98 prosent har relevant jobb
Koronapandemien la ingen demper på NHH-studentenes karrierer, viser ny undersøkelse. – Alltid behov for dyktige siviløkonomer.
Tirsdag 18. april blir Kandidatundersøkelsen 2022 – fra studier til jobb på Vestlandet lansert. Den gir svar på hvordan det har gått med «koronakullet» fra NHH, UiB og HVL, som fullførte studiene i løpet av 2020.
Den viser tydelig at NHH-erne er svært veltilpasset på arbeidsmarkedet. To år etter studieslutt er det:
- 98 prosent som opplever å ha relevant jobb
- 95 prosent har fast ansettelse
- 0,5 prosent er arbeidsledige
Mathias Ringdal (26) fra Larvik, jobber som rådgiver i Finansdepartementet. Jobbtilbudet kom åtte måneder før han var ferdig å studere.
– Jeg sendte fem jobbsøknader den høsten, og var ikke i tvil da jeg fikk tilbudet fra Finansdepartementet, sier han.
Hele 73 prosent av NHH-kandidatene fikk, som Ringdal, relevant arbeid før siste eksamen ble avlagt. De fleste sendte mellom én til ti søknader.
Liten grunn til bekymring
Rektor Øystein Thøgersen er glad for at undersøkelsen viser at NHH-studentene også under pandemitider, har ettertraktet kompetanse.
– På NHH utdanner vi fremtidens økonomer. De har solide analytiske ferdigheter, god teknologiforståelse og et sterkt samfunnsengasjement. Jeg er generelt fornøyd med resultatene, men jeg er ikke veldig overrasket over funnene. Liknende undersøkelser har vist det samme; det er alltid behov for dyktige siviløkonomer fra NHH.
LES OGSÅ:
Hovefunn
- Flest jobber som konsulenter, innen bank, forsikring og finans, eller revisjon og IKT.
- 74 prosent hadde en form for studierelatert kontakt med arbeidslivet i løpet av studietiden.
- Gjennomsnittslønnen stiger: Regnskap og revisjon: 746 786 kroner / Økonomi og administrasjon: 655 422 kroner.
- NHH rekrutterer kandidater fra hele landet, og i størst grad fra Vestland, Oslo og Viken. Bare en liten andel, 2,1 prosent, er rekruttert fra Nord-Norge.
- Mobiliteten til Oslo etter studiene utgjør den største nettogevinsten (35,7 prosent), og over halvparten arbeider i hovedstaden to år etter uteksaminering.
- Mens Vestland opplevde nettotap i forrige undersøkelse (-5,1 prosentpoeng), tiltrekker fylket nå så vidt flere kandidater enn det mister (1 prosent nettogevinst).
opptatt av godt arbeidsmiljø
Den viktigste faktoren for NHH-erne når de søker jobb, er et godt arbeidsmiljø. Gode karrieremuligheter og at jobben er faglig utfordrende, vektlegges også høyt.
– Siden jeg ikke hadde noen relevant arbeidserfaring, tror jeg gode akademiske resultater fra et anerkjent studiested som NHH var viktig for at jeg fikk jobb i Finansdepartementet. I tillegg deltok jeg på både bedriftspresentasjon og speedintervju med Finansdepartementet i Bergen, som var en god anledning for å bli bedre kjent med departementet og for å vise meg fram for dem før jeg søkte.
Ringdal forteller at han trives svært godt i departementet. Der jobber han i finansavdelingen, som samordner regjeringens arbeid med statsbudsjettet og forbereder avgjørelser i regjeringen.
– I tillegg vurderer vi forslag fra statsrådene som skal behandles i regjeringen, og gir faglige råd til finansministeren i disse sakene. Det er utrolig spennende å være så tett på viktige, politiske beslutninger.
LES OGSÅ:
Fikk jobb i London mens han var NHH-student
Ville valgt det samme på nytt
NHH-studentene er generelt godt fornøyd med studiet sitt, ifølge undersøkelsen. Den klare majoriteten (76 prosent) ville valgt det samme dersom de kunne valgt på nytt.
NHH-erne er også aktive når de ikke studerer:
- 87 prosent arbeidet ved siden av studiene
- 64 prosent hadde verv i en organisasjon
- 40 prosent hadde trainee eller internship
Ringdal inngår derimot ikke i denne statistikken. Han valgte å bruke tiden sin utelukkende på studier – og resultater ble det! Sammen med Amanda Feyling fikk han prisen for beste masteroppgave ved Institutt for samfunnsøkonomi 2019/2020.
– Utover en sommerjobb for å få studentøkonomien til å gå rundt, hadde jeg ingen relevant deltidsjobb, verv eller internship ved siden av studiene.
LES OGSÅ:
NHH-ere er tilfredse med studiene
Kandidatundersøkelsen
- På oppdrag fra Sammen Karriere har ideas2evidence gjennomført Kandidatundersøkelsen 2022.
-
Besvart av 208 kandidater fra NHH. 193 av dem har bakgrunn fra økonomi og administrasjon, og resterende 15 kandidater fra regnskap og revisjon.
-
Retter seg mot kandidater som avsluttet sin utdanning ved Norges Handelshøyskole, Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet i løpet av 2020.
- Undersøkelsen viser hvordan det har gått med vestlandsstudentene etter to år i arbeidslivet.
Variert studentmasse
Nytt for året er at undersøkelsen også tar for seg kandidatenes sosiokulturelle bakgrunn. Her har NHH-studentene den høyeste andelen med foreldre som har samme/lignende fagfelt som dem selv, tett etterfulgt av lærere og sykepleiere.
NHH-erne skiller seg i liten grad fra resten av studentbefolkningen når det gjelder andel med minoritetsbakgrunn.
– Undersøkelsen viser også rom for forbedring. Mangfold er viktig for NHH, og vi jobber aktivt med å tiltrekke oss en variert studentmasse, eksempelvis når det kommer til kjønn, etnisitet og geografisk tilhørighet, sier Thøgersen.