– Får en bro over i arbeidslivet
NHH gjentar suksessen, og for tredje året på rad ble Mentorprogrammet startet opp denne uken. – Å få en mentor er som en bro over i arbeidslivet, sier en av masterstudentene.
Helge Instanes (25) reiste nylig fra Mannheim for å delta på NHHs Mentorprogram 2021, men drar snart tilbake til studiene i Tyskland.
– Jeg håper å få en mentor fra konsulentbransjen, men det vil uansett være en fin mulighet til å komme tettere på næringslivet. Å få en mentor er som en bro over i arbeidslivet, sier 25-åringen.
Til våren står han klar med en dobbelgrad, med ett år på NHH og ett år ved Universitetet i Mannheim. Da reiser han fra Bergen til jobb i Oslo.
Jobbkontrakten er allerede signert, men å få en mentor er svært verdifullt, mener han.
NHH alumn stiller opp
Onsdag denne uken startet NHH sitt Mentorprogram 2021 med 15 masterstudenter og like mange mentorer. De skal ha møter og ulike former for oppfølging helt fram til sommeren 2022.
NHH startet mentorprogrammet for tre år siden.
– Dette er skreddersydd for masterstudenter som nærmer seg slutten av studietiden og ønsker tettere kontakt med næringslivet. De får sjansen til å knytte kontakter med erfarne personer, samtidig som de utvikler seg personlig og karrieremessig, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Geir Mikalsen.
Hvert år melder tidligere NHH-studenter seg til å være mentorer for NHHs masterstudenter. De kommer fra alle bransjer og med ulik fartstid i arbeidslivet. Alumn må selv betale for reise og opphold og ta fri fra jobben når det kreves.
Match mellom mentor og student
Det er høy spenning når Morten Hilt gjør klart for å sette student og mentor sammen.
Helge Instanes blir matchet med Joakim Holsten Leren, digital løsningsarkitekt hos Odfjell Drilling, et av landets ledende oljekonsern når det kommer til operasjon under harde og utfordrende maritime forhold.
Leren var ferdig med mastergraden i 2016. Han har vært interessert i å delta i mentorprogrammet siden det ble annonsert første gang.
– Da det virket som en gylden mulighet til å både gi tilbake og samtidig videreutvikle egen kompetanse, men av praktiske årsaker ble dette første gang jeg meldte meg frivillig. Videre er det en strålende mulighet til å gjenetablere kontakt med både studentmiljøet og andre alumni, sier den tidligere NHH-studenten.
Litt nervøse i forkant
– Hvordan opplevde du første møtet med masterstudent Helge?
– Det første møtet gikk veldig bra, til tross for at vi nok begge hadde vært litt nervøse i forkant. Det var tydelig at organisatorene hadde gjort en grundig jobb med matching av mentor og adept da vi hadde mange fellesnevnere, samtidig som vi var ulike nok til å gjøre prosessen interessant og lærerik for oss begge.
Leren mener han og masterstudenten raskt fikk etablert en god og åpen dialog.
– Blant annet ved å gjøre et bevisst valg om å gi hverandre en detaljert innsikt i valgene vi har gjort gjennom livet og resonnementene våre for de valgene, slik at vi kunne bli kjent på en tidseffektiv måte, sier Leren.
Får mentorkunnskap
AFF sørger for at de 15 nye mentorene var kjent med grunnleggende mentorkunnskap. De hadde vært gjennom forelesninger og øvelser tidligere på dagen. De får AFFs såkalte Mentor Master Class som et ledd av programmet og vil gjennom dette kunne utvikle sine lederferdigheter.
Studentene var også forberedt på det som ventet dem.
Masterstudent Elise Langseth hilste for første gang på sin mentor Marie Sørli, senior kundeansvarlig i maritim avdeling i Eksportfinansering Norge (Eksfin).
En perfekt match
Langseth, som tar spesialisering i Økonomisk Styring, ser fram til å diskutere fag, framtid og karrierevalg med mentoren.
Ta rette valg
– Jeg tror mentorordingen vil være verdifullt i form av at man kan bli bedre forberedt til overgangen fra studentliv til arbeidsliv. Jeg har veldig mange ulike faglige interesser og kan nok være litt redd for ikke å ta et godt valg, sier romsdalingen, og legger spøkefullt til:
– Så nå ligger det på Marie!
– Jeg skulle ønske at jeg hadde samme mulighet for å delta på et mentorprogram da jeg tok siste året på NHH, skyter Sørli inn.
– Gi noe tilbake til NHH
Sørli ble siviløkonom i 2000. Hun var mentor også i fjor.
– Min erfaring er at dyktige folk fra NHH og AFF tilrettelegger og lager et svært godt program. Jeg ble utfordret og lærte mye i løpet av mentoringperioden i fjor. Når du i tillegg er nysgjerrig på folk, er dette givende å delta på.
Sørli legger heller ikke skjul på at hun er glad i NHH, og også dette er grunn til at hun bruker tid og ressurser på å bidra.
– Jeg synes det er veldig hyggelig å kunne gi noe tilbake til NHH, rett og slett.