Studenter skryter dette KI-emnet opp i skyene: – Fantastisk!

Studenter og professor ved NHH under KI-emne-forelesning.
Denne høsten har studenter kunne velge et KI-emne ved NHH. Pionerstudentene NHH Bulletin snakket med er strålende fornøyd: Fra ventsre: Konstatin Fuss, Steyn van Brakel, Anne Hohner og Lena Wasem. Førsteamanuensis Ingar Haaland til høyre. Foto: Linnea Oskarsen
Av Linnea Oskarsen

19. november 2024 10:54

Studenter skryter dette KI-emnet opp i skyene: – Fantastisk!

Førsteamanuensis Ingar Haaland mener det er svært viktig at studentene skaffer seg kode-ferdigheter før de går inn i arbeidslivet.

Denne høsten har NHH-studentene fått muligheten til å ta et rent kurs i kunstig intelligens (KI).

Førsteamanuensis Haalands mål er å gi en helhetlig oversikt over hvordan nyere utvikling innen KI og store språkmodeller (LLM) vil transformere næringslivet, forskningen og arbeidsmarkedet.

– Selv om det er stor etterspørsel fra næringslivet, er det få kurs i kunstig intelligens (KI) ved norske institusjoner, sier han.

lars a moen

Hvorfor klarer noen bedrifter å få til en digital transformasjon raskere enn andre?

Lars Arvei Moen disputerer for PhD-graden ved NHH 6. Desember 2024 med avhandlingen «Strategy and Digital Transformation: Exploring the relationship between strategy and digital transformation in established firms».

Og studentene er i ekstase:

– Det har vært fantastisk. Dette kurset er det beste jeg har hatt her ved NHH og et av de mest interessante kursene jeg noen gang har hatt i mitt liv, sier den tyske utvekslingsstudenten Konstantin Fuss (24) og legger til:

– KI kommer til å bli så viktig, og jeg kan ikke forestille meg livet mitt uten det. Dessuten er Haaland en veldig entusiastisk og god lærer. Han bringer god energi inn i klassen, og jeg setter stor pris på det.  

Lena Wasem (24) også fra Tyskland, er enig:

– Dette er noe helt nytt, og jeg har aldri vært borti noe lignende, sier hun.

Dette er ki-emnet

Førsteamanuensis Ingar Haaland leder KI-emnet ved NHH
Førsteamanuensis Ingar Haaland leder KI-emnet ved NHH Foto: NHH

I løpet av høstsemesteret har masterstudentene utviklet et forskningsspørsmål i grupper på tre eller fire, som etter å ha blitt formet og omformet gjennom koding i Python, videre har blitt analysert ved hjelp av OpenAI AOI Platform, slik at studentene kan bruke Chat GPT i stor skala.

Resultatene har så blitt analysert og presentert for klassen for innspill. Kurset avsluttes med en oppgave om funnene deres.

– Det er mange grunner til å holde slike KI-kurs ved NHH. Generelt handler det om å forstå mulighetene og begrensningene til ulike KI-verktøy. Videre viser flere av våre gjesteforelesninger fra næringslivet oss at KI er fremtiden for næringslivet, samtidig som de fremhever både muligheter og begrensninger ved dagens modeller, sier førsteamanuensis Haaland.

Kurset heter Transforming business with AI: The power of large language models og gir 7,5 poeng som en del av MSc i økonomi og forretningsadministrasjon.

Underveis i kurset har studentene lært å forklare de grunnleggende konseptene til KI og LLM, identifisere applikasjoner og implikasjoner av KI i virksomheter og forskning, og anerkjenne etiske hensyn, personvern og risiko forbundet med KI-teknologi.

Rektor åpner DIG Summit 2024

DIG Summit 2024

KI var stikkordet under årets DIG Summit. Den nye teknologien har fått mye omtale, men hva kan vi vente oss, og hva blir konsekvensene for bedrifter og virksomheter? NHH-professor Lasse Lien satte tonen i sitt åpningsinnlegg under årets summit.

prøving og feiling

I sin oppgave har Fuss og Wasem sammen med Steyn van Brakel (24) fra Nederland og Anne Hohner (26) fra Tyskland, sett på den følelsesmessige ladningen i amerikanske høringstaler om kjernekraft over et tidsrom på over 40 år.

– Vi så at det var mye materiale på kjernekraft i det store datasettet, og så falt det sammen med våre interesser og ideer også, sier van Brakel.

– Hvordan gikk det?

– Noen ganger var det vanskelig, men vi fikk mye hjelp fra Chat GPT selv – så KI hjalp oss med å forstå KI. Det er sprøtt hva Chat GPT kan gjøre, sier Wesem.

 – Jeg tror den største utfordringen for oss var at vi alle var nye i Python, og vi måtte lære underveis. Vi hadde særlig én større hindring med det enorme datasettet og måtte identifisere problemet og finjustere kursen frem og tilbake for å få det riktig, legger Hohner til.

Studentene er alle enige i at "det alltid var et nytt problem de måtte prøve å fikse" under prosessen. Dette gjorde at de lærte mye.

– Det har vært  ganske tidkrevende, spesielt i den siste uken før presentasjonen. Men hvis du får et resultat eller hvis kodingen fungerer, er det en så fin følelse! Endelig fungerer det og det føles som om du har løst en gåte, sier Wasem og smiler.

Steyn van Brakel (t.h.), Anne Hohner, Lena Wasem og Konstantin Fuss presenterte sine funn for klassen.
Steyn van Brakel (t.h.), Anne Hohner, Lena Wasem og Konstantin Fuss presenterte sine funn for klassen. Foto: Linnea Oskarsen

varme anbefalinger

Selv om kurset har vært utfordrende, anbefaler masterstudentene det helhjertet til andre:

– Definitivt, sier de alle.

Van Brakel berømmer også gjesteforelesere fra næringslivet som besøkte klassen:

– Det var flott at toppledere fra selskaper kom hit og fortalte oss hvordan de bruker og implementerer KI-verktøy i sine virksomheter. På den måten fikk vi en god forståelse for hvordan vi kan møte KI senere i karrieren vår, sier han.