Rune Bjerke til NHH: – Kriser skaper endringsvilje
Rune Bjerke er NHHs første Adjunct Executive in Residence. Han er også årets foreleser av Lehmkuhlforelesningen. Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere, men kriser skaper mer endringsvillige medarbeidere, sier Bjerke.
– Jeg gleder meg til å være i nærkontakt med et av Nordens fremste akademiske miljøer. Undervisning og aktive studentmiljøer har alltid gitt meg inspirasjon. Nå gleder jeg meg til å fortsette og lære, og forhåpentlig også lære litt bort fra et langt liv i næringslivet, sier Rune Bjerke.
Den tidligere DNB-toppen er ansatt i en 20 prosent-stilling ved NHH i en periode på nærmere tre år. Han tiltrådte stillingen 1. september i år, og er handelshøyskolens første Adjunct Executive in Residence. Stillingen er lagt til Institutt for strategi og ledelse.
Les også:
– Stor kompetansebank
På NHH skal Bjerke holde forelesninger, delta i interne arbeidsgrupper og seminarer, samt delta i næringslivsrettede forskningsprosjekter. Bjerke bidrar med tre til fire gjesteforelesninger per år på bachelor- og masterprogrammene og på NHH Executive.
– Vi er svært tilfreds med at vi nå har tilknyttet oss Rune Bjerke. Han er en erfaren næringslivsleder med bakgrunn fra politiske og ledende stillinger i offentlig og privat sektor. Som toppsjef i DNB stod han i frontlinjen for endringsledelse i møte med store teknologiske gjennombrudd og sterk internasjonal konkurranse. Bjerke har en stor kompetanebank som studentene nå drar nytte av, og han er en sentral bidragsyter på flere av våre forskningsprosjekter, sier rektor Øystein Thøgersen.
Les også:
– Jeg er ikke utpreget risikosøkende
– Gi mer slipp
Onsdag 28. oktober holder Bjerke den tradisjonsrike Lehmkuhlforelesningen, som arrangeres til ære for NHHs "far" Kristofer Lehmkuhl. Forelesningen har tittelen «Engasjement som driver for endring og innovasjon». Bjerke oppfordrer høyskolens fremtidige ledere til å gi mer slipp.
– Alle ledere må være så autentiske som de klarer i lederrollen, spesielt i samfunnet vi lever i nå med raske teknologiske og regulatoriske endringer. Som leder må du være flink til å se andre, lytte og utløse engasjement. Du må tørre å gi slipp på kontroll og styring, også i usikre tider, nettopp for å skape større kraft i og utenfor organisasjonen.
28. oktober: Følg digital forelesning fra kl. 11.15
– Ikke la en krise gå til spille
Koronapandemien har snudd opp ned på arbeidshverdagen til de fleste, med økt digital kommunikasjon og mer hjemmekontor. Studie viser at fire av fem toppsjefer ikke vil satse på mer hjemmekontor (DN-artikkel) når koronapandemien er over, fordi det bidrar til mindre sosialt samspill og idéutvikling. Bjerke mener den nye digitale hverdagen skaper utfordringer for ledere.
– Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere. Ved å kommunisere gjennom en skjerm mister vi fysisk nærhet og det blir vanskeligere å skape engasjement og inspirere de ansatte. Vi mister rett og slett mange muligheter. Samtidig åpner mer digital kommunikasjon opp for andre muligheter, som at vi klarer å jobbe mer, er mer fleksible, er mindre på reise og får mer presis kommunikasjon.
Bjerke poengterer likevel at ledere ikke må la en krise gå til spille:
– Det er mer utfordrende å skape endring i stille farvann enn ved kriser. Kriser har evnen til å skape felles forståelse i organisasjonen, og da er det lettere for ledere å utløse endringsvilje og skape endringsmotivasjon. Om bare toppledelsen har den forståelsen, blir alt mer krevende. Endringer er imidlertid ikke mindre viktig i rolige tider, og behovet kan være like stort.
Utvikler vipps-case
Siden Rune Bjerke tiltrådte stillingen i september, har han holdt én digital forelesning på masterkurset «Managing Change and Innovation», samt bidratt til å bygge opp NHHs casebibliotek som skal brukes i undervisningen. Bjerke har primært jobbet med å utvikle et Vipps-case, som skal brukes på masterkurs og på styreprogrammet til NHH Executive.
– NHH er opptatt av at forskningen vi driver med er relevant for næringslivet og offentlig sektor. Når vi nå har Rune Bjerke med på laget, med sin verdifulle kompetanse, erfaring og faglige nysgjerrighet, sikrer vi relevans både i undervisningen og forskningen på strategi og ledelse ved NHH, sier professor Inger G. Stensaker.