De rikeste i Norge har ikke privatfly
Når Norges rikeste drar på sommerferie i år gjør de som oss andre – de flyr charter.
Kan mer korrekt språkbruk fra mediene og offentligheten gjøre at de rikeste heller bruker privatfly og dermed også slik at de betaler mer skatt for luksusforbruket sitt?
Men dette betyr ikke at de rikeste ikke har tilgang på store og fine luksusfly. Flyene som faktisk er eid av privatpersoner er både mindre og eldre enn flyene som er eid av selskaper.
Og mange av de rikeste i Norge, inkludert Reitan, Gjelsten og Stordalen, eier selskaper som igjen eier fly.
Hvorfor er det selskapene deres som eier flyene?
Men det er veldig strenge regler for bruk av selskapets penger til privat konsum. Selskapets eier må generelt betale markedspris til selskapene sine for å leie flyene, altså det samme som vi andre ville måtte betale for å leie flyene.
Lytt til markedet – selg aksjene, Sindre Finnes
Det er derfor det er feil å skrive at Reitan, Gjelsten, Stordalen og co. flyr privatfly.
De flyr charter.
Vi trenger nemlig ikke finne på nye ord for konseptet med å leie inn et fly for anledningen – det er jo akkurat dette å chartre betyr.
Myndighetene er bekymret for at leieprisen fra egne selskap settes under markedspris, noe som har motivert ønsket om å innføre den såkalte «monsterskatten». Men selv om vi antar at alle faktisk betaler markedspris for leie av flyene, så kan det være mulig at bedre språkbruk gir en bedre forståelse for hva som faktisk foregår, og kanskje også gjøre at de rike betaler mer skatt.
Mange av oss liker å føle at vi eier våre egne ting. «Vi skal på hytten vår i helgen» klinger bedre enn «vi skal leie en hytte av holdingselskapet vårt for noen tusenlapper denne helgen». Hvis de rikeste tenker på samme måte, så kan mer korrekt språkbruk gi mer reelt privat eierskap – og dermed også sikre at de rikeste betaler inntektsskatt.
Man bør altså ikke skrive at Reitan-familien fløy privatfly til villaen sin i Marbella. Derimot chartret Reitan et fly og leide deretter en villa til markedspris av familieselskapet sitt i Marbella for anledningen (etter trusselen fra den nye monsterskatten valgte for øvrig Reitan å selge selskapets villa i Marbella).
Gi mediene mer penger til å «grave» – folket vil betale
Hvis mediene og offentligheten blir mer tydelig på skillet mellom eiendeler eid av selskap og privatpersoner kan det forhåpentlig gjøre at de rikeste betaler mer skatt på sitt forbruk av hytter, jaktområder og fly. Men samtidig bør man være forsiktig med hva man håper på. For klimaets del er det uansett best hvis ingen av oss flyr noe annet enn kollektivt – uansett om eieren er en privatperson eller et selskap.
Innlegget var først publisert i DN 18. juli 2024.