Utredning om kjernekraft: Nøstbakken inn i ekspertutvalg
Regjeringen ønsker å utrede kjernekraft som mulig kraftkilde i Norge. Forskningsdirektør i SSB og professor II ved NHH, Linda Nøstbakken, går inn i nytt ekspertutvalg.
– Kjernekraft er en kompleks energikilde som rører ved ei rekke samfunnsområder. Det er derfor behov for å skaffe et oppdatert og solid kunnskapsgrunnlag om kjernekraft som mulig energikilde i det norske kraftsystemet, sier energiminister Terje Aasland i en pressemelding.
Linda Nøstbakken er forskningsdirektør i SBB og professor II ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH. Det er Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO, som skal lede utvalget.
«Utvalget skal gjøre en bred gjennomgang og vurdering av ulike sider ved en eventuell framtidig etablering av kjernekraft i Norge», heter det i mandatet.
Håndheving av regelverket for offentlige anskaffelser
Utvalget skal blant annet belyse:
- Kjernekraftens egnethet for det norske kraftsystemet
- Forskning og teknologiutvikling innen ulike konsepter for kjernekraft (inkludert fusjon)
- Kostnader og øvrige vesentlige konsekvenser for myndigheter (herunder kommunesektoren) og private aktører, areal- og miljøvirkninger
- Avfallsproblematikk
- Atomsikkerhet
- Sikring og ikke-spredning, beredskap og kompetansebehov.
Utvalget skal drøfte fordeler og ulemper med kjernekraft, beskrive dagens regelverk og peke på behov for regelverksutvikling og øvrige forutsetninger som må være på plass for en eventuell fremtidig etablering av kommersiell og industridreven kjernekraft.
Jarle Møen går inn i ekspertutval
«Basert på hovedtemaene i mandatet skal utvalget gi en samlet vurdering av samfunnsmessige fordeler og ulemper ved kjernekraft som mulig produksjonsteknologi i Norge sett opp mot andre utviklingstrekk i den norske kraftforsyningen. Vurderingen skal inkludere eventuelle ringvirkninger av kjernekraft i Norge, herunder potensiale for sysselsetting, næringsutvikling og nye verdikjeder. De samfunnsmessige vurderingene skal også belyse de etiske sider ved etablering av kjernekraft, og hvordan spørsmålet om samfunnsaksept kan spille inn i en vurdering av potensialet for kjernekraft i Norge», skriver regjeringen i sitt mandat.
De skal levere sin rapport innen 1. april 2026.