Har forsket på «Norge»-merkevare: – Potensialet er stort

Magne Supphellen på akterdekket på Trollfjord
Magne Supphellen - ombord på Hurtigrutens ikoniske Trollfjord - omkranset av andre norske ikoner, Den norske Opera og Munch. Foto: Arent Kragh
Av Arent Kragh

22. april 2025 09:17

Har forsket på «Norge»-merkevare: – Potensialet er stort

Professor Magne Suphellen ved NHH og forskningssenteret Brandinnova var med når Innovasjon Norge utviklet en ny merkevare for Norge og norsk eksport, «Made in Norway».

Merke fra Innovasjon Norge
Den nye merket fra Innovasjon Norge

- Bruk av merkevaren i seg selv signaliserer en positiv interesse og opplevelse, men potensialet er større, forteller Magne Supphellen.

NHH-professoren innledet om kunnskapsgrunnlaget da Innovasjon Norge presenterte resultatet av arbeidet med en ny merkevare, og samlet de første virksomhetene som får bruke merkevaren. Presentasjon skjedde om bord på Hurtigrutens ikoniske fartøy «Trollfjord», ved havn i Oslo.

God smak og tillit

Koblinger mellom en nasjonal merkevare og viktige assosiasjoner hos en kunde kan bygge på mange faktorer. I markedet for eksempelvis sjømat er det viktig med assosiasjon til ren og god smak. I et b2b-marked vil merkevaren og historien om Norge ofte være at norske aktører har høy grad av tillit og troverdighet, forteller han videre.

– Bruken av denne nye merkevaren skaper positive assosiasjoner, men man må også klare å skape koplinger mellom merkvaren Norge og konkrete produkter.

elon musk, flickr 2015

Hva kan vi lære av Elon Musks fiasko med X?

Elon Musk er kjent som en visjonær og innovativ gründer som har revolusjonert flere bransjer med sine selskaper PayPal, Tesla, SpaceX og Neuralink. Men hans oppkjøp av Twitter og omdøpingen til X har vist seg å være en katastrofe for både ham selv og plattformen, skriver Tor W. Andreassen.

kunnskapsgrunnlag og anbefalinger

Innovasjon Norge kontaktet NHH og Brandinnova da de skulle lage sin «Made in Norway»-merkevare. Supphellen forteller at forskerne på NHH kom med kunnskapsgrunnlaget som ble benyttet i arbeidet, og kom med klare anbefalinger.

– Innovasjon Norge har vært veldig lydhøre i prosessen, og vi har hatt et godt samarbeid, sier Supphellen videre.

Fagsjef Anne Marie Brady er ansvarlig for arbeidet med merkevaren Norge fra Innovasjon Norge. Hun forteller at kunnskapsgrunnlaget bygget blant annet på samtaler med aktører som har utarbeidet lignende merkevarer. Basert på dette arbeidet ble det utarbeidet suksesskriterier og retningslinjer for etablering av et nasjonalt opphavsmerke.

- Involveringen av Magne og NHH’s forskningsenhet har vært utrolig viktig for oss i denne prosessen. Det har gitt oss både faglig trygghet for de veivalgene vi har gjort og gitt oss verdifull sparring underveis i prosessen, sier hun.

I første runde er det 22 norske bedrifter som har fått retten til å bruke merkevaren «Made in Norway», og en klar anbefaling fra NHH-forskerne var et det må være klare kriterier for hvem som skal kunne bruke det, og ikke gi det til hvem som helst.

– Effekten på omdømmet av bruken må være positiv, og da må det være klare kriterier for hvem som kan bruke det, sier Magne Supphellen.

iffat tarannum

Hvordan varepraten påvirker oss som forbrukere

Iffat Tarannum disputerer for PhD-graden 16. desember med avhandlingen «Understanding the Role of Textual Paralanguage in Electronic Word of Mouth».