Tok et karrieresteg med videreutdanning
Pål Aglen forstod at han trengte mer kunnskap om finans og strategisk ledelse for å ta det neste steget i karrieren. Med en rykende fersk MBA fra NHH Executive, gikk han helt til topps i Nordr.
Som for mange andre i norsk næringsliv, ble fremtiden høyst usikker for den nordiske eiendomsgiganten Nordr da Norge stengte ned i mars 2020.
Veldig usikre
– Vi var veldig usikre på hvordan dette ville ende, sier Pål Aglen, konstituert konsernsjef i Nordr.
– De tre første ukene etter nedstengingen stupte salget av nye boliger. Vi satte krisestab, og forstod raskt at vi måtte prioritere pågående prosjekter. Vi hadde solgt og igangsatt bygging av boliger for sju-åtte milliarder kroner som måtte gjennomføres. Ellers kunne vi verste fall havne i en situasjon med alvorlige likviditetsutfordringer.
– Vi må gjøre bærekraft konkret
Men det ble fort klart at boligmarkedet ikke tok pause under pandemien.
– Vi er en oljesmurt økonomi og har lave renter. For vår bransje var dette mer en psykologisk vent-å-se tilstand for kundene våre. Vi endte opp med å selge boliger for ti milliarder kroner under pandemien, sier han.
Øyeåpner
Aglen var på listen over interne mellomledere som ble vurdert da arbeidsgiveren hans, Veidekke ASA, søkte ny konsernsjef i 2018. Men han ble veid og funnet for lett ut fra en totalvurdering.
– Det var ikke en skuffelse, men en øyeåpner for meg, sier Aglen.
Et par år senere solgte Veidekke eiendomsdelen til eksterne investorer. Det nye selskapet fikk navnet Nordr. I år ble Aglen konsernsjef i selskapet. Veien dit gikk gjennom videreutdanning hos NHH Executive.
– I samtalene med rekrutteringsselskapet et par år tidligere om konsernsjefjobben i Veidekke, ble det klart at jeg manglet noe på den faglige biten. Ville jeg ta det neste steget på karrierestigen, måtte jeg skaffe meg mer faglig tyngde på noen områder, var beskjeden.
Aglen har både befalsutdanning fra Forsvaret, med blant annet erfaring fra skarpe utenlandsoperasjoner, og en master i eiendomsfag. Han hadde også snart 25 års erfaring fra ledende roller i både eiendoms- og entreprenørselskaper.
– Men jeg hadde ikke nok kunnskap innen strategi, ledelse og finans. Da valgte jeg å ta videreutdanning hos NHH Executive og fullføre en MBA i strategisk ledelse. Den skulle vise seg å være det jeg trengte for å ta et nytt steg oppover karrierestigen.
Midt i jobben
En MBA i strategisk ledelse går over to år på deltid med både samlinger i Bergen og Oslo. Studiet er casebasert og skal gi studentene kunnskapen de trenger for å ta riktige beslutninger når omgivelsene endrer seg og nye forretningsmodeller presser seg frem.
– Foruten faglig oppdaterte og gode forelesere, var det beste med studieopplegget at jeg fikk en verktøykasse jeg kunne ta i bruk med en gang.
Da Aglens arbeidsgiver Veidekke ble delt i to, hadde han selskapskontroll som tema på studiet.
– Er det én ting investorene ikke liker, er det usikkerhet
– Jeg gikk fra å være viseadministrerende til administrerende direktør i den norske virksomheten i 2019. Og da de nye eierne et år etter overtakelsen, spurte om jeg kunne ta rollen som konstituert konsernsjef for hele selskapet, sa jeg ja. Utfordringene for selskapet og de ulike lederrollene jeg har hoppet inn i, har så absolutt behøvd en faglig motvekt, sier han og slår fast med et smil:
– Da jeg gikk på forelesningene på NHH, virket det som studiet var designet rundt min egen situasjon. Det var jo selvfølgelig ikke det, men studiet var så oppdatert faglig at det traff midt i jobben min og endringene jeg opplevde.
Intensjonsbasert ledelse
Under pandemien ble innføringen av en digital kundereise prioritert i Nordr.
– Dette var et av verktøyene vi måtte få på bordet raskt. Vi var først i Skandinavia med digitale visninger og kontaktløst boligsalg, noe som gjorde at nye boligkjøp ble opp og avgjort på få dager, sier han og legger til:
– Vi gjennomførte en strategisk endring som både handlet om digitalisering og å få til en reell forpliktelse til bærekraftsmål. Utfordringen var å få organisasjonen med på disse endringene. Men med ny faglig ballast fra NHH ble det lettere å forklare hvorfor og hvordan for organisasjonen, nettopp fordi digitalisering og bærekraft i liten grad handler om teknologi, men om endringsledelse.
– Hvilken ledelsesfilosofi har du?
– Jeg kaller det intensjonsbasert ledelse, som betyr at jeg gir rammer og retning. Jeg legger meg ikke opp i hvordan folkene mine utfører jobben. Jeg har troen på mennesket, og jeg tror på å gi mennesker tillit. Det er lov å gjøre feil, så lenge ikke noen andre har gjort akkurat den samme feilen før deg.
KPMG på skreddersydd NHHE-program
Aglen bruker også en annen metode han lærte i Forsvaret.
– Der brukte vi noe vi kalte «les tilbake». Hvis jeg ikke oppfatter sjefens intensjoner, eller forstår rammene som er lagt, da har vi et problem. Denne metoden fungerer veldig bra for å skape en felles forståelse av hva vi driver med og hvor vi skal.
Legg en plan!
Å ta en MBA på deltid ved siden av full jobb, krever litt planlegging, understreker Aglen.
– Jeg tok en prat med kona, og fant ut at dette kunne vi gjennomføre ved å legge en god plan. Og jeg har ikke angret. Det faglige utbytte var rett og slett utrolig bra.
Aglen har ingen problemer med å anbefale en MBA hos NHH Executive som videreutdanning. Men da må du selv ønske å gjennomføre.
Drevet av sterkt samfunnsengasjement
– Det nytter ikke bare å takke ja hvis arbeidsgiver spør om du har lyst. Du må ha tid og interesse for å ta dette faget. Du må lese pensum og forberede deg godt til samlingene, sier han og avslutter:
– Det siste handler også om å ha respekt for de andre på studiet som ønsker et best mulig faglig utbytte.