– Nå vet jeg hva jeg vil
To studenter og to mentorer er ikke tvil. NHHs mentorprogram gir både inspirasjon og ny retning for alle som skal forlate studentlivet og ta steget ut i yrkeslivet.
– Jeg har akkurat fått fast jobb, sier en smilende Anders Haugland, som nyter vårsolen utenfor NHH i Bergen.
Veiviser
Han har tre måneder igjen av siviløkonomstudiet før han setter kursen mot Oslo og konsulentjobb i EY. Nylig deltok han også siste Zoom-møte på NHHs mentorprogram. Programmet hadde oppstart i september i fjor, og var denne gang spesielt tilrettelagt for NHHs masterstudenter.
– Var programmet til hjelp da du søkte jobb?
– Mentor var veldig flink til å få meg til å innse hvorfor jeg ønsker meg en bestemt retning, og hvorfor jeg bør velge bort andre ting. Han har vært en god veiviser og samtalepartner, sier han og slår fast:
– Nå vet jeg hva jeg vil.
– Over all forventning
Mentorprogrammet til NHH gir studenter sjansen til å knytte kontakter tidligere NHH-studenter som har opparbeidet seg fartstid og erfaring fra næringslivet. Gjennom jevnlige samtaler og samlinger i løpet av seks måneder, er det meningen at studentene skal oppleve en personlig og karrieremessig utvikling.
Haugland forklarer at studentene må komme med en bestilling om hva de vil oppnå gjennom mentorprogrammet. På grunn av koronapandemien ble de fleste møtene gjort digitalt.
– Det digitale opplegget fungerte faktisk over all forventning. Jeg har også en avtale om å treffe mentor Lars ansikt til ansikt over en lunsj når det blir mulig, sier han og forteller om utbytte han fikk av alle de gode samtalene:
– Det siste året har vi snakket om verdiene mine, hva jeg vil jobbe med og hvorfor. Gjennom en test forsøkte jeg også å identifisere styrker og svakheter ved meg selv. Dette gjorde meg mer bevisst før jeg gikk i gang med jobbsøkingen.
Lærte mye som mentor
Anders ble spleiset med mentor Lars Endre Gimmestad, siviløkonom og viseadministrerende direktør hos verftet Brødrene Aa i Hyen i Nordfjord. Verftet er står midt i det grønne skiftet, og er verdensledende innen konstruksjon og bygging av hurtigbåter i karbonfiber.
– Dette opplegget er absolutt noe jeg vil anbefale til andre alumner som har lyst å gi noe tilbake til NHH. Vi ble godt brifet før vi gikk i gang, og fikk gode verktøy fra NHH slik at samtalene skulle fungere bra, sier han.
Mentorene må gå gjennom AFFs Mentor Master Class. Dette er også en god mulighet til å utvikle egne lederferdigheter.
– Det fine var jo at jeg kunne oppsummere og reflektere litt over hva jeg har drevet med siden jeg var ferdig utdannet, sier Gimmestad og legger til:
– Det som slo meg gjennom plenumssamlinger og samtalene med Anders, var at studentene i dag er veldig reflekterte og kunnskapsrike. Og det er alltids sunt for en leder som meg å høre på mennesker som er i starten av karrieren.
Vil ha mening i jobbhverdagen
Da Anders søkte og fikk fast jobb underveis i mentorprogrammet, ble det en opptur for dem begge.
– Det var veldig interessant å være i prosessen og høre refleksjonene Anders gjorde seg. Fra å være litt søkende og usikker i begynnelsen, ble han veldig trygg i valgene han falt ned på.
– Hva tenker du om dagens jobbsøkere?
– De stiller nok større krav til å jobbe med noe meningsfylt enn det kanskje tidligere generasjoner har gjort. De leter etter noe som gir dem mening utover selve jobben. Bærekraft er viktig for mange. Det skjerper jo også kravene til oss arbeidsgivere.
Hadde god kjemi
Maria Hansteen setter i gang med siste året på masteren etter sommeren. Hun er glad hun søkte som adept på mentorprogrammet.
– Jeg fikk utrolig god kjemi med min mentor. NHH er flink til å matche riktige personer, sier hun og understreker:
– Jeg tror nok litt av suksessen til programmet handler om at mentorene oppriktig ønsker å hjelpe oss til å reflektere over egne valg. Men å finne ut hva jeg egentlig vil her i livet, er jo en jobb i seg selv, sier hun litt spøkefullt og ler.
God avveksling
Til tross for begrensinger på grunn av pandemien, fikk Maria og mentor noen fysiske møter.
– Jeg bor rett ved bygget til Knowit i Bergen hvor mentor jobber. Dermed fikk vi en del gode samtaler i samme rom. Det var egentlig en god avveksling fra hjemmestudier og digitale forelesninger.
– Hva fikk du ut av dette?
– Veldig mye. Blant annet praktiske verktøy jeg bruker hver dag. Som for eksempel å få unna ting jeg i utgangspunktet ønsker å utsette, lage lister over arbeidsoppgaver og å gå i gang med arbeid som krever mentale prosesser når hjernen min er på topp. Det er den definitivt ikke på ettermiddagen, sier hun og ler.
Dårlig samvittighet
Den største seieren for Maria under programmet, kom etter måneder med dårlig samvittighet. Hun hadde utsatt å søke om internship i en virksomhet.
– Jeg vet at jobberfaring teller positivt når jeg etter hvert skal søke jobb. At jeg ikke hadde søkt, plaget meg skikkelig. Men etter noen runder med mentor skjedde det noe. Jeg søkte, var på intervju og fikk internship hos Telenor, sier hun og slår fast:
– Det er ikke sikkert jeg hadde gjennomført dette uten samtalene med mentor Idun.
– Hvordan opplevde du henne som mentor?
– Idun var veldig lyttende og flink til å stille spørsmål. Det beste var at hun ikke var avvisende. Hun utfordret meg til å komme opp med mine egne tanker om hvor jeg ville.
Felles seier
Idun Storm er leder for rådgivning i Knowit Experience Bergen, og gikk ut av NHH-døren som ferdig siviløkonom i 2003.
– At Maria fikk internship hos Telenor, ble en liten seier for oss begge. Vi snakket mye om hennes egne interesser og hvorfor hun burde søke. Jeg tok også en samtale med henne dagen før jobbintervjuet.
Storm skryter av opplegget til NHH.
– Jeg kan virkelig anbefale andre å delta i programmet. NHH bruker god metodikk, og jeg kjenner mye av dette igjen fra egne lederutviklingsprogram i Knowit.
– Hvilke råd vil du gi til andre som skal bli mentor?
– Ta det med ro og bli kjent med hverandre. Resultatene kommer underveis. Dette er en prosess der utfordringer og svar dukker opp litt etter litt, sier hun og avslutter:
– Er du usikker på om det er nok progresjon i samtalene med studenten, kan du slappe helt av. Du får hele tiden gode innspill på samlingene om konkrete verktøy du kan bruke for å komme videre i prosessen.