Fjerner muligheten for kampfiksing

Av Bendik Wilhelm Nagel Støren

19. juni 2014 15:52

(oppdatert: 21. mars 2016 15:55)

Fjerner muligheten for kampfiksing

Manuell fordeling av kampdatoer og dommere fører til mistanke om korrupsjon og kampfiksing i fotball. Med NHH-forsker Mario Guajardos matematiske modell blir prosessen mer transparent.

Fotball er verdens største sport, men dessverre også verdens mest korrupte sport. For øyeblikket etterforskes mistanker om kampfiksing i 25 land. I denne sammenhengen spiller fordelingen av dommere og kampdatoer en rolle, en prosess som mange steder fortsatt gjøres for hånd av en utvalgt gruppe.

Oversikt frå 2013

Chilenske Mario Guajardo fra NHHs Institutt for foretaksøkonomi ønsker å forandre dette.

Sammen med blant andre en professor ved Universidad de Chile har Guajardo tatt for seg fordelingene av kampdatoer og dommere i chilensk første- og andredivisjon.

Han tror studien kan bidra til å fjerne muligheter for juks og korrupsjon.

En oversikt fra 2013 viser at enkelte dommere får dømme langt flere kamper enn andre; forskjellen er på hele tolv kamper mellom den hyppigst og den minst hyppig brukte dommeren.

Skeiv fordeling

I tillegg er det stor forskjell på hvilke dommere som får dømme hvilke kamper. En dommer dømte for eksempel ett spesielt lag hele syv ganger, mens en annen aldri fikk dømme det samme laget. Guajardo understreker imidlertid at de ikke kan påvise at noen har jukset.

- I en ideell verden, hvor hverken dommere eller andre gjør feil, så skal jo dette egentlig ikke ha noe å si. Men vi vet jo at dommere i praksis gjør feil, og derfor vil vi gjøre noe med systemet, sier Guajardo.

Det var heller ikke slik at de dommerne som dømte det samme laget flere ganger, bodde like ved og hadde kortest vei, kan forskeren fortelle. Alle dommerne, utenom én, bodde i hovedstaden Santiago, og hadde dermed tilnærmet like lang vei til alle kampene.

Kontroverser

- En hypotese er at fotballforbundet bare ikke bryr seg om den skeive fordelingen. En annen er at de ikke er klar over det, det kan jo skje når man gjør slikt for hånd. En tredje mulighet er at de ønsket en spesiell dommer til en gitt kamp, men det vil jeg aldri kunne bevise, sier han.

Det har vært mange kontroverser rundt tildelingen av dommere i Chile, og den manuelle tildelingsordningen har fått mye kritikk i chilenske aviser, forteller Guajardo.

- Det kan være de har lyst til å bruke de gode dommerne oftere, eller at de ville være hyggeligere mot enkelte. Antakeligvis er det økonomisk lukrativt å dømme mange kamper også, forteller han.

Optimalisering

Guajardos masteroppgave fra Chile handlet om modeller for planlegging for bedrifter i kobberindustrien. Han brukte optimeringsverktøy, tilrettelagt programvare og matematisk programmering for å løse bedriftenes planleggingsutforinger. Tilfeldigvis ble en av professorene hans involvert i et prosjekt om å lage forutsigbare kamp- og dommerfordelinger, og de trengte en student til å hjelpe seg med det enklere arbeidet.

- Jeg er jo chilener og er selvsagt veldig interessert i fotball. I tillegg er anvendt optimalisering et av mine ekspertisefelt, så dette passet perfekt for meg, sier han.

Verktøy innen anvendt optimalisering kan brukes på svært mange felt, som naturressurser og transportplanlegging, noe NHH-forskeren nylig har begynt å jobbe med.

Fortsatt skeptisk

Selv om forskernes bidrag til serieplanlegging har vært svært vellykket, har implementeringen av dommerfordelingen hatt en mer broket historie.

- Da vi solgte modellen for dommerfordeling inn til det chilenske fotballforbundet, første gang, var de ganske positive, og de begynte å bruke systemet. Men en person i komiteen ble etter hvert mer skeptisk. Når man bruker matematiske modeller på virkeligheten, tror folk gjerne at de mister kontrollen, sier Guajardo.

- Med kampdato-modellene forsto de at de kunne få bedre kontroll dersom de tok i bruk disse verktøyene, men denne innsikten ble dessverre ikke overført til modellen for dommerfordeling. Personen i dommerkomiteen var skeptisk, og dermed stoppet prosessen opp, forteller Guajardo. Det hjalp heller ikke at det kom en stor skandale der dommertildelingen spilte en viktig rolle.

- Dette førte til at forbundet begynte å trekke dommerne tilfeldig. Det er en ganske dårlig løsning, fordi én dommer i prinsippet kan få alle kampene, sier han.

Ønsker å utvide

Foreløpig har Guajardo og forskerkollegene modellert kamptabellen for både første- og andredivisjon i Chile samt for en av landets juniorligaer. I tillegg kommer dommerfordelingen, som er deres siste bidrag, og som omtales i hans nyeste artikkel.

- Vi klarte å lage en slags allianse med den chilenske fotballassosiasjonen. Vi startet i 2005 og har laget kampoppsettet for hver sesong siden det. Vi har også gjort turneringer for ungdomsligaen, alt i alt rundt 50 turneringer de siste ti årene.

Han understreker at å hjelpe ungdomsligaen ikke er noe mindre viktig enn de profesjonelle turneringene - ja kanskje enda viktigere, siden nettopp profesjonaliteten der er lavere.

FIFAs rankingsystem

- Vi skulle gjerne også utvidet til å lage terminlister for verdenscupen. Det finnes flere modelleringer for lokale cuper, blant annet i Norge og Belgia, men ennå ingen for verdenscupen. Kvalifiseringsrunden til Sør-Amerika har for eksempel brukt den nøyaktig samme rekkefølgen i mange år nå, et oppsett som opprinnelig ble laget av Peru.

Også FIFAs rankingsystem er han kritisk til.

- I rankingen får man for eksempel mer poeng for å vinne borte mot Malta, enn å spille uavgjort mot Spania, som er et mye bedre lag. Jeg skulle gjerne bidratt med litt ny og bedre metodologi til FIFA, men det spørs om det noen gang vil skje.

Artikkelen er hentet fra NHH Bulletin nr. 2/2014.