Nullutslipp og påbud for bygg og anlegg

gunnar eskeland
Heng gjerne et bilde av en fin, grønn gravemaskin på veggen. Nasjonen bør sette opp CO2-avgiften bredt, og snakke med hele landet, og byggenæringen, om hvordan vi kan få miljøriktig utvikling av byer og bygningsmasse i Norge, skriver NHH-professor Gunnar Eskeland i DN..
Innlegg

4. september 2024 15:58

Nullutslipp og påbud for bygg og anlegg

Ingvild Kilen Rørholt i Zero avfeier mine sverdslag mot «utslippsfrie anleggsplasser» med at «nå trenger vi alle løsninger», og det er greit nok. Men ansvaret for å vurdere når det foreligger alternativer forsvinner ikke. Jeg er opptatt av politiske virkemidler og ansvarsfordeling.

Virkemidler: Jeg har ikke noe imot en grønn gravemaskin eller ferge. Jeg har jo vært på landbruksveka som gutt og sett John Deere-traktorer. Men verdien ligger i bruken, så det ble ikke noen traktor.

Ingvild K. Rørholt, fagansvarlig for transport i Miljøstiftelsen Zero i DN 30. august:

La kommunene stille klimakrav til bygg og anlegg

Hvis man bruker nullutslippskrav, teknologikrav, forbud og påbud – EU kan være på vei dit for biler – så viser man forakt for kostnader, men også for utslippseffekten. Og for klimaproblemet?

Kanskje er fergene eksempler på store utslippsreduksjoner per krone ved elektrifisering (mange driftstimer og drivstofftonn). Jeg er ikke sikker. Også disse koster. Men anleggsplasser tror jeg gir lite og koster mye, fordi de er ulike, utilknyttet, ad hoc, og kortvarige. Det samme vil gjelde for petroleumsinstallasjoner.

byggeplass_pxhere.com

Utslippsfrie byggeplasser? Nei. Firkantede grønne krav er fåfengt, feil og dyrt

Utslippsfrie byggeplasser? Nei. Firkantede grønne krav er fåfengt, feil og dyrt

Utslippskutt som monner uten å koste unødvendig mye, får man hvis forurenseren betaler. Mye. En høyere CO2-avgift, eller noe som ligner, velger og iverksetter endringer som gir mye for lite.

Ansvarsfordeling: Det kommuner som Oslo nå ber om, er en mulighet til å påføre byggeplasser – og dermed bygg og byggbrukere – krav for å redde klimaet. «Tillatelsen» er unødvendig smal og spesifikk, så både kommunen – som ikke betaler – og planeten får derfor unødvendig små utslippsreduksjoner igjen for denne oppofrelsen.

Heng gjerne et bilde av en fin, grønn gravemaskin på veggen. Nasjonen bør sette opp CO2-avgiften bredt, og snakke med hele landet, og byggenæringen, om hvordan vi kan få miljøriktig utvikling av byer og bygningsmasse i Norge. Hvis skinnende grønne gravemaskiner vinner frem i en slik bredere rettet kampanje – tidlig – så skal jeg være i første rekke blant de feirende.

Det samme gjelder ikke hvis de kommer på plass ved tvang.

Innlegget var først publisert i DN 4. september 2024.