 2024. Utmerkelsen er til ære for Normans fremragende innsats som både forsker og formidler. Den skal årlig deles ut til en person som bidrar til samfunnsøkonomisk formidling (se faktaboks).

–  Noe å strekke seg etter

– Victor har vært et forbilde både når det gjelder akademisk forskning og folkelig formidling. Victor var dyktig, klar og viktig. Det er noe å strekke seg etter, sier Kalle Moene.

Thøgersen hyller både prisvinneren og Victor D. Norman:

– Victor var en enestående formidler. Han kombinerte dyp faglig forståelse med en evne til å gjøre økonomi levende og forståelig for alle. Hans bidrag til både offentlig debatt og akademia kan ikke verdsettes høyt nok, og det er med stolthet vi hedrer hans minne med å gi prisen til Kalle Moene, sier Thøgersen.

Victor D. Normans Formidlingspris

Formidlingsprisen i Victor D. Normans navn skal gis årlig til en mottaker som bidrar med formidling og debatt om problemstillinger i norsk økonomi og norsk økonomisk politikk. Prisen er på 50 000 kr. Det er Atle Bergshaven, Herbjørn Hansson og Jens Ulltveit-Moe, samt NHH-alumni og venner av Norman som har tatt initiativet til og finansierer prisen. Juryen: Sjefredaktør i Aftenposten Trine Eilertsen, professor Kjetil Storesletten ved UiO og professor og NHH-rektor Øystein Thøgersen. 

Ulikhet og utvikling

Videre fremhever Thøgersen hvordan Moene viderefører den sterke formidlingsarven som Norman satte så høyt:

– Kalle er en svært verdig vinner av formidlingsprisen. Han evner å forklare komplekse økonomiske problemstillinger på en måte som engasjerer og opplyser et bredt publikum. Han har en unik kombinasjon av faglig tyngde og ekte formidlingsglede.

 

victor norman_helge skodvin

Oppretter formidlingspris til ære for Victor D. Norman

Victor D. Normans Formidlingspris er en markering av NHH-professorens fremragende innsats som økonom og formidler.

Som en av Norges ledende økonomer og en dyktig formidler, har Moene gjort seg bemerket nasjonalt og internasjonalt. Hans forskning har bidratt med ny innsikt i temaer som ulikhet og utvikling, samtidig som han har en unik evne til å engasjere både akademia og allmennheten gjennom kronikker, foredrag og medieopptredener.

victor norman_thomas sivertsen
I 2019 fikk Kalle Moene «Kverulantkatedralens økonomipris». To år etter gikk den samme Kåkånomics-prisen til NHH-professor Victor D. Norman.

– Hans varemerke

– Hvilken betydning og inspirasjon opplever du at Norman har hatt som formidler av samfunnsøkonomisk kunnskap?  

– Victor var unik når det gjelder å få fram viktig og forskningsbasert kunnskap på en klar og lettfattelig måte. Dette var hans varemerke som forsker, foreleser, foredragsholder og som debattant. Han turte å hevde kontroversielle synspunkter i tilspisset form – så klart og tydelig at de som måtte være uenig lett kunne svare tilbake. Victor forsto at uenighet og debatt er viktig for å få ny innsikt. Han hadde en demokratisk og inkluderende holdning til faglige og politisk konfrontasjoner i tråd med de beste prinsippene for folkeopplysning, sier Moene og legger til:

– Når Victor snakket, ble økonomi enkelt. Igjen, dette er noe å strekke seg etter. 

Begge fått «Kverulantprisen»

UiO-økonomen har også vært en viktig kilde til innsikt for politikere og beslutningstakere på alle nivåer.

øystein thøgersen_helge skodvin
– Kalle Moene er en svært verdig vinner av formidlingsprisen. Han evner å forklare komplekse økonomiske problemstillinger på en måte som engasjerer og opplyser et bredt publikum, sier NHHs rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin

– Kalle har i mange år vært en markant og tydelig stemme i den økonomiske debatten, alltid med mål om å opplyse og påvirke samfunnet til det bedre, sier Thøgersen.

Moene har mottatt en rekke utmerkelser, inkludert Norges forskningsråds formidlingspris, Akademikerprisen og Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning. Han var den første økonomen som ble invitert til å holde Aarebrot-forelesningen, i 2023.

I 2019 fikk Kalle Moene «Kverulantkatedralens økonomipris». To år etter gikk den samme Kåkånomics-prisen til Norman.

Juryen uttalte følgende om Norman i 2021:

«Han er irriterende god. Men irriterende for hvem? For meningsmotstandere? For meningsfeller som skulle ønsket de kunne sagt det samme like godt? For makta?»