Trenger vi 200 000 ledere?

Tirsdag 24. september møtes ledelseseksperter fra NHH og en litt annerledes leder til en uformell diskusjon om ledelse. Arrangementet er i regi av Forskningsdagene i Bergen og er åpent for publikum.
Av Sigrid Folkestad

23. september 2019 09:30

Trenger vi 200 000 ledere?

Norge er et lite land med mange sjefer. Trenger vi dem? I regi av Forskningsdagene arrangerer NHH debatt på Bergen Offentlige Bibliotek 24. september.

I Amalies Hage på biblioteket i Bergen sentrum møter du ledelseseksperter og en litt annerledes leder til en uformell diskusjon om ledelse. Ifølge SSB har vi cirka 200 000 ledere på ulike nivåer. Er det virkelig nødvendig? Eller sperrer de for flinke ansatte?

Hva trenger vi sjefer til i fremtidens arbeidsliv, og hvordan får vi motiverte og dedikerte ansatte? Hva er egentlig god ledelse – kan vi ha det uten ledere?

rydland
– Ledere må slutte å sperre for flinke og kreative ansatte, sa Monica Rydland nylig til forskningsdagene.no.

Må være musikalsk

– Ledere må slutte å sperre for flinke og kreative ansatte, sa Monica Rydland nylig til forskningsdagene.no.

Tirsdag 24. september møter du Rydland til debatt i Amalies Hage på Bergen Offentlige Bibliotek. I artikkelen «Fremtidens leder må være musikalsk» forteller Rydland, som har doktorgrad fra NHH om mellomledere og ti års fartstid som kornettist i Europas beste brassband, følgende:

– Å prestere sammen krever at vi har evnen til å lytte og forstå vår rolle i en større helhet. Dette gjelder alle, uavhengig av ledertittel.

SSBs anslag over antall ledere (2017-tall) viser at norske kommuner til sammen har 33 000 ledere, de statlige lederne teller 16 000, mens det er hele 160 000 ledere i privat sektor. Her er sju av ti ledere menn.

Therese E. Sverdrup, forsker og prorektor ved NHH.
Therese E. Sverdrup, forsker og prorektor ved NHH.

Konserntjener

I debatten deltar også Therese E. Sverdrup, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse og prorektor ved NHH. Sverdrup har hovedfag i psykologi og er ekspert på samarbeid, team og psykologiske kontrakter.

Fra næringslivet kommer toppleder Tom Georg Olsen. Han er partner i IT-konsulentselskapet Miles, men omtaler seg selv som konserntjener. Miles er to ganger kåret til landets beste arbeidsgiver. Ordstyrer er Marius Jones, doktorgradsstudent ved Institutt for strategi og ledelse, med yrkesbakgrunn blant annet fra konsulentselskapet Deloitte.

Tid: Tirsdag 24. september kl.19.00
Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek

Forsker Grand Prix dagen etter

Dagen etter er det klart for Forsker Grand Prix 2019. NHHs kandidat Bård Fyhn, doktorgradsstudent ved Institutt for strategi og ledelse, skal holde sin fireminutters presentasjon om psykologisk trygghet.

Fyhn er siviløkonom fra NHH, har gått Sjøkrigsskolen, og har erfaring fra operativ tjeneste og lederutvikling gjennom 15 år i Forsvaret. For ti år siden var han en del av den norske styrken i Afghanistan.

LES OGSÅ:

Tre tips til psykologisk trygghet

– Tenk deg å komme inn i et møterom og umiddelbart kjenne på usikkerhet når du ser hvem som er der. Denne psykologiske utryggheten er direkte hemmende, sier NHH-stipendiat Bård Fyhn, som i år konkurrerer i Forsker Grand Prix.

Satt på spissen, sier han, kan psykologisk trygghet i team være livsviktig.

– At ett menneske turte å si fra, kunne være det som skilte suksess fra fiasko. Psykologisk trygghet i team dreier seg om å ha en kultur der du føler deg fri til å si det du mener, der det å spørre om hjelp er en god ting, og der en kan gjøre feil uten å bli ledd av. Kort sagt, å føle seg trygg til å være seg selv uten å frykte negative konsekvenser. Slik sett handler psykologisk trygghet om å redusere den sosiale risiko en kan kjenne på i teamarbeid.

Se alle årets Forsker Grand Prix-kandidater i Bergen.