500 eksperter innen arbeidsmarkedsøkonomi til NHH

Katrine V. Løken, Aline Butikofer, kjell Salvanes
Nærmere 500 internasjonale forskere innen arbeidsmarkedsøkonomi deltar på EALE-konferansen på NHH denne uken. – Dette er en unik mulighet til å få innblikk i de nyeste forskningsresultatene innen et felt som er høyst relevant for både norsk og internasjonal økonomi, sier professor Kjell G. Salvanes, president for EALE. Han og professorene Aline Bütikofer, Katrine V. Løken og Alexander Willén (ikke med på bildet) , alle ved Institutt for samfunnsøkonomi og forskningssenteret FAIR, er faglig ansvarlig for konferansen.
Av Sigrid Folkestad

4. september 2024 11:36

500 eksperter innen arbeidsmarkedsøkonomi til NHH

Nærmere 500 internasjonale forskere innen arbeidsmarkedsøkonomi deltar på EALE-konferansen på NHH denne uken. Sosial arv og minstelønn er to hovedtema.

– Dette er en unik mulighet til å få innblikk i de nyeste forskningsresultatene innen et felt som er høyst relevant for både norsk og internasjonal økonomi, sier professor Kjell G. Salvanes, president for EALE.

Fra 5. til 7. september er NHH vertskap for den årlige konferansen til The European Association of Labour Economists (EALE).  Mange av NHHs forskere - fra flere fagområder og institutter - vil presentere sine nyeste studier i løpet av de tre konferansedagene.

Professor Attila Lindner (University College London) skal holde foredraget Minimum Wages in the 21st Century.
Professor Attila Lindner (University College London) skal holde foredraget Minimum Wages in the 21st Century.

Katrine V. Løken, Aline Bütikofer, Alexander Willén og Salvanes har det faglige hovedansvaret for konferansen. De fire er professorer ved Institutt for samfunnsøkonomi og Senter for fremragende forskning FAIR og helt sentrale innen NHHs forskning på arbeidsmarkedsøkonomi, et fagmiljø som ledende i Europa.

To store profiler

EALE har to hovedinnledere i løpet av den tre dager lange konferansen:

Professor Attila Lindner (University College London) skal holde foredraget Minimum Wages in the 21st Century.

– Land som Storbritannia, Tyskland, Ungarn, Polen og Spania har gjennomfør betydelige økninger i minstelønn. Dette gjør det avgjørende å forstå effekten av minstelønn på sysselsetting, lønninger og husholdningsinntekter, siner Lindner.

Ifølge Salvanes er Lindner en stigende stjerne innen arbeidsmarkedsøkonomi.

sandra black
Professor Sandra E. Black fra Columbia University og professor II ved FAIR avslutter konferansen 7. september med foredraget Intergenerational Mobility in Longevity.

– Han har gjort flere interessante studier på minstelønn, og de siste årene har det vært stor interesse for dette. Mange ser på garantert minstelønn som et viktig politisk virkemiddel for å øke lønnsveksten for dem som ligger på inntektsbunnen, sier Salvanes.

Professor Sandra E. Black fra Columbia University og professor II ved FAIR avslutter konferansen 7. september med foredraget Intergenerational Mobility in Longevity.

– Black vil presentere helt ny forskning om sosial arv og hvordan denne påvirker levealderen på tvers av generasjoner. Hennes forskning har stor relevans for både forskere og politikere, spesielt i en tid hvor sosial arv igjen står høyt på den internasjonale agendaen, sier Salvanes.

Spesialsesjoner

  • Mental helse: En dedikert sesjon vil belyse de nyeste forskningsfunnene innen mental helse, et område av økende interesse både innen akademia og i samfunnet generelt.
  • Mangel på arbeidskraft: En annen sesjon vil presentere ny forskning og diskutere den kritiske mangelen på arbeidskraft i enkelte sektorer, som helse og arbeidet med det grønne skiftet. Eksperter fra OECD vil delta i en debatt om nødvendige endringer i arbeidsmarkedet for å møte fremtidens utfordringer.

Videre blir nye studier gjort av NHH-forskere og medforfattere presentert på konferansen (NHH-forskere i parentes):

  • Will Artificial Intelligence Get in the Way of Achieving Gender Equality? (Catalina Franco, Siri Isaksson, Daniel Carvajal)
  • Paid Family Leave Laws and Firm Resource Allocation (Samuel Piotrowski)
  • How Do Firms Respond to Unions? (Alexander Willén og Samuel Dodini)
  • Innocuous Exam Features? The Impact of Answer Placement on High-Stakes Test Performance and College Admissions (Erika Povea og Catalina Franco)
  • Cohabiting, Childbirth and Child Human Capital (Kjell G. Salvanes)
  • The extent and consequences of teacher anti-immigrant bias (Mikko Silliman)
  • Measuring the Value of Disability Insurance from Take-Up Decisions (Andreas Haller)
  • The Impact of Firms on the Relative Pay of Women Across Countries (Astrid Kunze og Antoine Berthea)
  • Health Dynamics and Heterogeneous Life Expectancies (Joanna Olsson)
  • Tone at the top: the effects of gender board diversity on gender wage inequality in Europe (Bram Timmermans)