Vil sikre mer effektiv og trygg handel
Verdipapirutvalget med finansforsker Jøril Mæland og professor II Filip Truyen har denne uken levert en ny NOU om endringer i verdipapirhandelloven.
Førsteamanuensis Jøril Mæland ved Institutt for finans er medlem i utvalget. Advokat og professor II ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved NHH, Filip Truyen, er leder for Verdipapirlovutvalget.
– Unngå usikkerhet
Nå har de vurdert gjennomføring av MiFID-direktivet og MiFIR-forordningen i Norge. NOU-en. De beskriver dagens regulering av transparens i markedet, offentliggjøringssystemer, handelsforpliktelser, samt betalinger for videresending av kundeordre i tillegg til å foreslå endringer i lov og forskrift som svarer til ventede EØS-regler.
Finansforsker Jøril Mæland sier at hensikten med endringene er å gjøre handel med verdipapirer mer effektiv og trygg:
– Verdipapirhandelen skjer i høy grad over landegrenser. For å unngå at utstedere og investorer skal være usikre på det norske regelverket, er det også viktig for det norske markedet at nye regler innføres omtrent samtidig som i EU.
Allerede i 2015 satt Finansdepartementet ned Verdipapirlovutvalget, som blant annet foretar utredninger av børs- og verdipapirhandellovens bestemmelser om straff og administrative sanksjoner, og utreder behov for lovendringer.
Håndheving av regelverket for offentlige anskaffelser
Innføring av EU-direktiv i Norge
I februar 2024 fikk Verdipapirlovutvalget følgende nye tilleggsmandat:
Utredning av nasjonal gjennomføring av endringer i MiFID II og MiFIR (Markets in Financial Instruments Directive og Markets in Financial Instruments Regulation), eller på norsk; verdipapirmarkedsdirektivet og verdipapirmarkedsforordningen.
NOU 2024: 16 Endringer i verdipapirhandelloven
Verdipapirhandelloven regulerer handelen av verdipapir, som aksjer og obligasjoner. Formålet er blant annet å sikre velfungerende verdipapirmarkeder, der det skal være god informasjonsflyt mellom aktørene og forhindre misbruk av markedsinformasjon
Eliminere svakheter
Finanskrisen i 2008–2009 avdekket store svakheter finansnæringen. EU gjorde en revisjon av MiFID-direktivet for å styrke reguleringen av og tilsynet med finansnæringen og laget også en ny forordning (MiFIR).
Nå utgjør disse det sentrale regelverket for investeringstjenester, handelsplasser og aktiviteten i verdipapirmarkedet.
I tillegg til å håndtere svakhetene finanskrisen hadde avdekket, skulle endringene blant annet bidra til å øke konkurransen mellom handelsplassene. Det ble innført nye regler for å ta høyde for teknologisk utvikling, inkluderte høyfrekvent algoritmehandel.