Helena (21) vil ha kvinnene opp: – Tror ofte vi undervurderer oss selv

Første samling for NHH-gruppen FremHenne
NY GJENG: FremHenne består blant annet av av Johanne Albrechtsen (øverst til venstre), Ida Marie Øgrey Strøm, Sunniva Magdele Skarstein, (tidligere medlem, Siri Gamst Glittenberg), Maren Torød Skeie, Elisa Andersson, Elisabeth S. Nordstrøm, Elisabeth Frigstad, Sina Throne-Holst, Isabelle Uddeholt, Helena M. Ebbesberg, Line Dorlöchter, Ingeborg Frigsatd Aarbø og Synnøve Bjørgum. Foto: NHHS
NHH Av Linnea Skare Oskarsen

17. juni 2024 12:12

(oppdatert: 19. juni 2024 09:09)

Helena (21) vil ha kvinnene opp: – Tror ofte vi undervurderer oss selv

Finansverden er i klar endring. Nå vil FremHenne tette kjønnsgapet i toppen.

– Det føltes ekstra rart å se så dårlige tall når jeg satt i en sal med like mange kvinner som menn og der alle virker like motiverte og hardtarbeidende.  

Det sier Helena Monssen Ebbesberg (21). 

Bachelorstudenten sikter til de vedvarende lave tallene over kvinnelige ledere i næringslivet:

  • Kun 38 prosent av norske ledere er kvinner.
  • Kun 27 prosent av norske politikere og toppledere er kvinner.
  • Kun 17,5 prosent av daglige ledere i aksjeselskap er kvinner. 

Det kommer frem i SSBs undersøkelse fra i fjor.

Nordea-lederens tre tips for å nå finanstoppen som kvinne

Regionsjef Ingrid Lehne har 16 år i Nordea bak seg. Nå brenner hun for å få flere kvinner helt til topps – og at de blir der.

Nå har 21-åringen formet gruppen FremHenne med 13 andre medstudenter. Målet er ambisiøst nok, å tette gapet mellom menn og kvinner i toppen, med hjelp fra gode mentorer:

– Dette er en utrolig stor og ambisiøs visjon, men det er jo det som gjør arbeidet ekstra viktig, sier Ebbesberg. 

– Av egen erfaring tror jeg mange jenter har en tendens til å undervurdere seg selv og egne ferdigheter. Derfor er det viktig at vi heier hverandre frem, legger hun til. 

Det inntrykket deler flere eksperter NHH Bulletin har snakket med. De påpeker imidlertid også en kulturendring - særlig innenfor den grenen av næringslivet som har ligget bakpå. 

Fra festtaler til handling

Bilde av Ingrid Lehne
MENTOR: Ingrid Lehne i Nordea er nå mentor for kvinnegruppen FremHenne på NHH.

Det har nemlig skjedd mye i finansverden de siste årene. 

Det ser tidligere NHH'er Ingrid Lehne fra sin lederstol i Nordea. Der har hun ansvar for personmarkedet i stor-Oslo og Østfold. 

– Da jeg begynte i finans for 16 år siden, ble det så vidt snakket om kvinnelig ledelse og lite ble gjort. Det var festtalemat. Nå har vi kvinnelige toppledere, både i Nordea og i DnB, sier hun. 

Lehne sier det fortsatt er en vei å gå og at hun brenner for å få flere kvinner opp og frem i den tradisjonelt svært mannsdominerte finanssirkelen. Derfor var det lett å takke ja til å stille som mentor for FremHenne-damene på NHH. 

– Jeg tror at vi som samfunn og Nordea som bedrift, har mye å tjene på å få et større mangfold inn i ledergruppene, sier hun og legger til: 

– Rent personlig var jeg så heldig at jeg fikk en mentor etter seks år i Nordea og det var kjempenyttig å ha en sparringspartner. Jeg har lært så mye av å ha en mentor og da er det veldig fint å kunne gi litt tilbake og bidra til å få de unge, fremadstormende damene opp. Jeg lærer også av det og det gir meg mye energi.

FremHenne og deres mentorer
FØRSTE SAMLING: Flere av FremHennes medlemmer møtte sine nye mentorer i Oslo: Ingrid Lehne (f.v.), Anita Sundby, Elen Stiksrud, Gøril Joys Johnsen, Sina Throne-Holst, Marthe Ruud Johnsen, Synnøve Bjørgum, Elisabeth Frigstad og Helena Ebbesberg.

