Lytt til skatteflyktningene, få dem hjem – og få 50 mrd. mer i skatt

lugano_pxhere.com
De ulike partiene bør sammen prøve å tenke ut måter vi kan få dem hjem igjen før den utsatte inntekten blir skattefri for alltid i 2027, skrive NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss i Dagens Næringsliv. Foto: Lugano, Sveits (pxhere.com)
Innlegg

22. april 2025 15:05

Lytt til skatteflyktningene, få dem hjem – og få 50 mrd. mer i skatt

Vi bør finne ut hva som skal til for å lokke skatteflyktningene hjem før 2027. Klarer vi det, tjener fellesskapet 50 milliarder kroner – mye mer enn vi taper på å la dem slippe formuesskatt livet ut.

Det er vanskelig å vite hvorfor så mange formuende nordmenn har flyttet til Sveits de siste årene, men to hovedgrunner peker seg ut.

På den ene siden sier utflytterne at regjeringens økte skatter – særlig formuesskatten – gjør det svært vanskelig å fortsette som eier bosatt i Norge.

Vinter_bergen_pexels_Ksenilia Perminova

Slik gjør vi strømkablene populære

En ny undersøkelse tyder på at dobbelt så mange nordmenn blir positive til strømkabler til utlandet dersom de mottar en bonus ved ekstremt høye strømpriser.

På den andre siden nevnes et spesifikt skattehull, kalt femårsregelen. Det norske skattesystemet gir eiere gode muligheter til å utsette inntekt (og dermed skatt) i mange år. Inntil slutten av 2022 var det derimot mulig å flytte til Sveits i fem år og deretter slippe skatt på all utsatt inntekt. Hvis de som flyttet ut i 2022 ikke er tilbake før 2027, blir denne inntekten altså skattefri for all fremtid.

La oss derfor lytte til dem og anta at utflyttingen primært handler om misnøye med regjeringens økte formuesskatt.

Ole-Andreas Elvik Næss

Mange av utflytterne understreker at formuesskatten er den viktigste årsaken til at de flyttet. Den profilerte skatteflyktningen Jens Rugseth uttalte «jeg flytter ikke for å slippe på skatt på ubeskattede verdier», og sa at ingen han kjenner bryr seg om femårsregelen.

La oss derfor lytte til dem og anta at utflyttingen primært handler om misnøye med regjeringens økte formuesskatt. I så fall bør de ulike partiene sammen prøve å tenke ut måter vi kan få dem hjem igjen før den utsatte inntekten blir skattefri for alltid i 2027.

For økonomisk sett er det ingen tvil om at de største skattetapene ved Sveits-flytting handler om at utflytterne slipper skatt på utsatt inntekt. Sammenlignet med skatten på utsatt inntekt, er formuesskatten de betaler, relativt ubetydelig.

Finansdepartementet har beregnet at utflytterne i 2022 og 2023 tok med seg 142 milliarder kroner i utsatt inntekt ut av landet. Gitt nåværende skattesats på 38 prosent betyr dette at vi mister mer enn 50 milliarder skattekroner dersom vi ikke klarer å få dem hjem igjen før 2027. På den annen side taper vi rundt 0,77 milliarder skattekroner hvert år på at utflytterne slipper den høye og særnorske formuesskatten.

Erna solberg_ Frode Overland Andersen_

Høyre selger bestemoren sin for at de rikeste skal slippe formuesskatt

Høyre og NHO vil at «gamle damer med litt formue» skal betale formuesskatt, mens de aller rikeste skal få slippe.

Vi kan prøve å lokke dem hjem ved å innføre lettelser i formuesskatten for de som returnerer før 2027. Om planen deres er å komme hjem i 2028, så taper vi isolert sett syv milliarder på å gi dem ti år uten formuesskatt. Men siden staten da tjener 50 milliarder på at de flytter inntekten hjem før 2027, er det fortsatt en svært god avtale for fellesskapet.

Vi ville til og med gått i pluss om vi ga utflytterne fritak for formuesskatt resten av livet.

Jeg har regnet ut at den gjennomsnittlige Sveits-utflytter har 24 gjenstående leveår. Hvis alle utflytterne planlegger å flytte hjem i 2028, så kan vi vente oss et tap på rundt 18 milliarder på å gi dem fritak for formuesskatt for alltid hvis de flytter hjem tidligere. Men vi tjener nesten tre ganger så mye hvis de ender opp med å betale skatt på sin utsatte inntekt.

Partiene som ønsker å fjerne formuesskatten kan for eksempel prøve å få den fjernet kun på formuer som befinner seg i Norge i 2027.

Ole-Andreas Elvik Næss

Fritak for formuesskatt er selvsagt bare et av veldig mange mulige forslag man kan tenke seg for å lokke utflytterne tilbake, men man bør uansett lytte til utflytterne for å høre hva vi kan gjøre for å få dem hjem. Partiene som ønsker å fjerne formuesskatten kan for eksempel prøve å få den fjernet kun på formuer som befinner seg i Norge i 2027.

Hvis ikke partiene lykkes med dette, kan det kanskje være verdt å diskutere alternative løsninger, som frivillige bidrag. Om alle nordmenn gir 600 kroner hver, så kan dette beløpet betale formuesskatten for alle utflytterne i hele neste stortingsperiode. Selv om det i praksis ville blitt umulig og trolig vil føles urimelig, så ville det vært en god investering. For hvis vi fordeler den ekstra skatteinntekten som i så fall kommer hjem, blir det nesten 10.000 kroner per nordmann.

fly_pxhere

De rikeste i Norge har ikke privatfly

Når Norges rikeste drar på sommerferie i år gjør de som oss andre – de flyr charter.
Vi kan riktignok ikke utelukke at flyttingen til Sveits primært handlet om å skynde seg å bruke femårsregelen før den forsvant. Av de 142 milliardene i utsatt inntekt som forlot landet i 2022 og 2023 var det 134 milliarder som forlot landet i 2022 og bare åtte milliarder i 2023. Det var faktisk mindre utsatte inntekter som dro til utlandet i 2023 enn i 2021.

Det kan altså være at vi ikke får utflytterne hjem igjen før 2027 uansett hvor lenge de får slippe formuesskatt.

Så la oss, i beste bibelske ånd, slakte gjøkalven og forberede fest for den bortkomne milliardæren.

Ole-Andreas Elvik Næss

Men det skader ikke å gjøre et forsøk.

Så la oss, i beste bibelske ånd, slakte gjøkalven og forberede fest for den bortkomne milliardæren.

Akkurat som i lignelsen om den bortkomne sønnen kan det føles urettferdig dersom de som drar utenlands og kommer tilbake, slipper unna formuesskatt og får bedre vilkår enn oss som ble værende.

Men i motsetning til sønnen i lignelsen har ikke den bortkomne milliardæren brukt opp pengene sine i utlandet, og vi har fremdeles tid til å hente både milliardæren og skattepengene tilbake.

Innlegget var først publisert 21. april 2025 i Dagens Næringsliv.