Frihet opp i røyk
Regjeringen foreslår å heve aldersgrensen for kjøp av e-sigaretter til 25 år – begrunnelsen er et imponerende stykke paternalistisk akrobatikk, skriver professor Alexander W. Cappelen i DN.
I Norge kan man ha lønnet arbeid fra man er 13 år, den seksuelle lavalderen er 16 år, og den kriminelle lavalderen er 15. Myndighetsalderen 18 år – da kan du inngå ekteskap, stemme ved valg, avtjene verneplikt, og ikke minst kjøpe tobakk. I forslaget til ny tobakksskadelov må man være fylt 25 år før man kan kjøpe e-sigaretter. Aldersgrensen gjelder også e-sigaretter som ikke inneholder nikotin.
Med en aldersgrense på 25 år vil Norge være i en særstilling i verden med den høyeste aldersgrensen for bruk av e-sigaretter. Vi vil også være unike ved at aldersgrensen for vanlige sigaretter er lavere enn aldersgrensen for e-sigaretter.
Å ha en aldersgrense over 18 år for spesielt farlige produkter er ikke unikt. I Norge må du vente til du er 20 år for å kjøpe sprit selv om du kan kjøpe øl og vin fra du er 18 år. Du må vente til du er 24 år for å kjøre tung motorsykkel selv om du kan kjøre bil fra du er 18 år.
Prestasjonssamfunnets forbannelse
Begrunnelsen for disse forskjellene kan man forstå: sprit er farligere enn vin og øl, og tung motorsykkel er farligere enn bil. Med e-sigaretter og sigaretter er imidlertid forholdet motsatt: e-sigaretter, spesielt uten nikotin, er utvilsomt mindre farlig enn tobakk. Likevel foreslår regjeringen at du må vente syv år etter at du kan kjøpe tobakk før du kan kjøpe e-sigaretter. Hva er begrunnelsen for dette?
Begrunnelsen for regjeringens forslag er at man ønsker å ivareta helsen til to grupper av borgere man mener ikke er i stand til å ta gode valg: ikke-røyker og røykere. For ikke-røykerne er man bekymret for at e-sigaretter kan være et «gateway»-produkt som leder dem på veien mot tobakk. For røykerne er man er bekymret for at de ikke klarer å slutte å røyke dersom de ikke har e-sigaretter som kan lede dem bort fra tobakk.
For å håndtere denne konflikten utøver man et imponerende stykke paternalistisk akrobatikk. Aldersgrensen på 25 år er motivert av det faktum at de som allerede bruker tobakk i gjennomsnitt er eldre enn de som ennå ikke har begynt. Regjeringen vil derfor tillate e-sigaretter for personer som er «eldre» og forby dem for alle som er yngre.
Hvorfor akkurat 25 år er den rette aldersgrensen fra et folkehelseperspektiv er ikke opplagt. Andelen dagligrøykere i gruppen 25–34 år er bare fem prosent, mens andelen er 17 prosent i gruppen 55–64 år. Sånn sett hadde en aldersgrense på 55 år vært rimeligere.
Selskapsskatten ved enden av regnbuen
Og når man først hever aldersgrensenfor e-sigaretter, er det vanskelig å forstå at man ikke hever aldersgrensen på tobakk. Det vil være en mer direkte måte å redusere tobakksbruk hos unge mennesker. I alle fall bør man heve aldersgrensen for kjøp av annet produkt som kan lede unge mennesker på veien mot tobakk – lakrispiper – som i dag har 18 års aldersgrense.
Hovedproblemet med begrunnelsen for den nye aldersgrensen er imidlertid at man ikke tar hensyn til individers frihet. I høringsnotatet til ny tobakksskadelov er ikke ordet frihet nevnt en eneste gang i diskusjonen om e-sigaretter. Det er ingen vurdering av hvorvidt den forventede folkehelsegevinsten er tilstrekkelig til å rettferdiggjøre en begrensning i myndige menneskers frihet til å ta egne valg. At regjeringen, som i mange andre sammenhenger er opptatt av individers frihet, ikke engang tar dette med som et relevant hensyn er mildt sagt overraskende.
I sitt partiprogram skriver Høyre at de « … tror på frihet under ansvar. Vi tror at du selv vet best hva som passer best for deg.» Likevel har de tydeligvis ikke tro på at en 24-åring kan ta et fornuftig valg om e-sigaretter. Dette sender ikke akkurat noe signal om at man har tillit til at unge nordmenn vet best hva som passer best for dem.
Under covid-19-pandemien har vi i stor grad akseptert restriksjoner av personlig frihet for å hindre spredning av viruset. Det er nærliggende å tenke at disse erfaringene har ført til at folkehelsehensyn tillegges større vekt på bekostning av individuell frihet.
Forledet av siste nytt
På den måten kan vi si at covid-19 reguleringene har ledet oss på veien mot andre og mer skadelige former for innskrenkning av personlig frihet. Kanskje bør vi heve aldersgrensen for politikere og byråkrater som ønsker å innføre paternalistisk politikk?
Kronikken var først publisert i Dagens Næringsliv 29. juli 2021.