Ny avhandling om historisk ulikhet og mobilitet i Norge

eirik berger abel_flagg_folk på gaten_canva
I sin avhandling svarer Eirik Berger Abel på spørsmål om ulikhet, mobilitet mellom generasjoner og humankapital. En grunnleggende motivasjon for denne forskningen er at Norge ofte blir sett på som en rollemodell for likhet og sosial mobilitet: Hva er driverne bak denne særegenheten?
Disputas

25. oktober 2024 09:36

Ny avhandling om historisk ulikhet og mobilitet i Norge

Eirik Berger Abel disputerer for PhD-graden ved NHH 29. november 2024 med avhandlingen «Essays on Equality, Intergenerational Mobility and Family Formation».

eirik berger abel
Eirik Berger Abel er stipendiat tilknyttet Senter for fremragende forskning FAIR.

I denne avhandlingen svarer Eirik Berger Abel på spørsmål om ulikhet, mobilitet mellom generasjoner og humankapital. Han benytter naturlige eksperimenter for å estimere kausale effekter. En grunnleggende motivasjon for avhandlingen er at Norge – og Skandinavia generelt – ofte blir sett på som en rollemodell for likhet og sosial mobilitet. Dette gjør det viktig å forstå driverne bak denne særegenheten.

Kapittel 1 ser på hvilken effekt økt skolegang, som følge av skoleloven fra 1936, hadde på fruktbarhet og familieetablering. Artikkelen kombinerer detaljerte arkivdata om skoleloven fra 1930-tallet, moderne registerdata og en kausal strategi basert på den differensierte virkningen av reformen. Artikkelen finner at å øke antallet uker med grunnskole reduserer fruktbarheten.

Kapittel 2 studerer hvordan og hvorfor ulikheten i Norge sank i løpet av 1900-tallet. Forfatterne analyserer betydningen andre verdenskrig  i utviklingen av Norge fra et samfunn preget av relativt store forskjeller mellom mennesker og regioner til det egalitære Norge vi kjenner i dag. Artikkelen viser at nedgangen i inntektsulikhet er drevet av økt etterspørsel etter ufaglært arbeidskraft. Etterspørselen resulterte i store økninger i inntektene til de nederste 50 prosentene av inntektsfordelingen i de første årene av krigen, og i mindre grad reduksjoner blant de aller rikeste. 

monica beeder_sigrid folkestad

Ny avhandling om konflikt og etniske spenninger

Monica Beeder disputerer for PhD-graden ved NHH 22. oktober 2024 med avhandlingen «Three essays on conflict and ethnic tensions».

Høy grad av mobilitet mellom generasjoner er en annen hjørnestein i den skandinaviske identiteten. Kapittel 3 viser at mobiliteten startet lavt, men økte betydelig for kohorter født mellom 1920 og 1940. Mye av nedgangen i historiske forskjeller kommer fra at forskjellene mellom by- og landområder forsvant for kohorter født etter andre verdenskrig.

Kapittel 4 dokumenterer konstruksjonen av et nytt datasett på individnivå med inntekter fra skattelister fra 1900 til 1970, som forfatterne har digitalisert ved hjelp av maskinlæring. Dataen danner grunnlaget for analysene i kapittel 2 og 3 i avhandlingen.

Veileder:

Professor Kjell G. Salvanes, Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Tid og sted:

Aud. Karl Borch, NHH

Prøveforelesningen starter klokken 10:15 og disputasen klokken 12:15

Tema for prøveforelesning:

TBA

Bedømmelseskomiteen:

Professor Katrine V. Løken (leder for komiteen), Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Postdoktor Bruno Caprettini, Universitetet i St. Gallen

Professor Mikael Lindahl Göteborgs Universitetet i Gøteborg

Om kandidaten:

Eirik Berger Abel har vært stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Kontakt:

eirik.berger@nhh.no

kalle moene_thøgersen_joakim enger

Kalle Moene mottok Victor D. Normans Formidlingspris

– Det er en stor ære. Victor Norman har vært et forbilde, sier Kalle Moene.