– En stor anerkjennelse
NHH-forsker Tina Saebi står bak den mest betydningfulle artikkelen i Journal of Management i 2019. Nå har prestisjetidsskriftet gitt henne årets Impact Award.
Den vitenskapelige artikkelen
Social Entrepreneurship Research: Past Achievements and Future Promises er skrevet av førsteamanuensis ved NHH Tina Saebi, professor Nicolai J. Foss ved Copenhagen Business School og professor II ved NHH og professor Stefan Linder fra ESSEC Business School.
Det prestisjetunge tidsskriftet Journal of Management delte nylig ut Scholarly Impact Award 2024 til førsteamanuensis Tina Saebi, Nicolai J. Foss og Stefan Linder (se fakta).
Prisen går til den artikkelen, publisert i tidsskriftet i 2019, som har hatt størst betydning for fagfeltet.
– Dette er en stor anerkjennelse, og kan bidra til å rette mer oppmerksomhet mot sosialt entreprenørskap som fagområd og bruk av systematiske litteraturgjennomganger, sier Tina Saebi.
Sosialt entreprenørskap
Saebi og medforfatterne mottar prisen for artikkelen Social Entrepreneurship Research: Past Achievements and Future Promises (2019).
Sosialt entreprenørskap (SE) er et raskt voksende felt. Det refererer til individer og organisasjoner som anvender forretningsprinsipper for å løse sosiale problemer, som fattigdom, ulikhet og utdanning.
– Selv om konseptet sosialt entreprenørskap har eksistert i flere tiår, har det vært en merkbar økning i forskningen de siste ti årene. Vi ble spesielt inspirert av behovet for å kombinere eksisterende kunnskap og adressere fragmenteringen i litteraturen, sier hun.
Sosialt entreprenørskap trekker på mange fagdisipliner, og delvis på grunn av dette, mangler det et dominerende rammeverk, noe forskerne ønsket å adressere.
Hull i vår forståelse
De gjennomgikk over 395 fagfellevurderte artikler om sosialt entreprenørskap og fant klare hull i forståelsen av hvordan SE fungerer langs flere dimensjoner.
Scholarly Impact Award
The Scholarly Impact Awardgis til den artikkelen – publisert for fem år siden - som har hatt størst innvirkning på feltet. Journal of Management bruker en rekke kriterier når de vurderer kandidatene: I hvilken grad artikkelen har endret vår måte å tenke på, hvordan den har bidratt til vår kunnskap, og hvilken innflytelse artikkelen har hatt på pågående arbeid innen feltet. Vinneren av impact-prisen skal ha en vidtrekkende innvirkning på vitenskapelig arbeid.
For eksempel kan SE-aktiviteter undersøkes på individnivå – som trekk og motivasjon hos sosiale entreprenører – eller på organisasjonsnivå – hvordan sosiale foretak er strukturert – eller hvordan de påvirker velferden i samfunn på makronivå.
De foreslår et integrert rammeverk for å knytte disse ulike nivåene sammen og gi en mer helhetlig forståelse av SE.
– Hvilke fremtidige retninger tror du at dette feltet vil ta som følge av funnene i studien deres?
– Et av de største hullene vi identifiserte er mangelen på longitudinelle, storskala empiriske data om SE sin samfunnsmessige innvirkning. Fremtidig forskning vil dra nytte av å måle den langsiktige effekten av SE-tiltak, spesielt når det gjelder fattigdomsbekjempelse, institusjonelle endringer og inkluderende vekst, sier Saebi.