Bekjemper økonomisk kriminalitet

Mette Viddal Øi. Foto: Silje Katrine Robinson
– Alle banker har et samfunnsansvar for hindre økonomisk kriminalitet. Vi jobber med å utvikle løsninger som skal beskytte kundenes økonomiske interesser, og bidra til å bekjempe blant annet hvitvasking, bestikkelser og terrorfinansiering, forteller tidligere NHH-student Mette Viddal Øi. Foto: Silje Katrine Robinson
NHH Av Mari Hansen Ingleson

5. februar 2020 15:02

Bekjemper økonomisk kriminalitet

Mette Viddal Øi (25) jobber med å forhindre og oppdage hvitvasking av penger. – Banker forvalter store verdier og har ansvar for at verdiene ikke blir brukt kriminelt.

– Det viktigste for meg er at jeg bruker livet mitt på noe som oppleves nyttig. Alle som har jobbet i bank har hatt noe opplæring innen motvirkning av finansiell kriminalitet, og når muligheten for å jobbe innenfor dette feltet dukket opp, var det noe som virket veldig meningsfylt og passende for min kompetanse, sier den tidligere NHH-studenten.

Mette Viddal Øi (25) var ferdigutdannet siviløkonom sommeren 2019, med master i økonomi og administrasjon. Nå jobber hun med antihvitvasking i Nordea. 

Les mer om studier på NHH

Internasjonalt team som bekjemper kriminalitet

– Alle banker har et samfunnsansvar for hindre økonomisk kriminalitet. Vi jobber med å utvikle løsninger som skal beskytte kundenes økonomiske interesser, og bidra til å bekjempe blant annet hvitvasking, bestikkelser og terrorfinansiering, sier Øi.

Selv om arbeidshverdagen hennes er i Oslo, jobber hun kontinuerlig med kollegaer i alle land Nordea opererer i. Til daglig jobber hun i et nordisk team som er ansvarlig for å definere og prioritere arbeidsoppgaver til et større internasjonalt team. 

– Noe av det viktigste banken gjør er å kjenne kundene sine. Det handler om å ha gode rutiner når banken får nye kunder eller behandler større transaksjoner. Når vi kjenner våre kunder, er det lettere både å forhindre og oppdage økonomisk kriminalitet, sier hun.

Studenter. Foto: Silje Katrine Robinson
– På NHH har jeg fått velge min egen vei. For meg har det vært viktig å ha mulighet til å ta studiepoeng i sommerferien. Det har gitt meg muligheten til å jobbe ved siden av studier, være aktiv i studentforeningen ved NHH, samtidig som det har gjort engasjementet mitt til en del av graden min, sier Mette Viddal Øi. Foto: Silje Katrine Robinson

Fra deltid til heltid

Den tidligere NHH-studenten jobbet deltid i bank gjennom store deler av studietiden, først i DNB og senere Nordea. Likevel var det ikke gitt at hun skulle starte karrieren innenfor banksektoren.

– Jeg var sikker på at jeg ønsket å jobbe med noe innenfor ideell sektor, eller i et selskap som jobber med bærekraft, sier hun.

I studietiden på NHH engasjerte Øi seg i utfordringer knyttet til matsikkerhet. Først fordypet hun seg i tematikken på et sommerkurs på CBS. Senere hadde hun et internship i Food Forward i Sør-Afrika, som en del av sommerprogrammet i sosialt entreprenørskap. Hun har også skrevet en masteroppgave innen matsikkerhet for FOOD Research Project ved NHH.

Øi ser flere likhetstrekk mellom jobben hun har i dag, og ønsket om å jobbe ideelt. Hun sier begge deler handler om positiv påvirkning av samfunnet.

– Nordea er Nord-Europas største finanskonsern, og vi forvalter store verdier. Det er viktig for oss å sikre at de pengene som kommer inn er tjent på redelig vis, og pengene som går ut ikke bidrar til økomisk kriminalitet, legger hun til. 

Les også:

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

– Gå min egen vei

Øi forteller at tiden på NHH var både spennende og innholdsrik. Som siviløkonomstudent får en mulighet til å spesialisere seg innenfor enkelte fagområder, samtidig som en får stødig breddekunnskap, mener Øi.

Da hun søkte seg til NHH, var hun veldig usikker på hva hun ville bli. Det var viktig å velge en utdannelse som ga mange muligheter.

– På NHH har jeg fått velge min egen vei. For meg har det vært viktig å ha mulighet til å ta studiepoeng i sommerferien. Det har gitt meg muligheten til å jobbe ved siden av studier, være aktiv i studentforeningen ved NHH, samtidig som det har gjort engasjementet mitt til en del av graden min, sier Øi.

Mitt beste tips til dagens studenter er å tørre å teste ut det som interesserer deg, og ta de muligheter som byr seg.

– Gjør ting som virker betydningsfullt for deg. Det du har gjort vil gjenspeile hvem du er, og hvilken kompetanse du har. Det er viktig for en fremtidig arbeidsgiver, sier den tidligere NHH-studenten.

LES OGSÅ:

Brenner for bærekraft

Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.

Utvikler skoleapp ved siden av masterstudier

Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.

Fremmer bærekraft med IT

Den tidligere NHH-studenten Francesca Accerbi dro fra en liten landsby ved kysten i Liguria i Nord-Italia og endte opp i hovedkvarteret til Orkla.