NHH-professor i topprangert tidsskrift: Bedrifter kan tjene på sosiale tiltak

Hender som strekker seg mot hverandre og NHH-professor Tor W. Andreassen.
NY STORSTUDIE: Bedrifter kan være lønnsomme samtidig som de ta ansvar for miljø og samfunn, finner ny studie. Foto: Austin Kehmeier/NHH
Av Linnea Oskarsen

15. august 2024 13:14

NHH-professor i topprangert tidsskrift: Bedrifter kan tjene på sosiale tiltak

Bedrifter kan oppnå økonomisk suksess samtidig som de tar ansvar for miljøet og samfunnet rundt dem, viser en ny studie NHHs Tor W. Andreassen har medforfattet.

– Når bedrifter gjør det som er bra for samfunnet og dem selv samtidig, gjør de det som er bra for aksjonærene også. Dette er fremtiden, alle vinner på dette.

Det sier NHH-professor Tor W. Andreassen ved Institutt for strategi og ledelse.

Han og andre forskere fra flere anerkjente universiteter (faktaboks), står bak den første studien i sitt slag. Det de ser, mener de bekrefter et veiskille for næringslivet globalt.

Dette er studien

  • Studien heter Social profit orientation: Lessons from organizations committed to building a better world.

 

  • Den er skrevet av: Professor Leonard Berry fra Mays Business School, Texas AM University med forskere fra Monash Business School, Gabelli School of Business fra Fordham University, Tobin College of Business, St John’s University og NHH Norges Handelshøyskole.

 

  • Studien ble publisert i Journal of Marketing 24. juni 2024. 

sosial profittorientering

Bedrifter kan nemlig tjene penger samtidig som de tar ansvar for miljøet og samfunnet rundt dem, viser studien.

Det kalles sosial profittorientering og bryter med økonomiske teorier som har regjert i flere tiår.  

– Næringslivet endrer seg fra å være opptatt med å gjøre aksjonærene lykkelige, til å ta hensyn til flere interessenter, løse samfunnsproblemer og tjene penger samtidig, forklarer Andreassen.

Forskerne baserer funnet på 62 dybdeintervjuer med 21 ulike organisasjoner verden over. Studien ble nylig publisert i det svært anerkjente tidsskriftet Journal of Marketing.

– Det gir studien et enormt kvalitetsstempel. Å bli belønnet med det etter fire år med hardt arbeid er veldig stas, sier Andreassen.

oslo_wikimedia Jørn Erikssonn

Er borettslaget det nye Sveits?

Regjeringen må sette en stopper for «borettslagsmodellen». Ellers kan nok en gang store kapitalinntekter unngå skatt fordi investorene ligger to skritt foran myndighetene, skriver forskerne i DN.

FREMME I SKOEN

Forskerne har funnet eksempler på denne tendensen over hele verden. Arbeidet har tatt fire år.

Andreassen, som har hatt ansvar for Skandinavia, trekker blant annet frem DNB, Gjensidige og Posten.

– DNB tilbød bankløsninger til flyktninger fra Ukraina. De tjente ikke penger på det på kort sikt, men det vil lønne seg på lang sikt. Gjensidige er nå mer opptatt av å hjelpe kundene med å unngå risiko fremfor å prise risiko rett. Posten engasjerte seg under koronapandemien ved å kjøre ut vaksiner rundt i Norge, sier han.

– Hva slags betydning har dette funnet?   

– Jeg vil si at dette er det største som har skjedd siden oppskåret brød, sier forskeren.

– Ingen er bedre til å løse samfunnsutfordringer enn bedrifter, så lenge de kan tjene penger på det. Denne studien viser at det går an. NHH er med å vise frem at denne nye ledelsesfilosofien fungerer. Langsiktig forstår ledere at vi må være en del av løsningen og tjene penger samtidig. Dette henger sammen med NHHs visjon «Sammen for bærekraftig verdiskaping», utdyper han.

AI_pexels_thisisengineering

Hvilket ansvar har lovgivere, fagforeninger, ledere, og ansatte for AI-utvikling?

Kunstig intelligens (AI) vil påvirke alle aspekter av våre liv og utfordrer både lovgivere, ledere, fagforeninger og ansatte til å tenke nytt. Evnen til samarbeid er vil bli avgjørende.

Slik gjør de beste bedriftene det

Forskerne mener å ha funnet likhetstrekk mellom bedriftene som vellykket har adoptert en sosial profittorientering. Dette peker de på:

 

  • Sammenkoble ansattes og organisasjonens verdier for å skape et enhetlig oppdrag.

 

  • Sørge for at organisasjonsressurser og styringsstrukturer maksimerer samfunnsnytten.

 

  • Inspirerer ledere og styreledere til å forplikte seg til sosiale profittmål.

 

  • Ta informerte investeringsbeslutninger som fokuserer på tiltak med størst sosial effekt.

 

  • Måler og evaluerer sosial påvirkning nøye for å sikre meningsfulle bidrag.

 

  • Fremme eksterne partnerskap og kommunisere formål gjennom overbevisende historiefortelling.

– de beste problemløserne

Allerede tilbake på 90-tallet, merket forskere signaler på endring i næringslivet, men det var først langt ut på 2000-tallet at endringsvilligheten skjøt fart:

– I et topplederforum i USA i 2019 ble det fattet et vedtak om å forlate doktrinen om aksjonærene først og ta innover seg at de er en av mange interessenter.

Det ble startskuddet for pionerstudien Andreassen har vært med på.

– Hva er de betydelige fordelene ved å omfavne en sosial profittorientering?

– Uten en fremtid, har vi ikke noe sted vi kan nyte pensjonen. Dette innser stadig flere bedrifter. Verden står overfor ekstreme utfordringer og myndighetene klarer ikke løse disse alene. Derfor bør vi bruke teknologi til å styrke de ansatte slik at effektiviteten blir bedre kontra å kutte kostnader for å tenke profitt på kort sikt.

– nOE MOTSTAND

– Hvilke utfordringer har bedriftene støtt på? Hva bør andre være obs på?

– Det har vært motstand i ledelsen og i styrer enkelte steder, men flere har senere snudd, sier Andreassen.

– Dette handler jo om potensiell stor risiko på kort sikt.  Store selskaper kan ta mer risiko enn mindre – kan det bli en fare for monopolisering?

– Jeg tror ikke det. Store selskaper har kapital og kan derfor kan være foregangsbedrifter, de mindre blir med og ser det fungerer. Vi har også godt belegg fra forskingen til å si at den beste måten å starte en bedrift på er å finne ut hvilket samfunnsproblem man vil løse, sier Andreassen.

– Dette er den første store studien som viser at service profittorientering fungerer i praksis, legger han til.