Har forsket på folks økonomiske preferanser

Akshay Moorthy
Akshay Arun Moorthy disputerer for PhD-graden ved NHH 26. september med avhandlingen «Essays on the formation and identification of economic preferences». I denne avhandlingen tar Moorthy for seg folks økonomiske preferanser blant annet knyttet til identitet og heterogenitet.
Disputas

5. september 2024 11:36

Har forsket på folks økonomiske preferanser

Akshay Arun Moorthy disputerer for PhD-graden ved NHH 26. september 2024 med avhandlingen «Essays on the formation and identification of economic preferences».

Avhandlingen til Akshay Moorthy tar for seg folks økonomiske preferanser knyttet til identifikasjon, heterogenitet og formative mekanismer. Hans forskning trekker på innsikt og metoder fra atferds- og eksperimentell økonomi, kultur- og identitetsøkonomi, politisk økonomi, komparativ utvikling og psykologi.

Det første kapittelet undersøker om folk har preferanser knyttet til den sosiale identiteten til informasjonskilder. Dette er et viktig empirisk spørsmål, fordi det å ignorere verdifull informasjon på grunnlag av budbringerens identitet kan føre til dårligere beslutninger eller polarisering. Gjennom nettbaserte eksperimenter, både naturlige og konstruerte, viser artikkelen at når informasjonskvaliteten er kjent, påvirkes ikke læringen av budbringerens identitet.

Jareef Bin Martuza disputerer for PhD-graden ved NHH 12. september 2024 med avhandlingen «Essays in Moral Decisions».

Essays om moralske beslutninger

Jareef Bin Martuza disputerer for PhD-graden ved NHH 12. september 2024 med avhandlingen «Essays in Moral Decisions».

Resultatene tyder på at politisk kommunikasjon kan forbedres ved å fremheve informasjonskvaliteten og minimere innflytelsen fra budbringerens identitet.

Det andre kapittelet studerer preferanser for paternalistiske policy, eller retningslinjer. Slik policy, som er sentral i forholdet mellom borger og stat, kan begrense folks frihet til å velge. Et survey-eksperiment gjennomført i 58 land avdekker en preferanse for myk fremfor hard paternalisme, med markante variasjoner mellom land.

Forskerne dokumenterer systematiske forskjeller i paternalistiske preferanser etter demografi, inntekt, økonomisk sikkerhet og demokratisk kvalitet. Resultatene viser hvor viktig det er å forstå denne heterogeniteten og danner grunnlag for fremtidig forskning på hva som ligger bak støtte til paternalistisk policy. 

Det tredje kapittelet undersøker hvordan makroøkonomiske sjokk påvirker folks rettferdighetspreferanser. Å forstå disse preferansene er viktig, fordi de former våre holdninger til ulikhet og omfordeling i samfunnet. Analysen viser at personer som har opplevd dårlig økonomisk utvikling er mer meritokratiske, altså mer tilbøyelige til å akseptere ulikhet når det basert på ferdigheter og handlinger heller enn flaks.

Veiledere:

Professor Bertil Tungodden (hovedveileder), Institutt for samfunnsøkonomi og FAIR, NHH

Professor Erik Ø. Sørensen, Institutt for samfunnsøkonomi og FAIR, NHH

Tid og sted:

Aud. Karl Borch, NHH

Prøveforelesningen starter klokken 10:15 og disputasen klokken 12:15

Tema for prøveforelesning:

TBA

Bedømmelseskomiteen:

Professor Sissel Jensen (leder for komiteen), Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Professor Holger Herz, University of Fribourg

Seniorforsker Julien Senn, University of Zurich

Om kandidaten:

Akshay Moorthy har vært stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Kontakt:

akshay.moorthy@nhh.no

diego bonelli

Ny avhandling om det amerikanske kredittmarkedet

Diego Bonelli disputerer for PhD-graden ved NHH 13. september 2024 med avhandlingen «Essays on Credit Markets».