Hjelp i søknadsprosessen

For Ebbesberg i FremHenne, er det hjelp i jobbsøkerprosessen som står høyt på ønskelisten: 

– Jeg tror mentorprogrammet vil være med på å bidra til personlig utvikling og styrke selvtilliten vår til å tørre og ta sjanser: Søke på de beste jobbene, opptre selvsikkert i jobbsøkerprosessen og takke nei til jobber vi egentlig ikke vil ha, sier Ebbesberg og legger til:  

–  I tillegg er det en utrolig god måte for jentene å bygge seg nettverk i næringslivet, noe som generelt er viktig når vi skal ut i arbeidslivet.

Ebbesberg sier at damene i FremHenne har mottatt mye god respons og støtte fra næringslivet, men at tilgjengelige mentorer har vært en utfordring: 

– Det vanskeligste er nok at mange ledere har liten ledig kapasitet. Det gjør at ikke alle som ønsker, kan stille som mentor. 

For få kvinner i finans – starter kvinnelig børsklubb på NHH

– Vi ønsker å snu trenden, sier NHH-student Lisa Naustdal. Med 200.000 i startkapital fra DNB, starter hun og syv andre medstudenter Femme Forvaltning – en børsklubb utelukkende for kvinner ved NHH.

– langt til toppen

Karin Thorburn
– LANGT OPP: Finansprofessor ved NHH Karin Thorburn understreker at det er langt fra NHH til toppstillingene i næringslivet. Foto: NHH Foto: Marit Hommedal

FremHenne er ikke den eneste kvinnegruppen som vil gjøre noe med kjønnsubalansen på toppen av næringslivet.

Det synes finansprofessor ved NHH Karin Thorburn er flott, men påpeker at det er en lang vei å gå:

– NHH-studentene er langt unna toppjobbene i næringslivet. Det er ikke sikkert de som engasjerer seg blir de som kommer til toppen, men engasjementet kan bevisstgjøre dem på hva som trengs for å nå toppen og det er fint, sier hun.

Finansprofessoren tror de fleste bedrifter ønsker å forbedre kjønnsbalansen: 

– Men du kommer ikke til NHH for å rekruttere toppledere, her er det også mye annet som virker inn. Så er det jo også et spørsmål om det er kvinnene som vegrer seg fra å ta det siste steget mot toppjobben eller om de ikke får den. Det er vanskelig å kartlegge, sier Thorburn.

Hun vektlegger imidlertid, som Lehne i Nordea, den positive utviklingen innen finans de siste årene:

– Rekrutteringspolitikken for de fleste finansinstitusjoner favoriserer kvinner nå. Kvinner skiller seg ut dersom de søker seg til finans og har en fordel. Næringen ser etter det.

– må heie på hverandre

Nylig ble den første offisielle mentorsamlingen for FremHenne holdt i Oslo. I forkant, skrøt Ebbesberg av damene som har hjulpet dem i startfasen, der Nordea-sjefen Randi Marjamaa har spilt en særlig viktig rolle: 

– Alle kvinnene vi har kontaktet er minst like engasjerte som studentene i hva gruppen jobber mot, noe vi også synes er veldig gøy.

 Bilde av Silje Lindtvedt Fladmoe. Foto: Charmina Kristensen - AWAN: As We Are Now

– Vi trenger flere kvinnelige entreprenører

Gründer Silje Lindtvedt Fladmoe (27) oppfordrer kvinner til å satse: – Ikke utsett gründerdrømmen! Det perfekte tidspunktet finnes ikke.

– Hva er dine tanker om å selv tre inn i næringslivet og den kjønnsmessige skeivfordelingen du kan møte?

– Jeg har alltid vært veldig trygg på meg selv og er ikke redd for å si det jeg mener. Jeg vet også at det finnes mange menn som ønsker flere kvinner inn i ledelsen, men som kanskje hindres av at kvinnene selv takker nei, sier Ebberberg og legger til: 

– Derfor må vei heie på hverandre og hjelpe hverandre opp. 

Ebbesberg presiserer at FremHenne ikke handler om å sette kvinner høyere enn menn, men om å sikre mangfold gjennom å støtte opp om jenters karrierevei.