Har ettertraktet internship i Singapore
23-åringene Olav Lund Solheim og Martin Notto sikret seg finans-internship i DNB Markets i Singapore. Her deler de sine beste tips.
– Du må vare frampå og vise at du har en iboende interesse. Vi visste vi ville ha internship i Singapore, og tok derfor kontakt med bedrifter med adresse der gjennom LinkedIn. Vi spurte om de ville ta en prat eller kaffe, og fikk nesten bare positiv respons, sier Martin Notto.
– Ja, vi opplevde at terskelen for å ta en kaffe med en nordmann langt hjemmefra er lav, tilføyer Olav Lund Solheim.
Kombinerte utveksling og internshiP
I mai begynte studentene i sine praktikantstillinger i DNB Markets i Singapore. Da hadde Solheim og Notto allerede vært der i fire måneder. De har nemlig vært på utveksling ved National University of Singapore (NUS) i vår.
De ivrige studentene ligger ikke på latsiden, og tar også NHH-kurset «Internship Abroad» som et valgfag. Her kan studentene finne praksisplass selv - slik som de har gjort - eller få tildelt fra NHH.
I år er det 39 studenter som har praktikantstillinger gjennom det populære kurset. Det legges opp av Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon og Karrieresenteret.
Solheim og Notto anbefaler på det sterkeste andre studenter til å søke seg til internasjonale internship – og gjerne tidlig i studieløpet:
– Jeg tror det hjelper deg med å finne ut om du har valgt riktig studieretning eller ikke, samtidig som du faktisk tar i bruk mye av det du lærer på skolebenken, sier Notto.
Les også:
Fikk jobb i London mens han var NHH-student
Heftige intervjurunder
I søkeprosessen fant Solheim og Notto raskt ut at mange praktikantstillinger aldri legges ut på nett:
– Det mange bedrifter gjør her i Singapore i hvert fall, er å kontakte utdanningsinstitusjonene i området og opplyser om sine ordninger direkte til dem. Vi ble først oppmerksomme på at selskapene hadde slike stillinger, da vi snakket direkte med dem, sier Notto.
Solheim og Notto kontaktet en rekke ulike bedrifter i utlandet, og fikk flere tilbud. De forteller om omfattende intervjurunder. Med DNB Markets gikk de for eksempel gjennom fire intervjuer:
– De var en blanding av teknisk og personlig, hvor den tekniske delen tok for seg flere sentrale temaer innenfor investering og finans, sier Solheim.
Det gjelder å være tidig ute, ifølge studentene. Ofte blir slike praktikantstillinger utlyst ett år i forveien.
LES OGSÅ:
Norges mest populære
Studentenes fem tips til å få internship i utlandet:
- Bruk LinkedIn og e-post aktivt til å kontakte selskaper.
- Prøv å finne en norsk kontaktperson i selskapet, som videre kan henvise deg i riktig retning.
- Send korte og presise meldinger, og få fram interessen din for det selskapet/avdelingen driver med.
- Les deg godt opp på selskapet, og få en grundig forståelse på hvordan selskapet driver sin virksomhet. Det krever mye tid å forberede seg til et intervju.
- Viktig at du har en iboende interesse, og ikke bare en overflødig. Dette kommer fort fram på et eventuelt intervju, og kan sette deg i dårlig lys.
– Arbeidet vårt bærer frukter
Solheim og Notto forteller om en multikulturell arbeidsplass i DNB Markets, der all kommunikasjon foregår på engelsk. De er i avdelingen «Investment Banking Division». Begge jobber som investeringsanalytikere, tett opp mot det europeiske markedet.
De siste ukene har NHH-studentene fått en grundig innføring i kjernearbeidet til en investeringsbank, som tilrettelegging av institusjonelle lån og obligasjoner (DCM), innhenting av kapital (ECM), samt oppkjøp og fusjoner (M&A).
– Vi er tett på transaksjoner, gjør mye analysearbeid og innhenter informasjon. Vi gjør også grovarbeid for verdsettelse, lager presentasjoner for ledelsen og utarbeider undersøkelser på marked og selskaper, sier Solheim.
– Så ingen henting av kaffe?
– Nei, vi får jobbe med store prosjekter og det er mye kapital som er involvert. Det er også gøy å se at innsatsen vår bærer frukter; mye av arbeidet vårt blir direkte presentert til kunder og blir viktige brikker i evalueringsarbeidet av ulike prosjekter.
LES OGSÅ:
NHH-ere er tilfredse med studiene
KJØPTE AKSJEBOK SOM ATTENÅRING
Solheim og Notto er gamle kjenninger: De ble først kjent da de gikk i samme klasse på Norges Toppidrettsgymnas (ungdomsskole) på Bekkestua.
Selv om studentene er tidlig i studieløpet – akkurat ferdig med andreåret – er det finans som appellerer mest som karriereretning.
Notto har hatt interesse for fagfeltet siden videregående, og kjøpte sin første bok om aksjer som attenåring. Han sitter nå i styret i Finansgruppen på NHH.
Solheim har på sin side lenge hatt interesse for innovasjon og entreprenørskap. Han er med i studentgruppen Start NHH, og har tidligere hatt internship hos Spoor, som utvikler Al-teknologi brukt i vindparker. Han er også aktiv i SEB ScaleCenter, (en inkubator for bærekraftige vekstselskaper) og medgrunnlegger av Atlas Engine (et markedsføringsbyråd med ekspertise innen søkemotor- og konverteringsoptimalisering).
– Jeg synes det er utrolig spennende å jobbe med selskaper i vekstfasen, og tror helt klart dette kan kombineres med min interesse for finans, sier Solheim.