Global formuesskatt er i vinden. Endelig en løsning på Sveits-problemet?
For første gang samarbeider verdenssamfunnet om å skattlegge formuene til verdens aller rikeste mennesker.
Er noe slikt sannsynlig, da?
Faktisk er det kanskje det. En global formuesskatt har lenge vært utenkelig, men etter flere tiår med skatteflukt har verdens politikere begynt å se etter kreative løsninger. Et internasjonalt samarbeid om en skatt man ikke kan flykte fra kan dermed være i gang.
Et lignende samarbeid har allerede én gang lyktes med å gjennomføre det tilsynelatende umulige. Den globale minsteskatten på bedriftsinntekter er nå i ferd med å bli innført verden over etter flere års planlegging. Reformen krever at alle land – selv skatteparadis som Panama og Bermuda – beskatter bedriftsinntekter med en 15 prosent minimumssats. Håpet er at bedrifter ikke skal kunne unngå skatt ved å flytte fortjenestene sine vekk fra «normale» skatteregimer.
Lakseskatt: Staten lever av kronene, ikke prosentene
Nå står en global formuesskatt på agendaen. Dette er spesielt viktig for oss i Norge. Vi er et av de få landene i verden som fortsatt har en formuesskatt, og hvert år taper staten skatteinntekter på at de rikeste flytter ut av landet.
De rikeste kan flytte fra formuesskatten og noen av dem gjør det. Dette er hovedgrunnen til at formuesskatter har begynt å bli veldig uvanlige. Skattekonkurranse gjør det rett og slett vanskelig å skatte formuer alene.
Et slikt internasjonalt samarbeid ville vært svært fordelaktig for Norge. Det handler kanskje først og fremst om å hindre utflytting, men det hjelper også at vi hindrer forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske eiere (blant de aller rikeste). Norske eiere er nemlig ofte bekymret for at utlendinger har fortrinn innen norsk næringsliv siden eiere fra andre land ikke må betale formuesskatt og dermed ikke må ta like mye utbytte.
Jens Rugseth, eier av Karbon Invest as og Sveits-utflytter, sa følgende i 2023:
«Det å ha en særnorsk formuesskatt på norsk, aktiv kapital i næringslivet, det er direkte destruktivt. Hadde norske eiere blitt behandlet likt med utenlandske og ikke hadde den formuesskatten på arbeidende kapital. Da hadde jeg kommet tilbake».
Om Rugseth kommer tilbake hvis formuesskatten blir global er ikke sikkert, men forskjellsbehandlingen mellom norske og utenlandske eiere kan i det minste forsvinne. Det kan gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig.
Statlig, grønn satsing bør være tilskudd
Det viktigste er likevel at det akkurat nå finnes et politisk vindu for å innføre en global formuesskatt. Det er nesten sjokkerende. Sett med norske øyne har vi en sjelden mulighet til å stoppe Sveits-debatten samtidig som vi støtter norsk næringsliv. At det i det hele tatt er mulig, er verdt å merke seg.