Masteroppgave hedret: – Det var veldig stas!

Emil Kristiansen (t.v.) og Snorre Helno har akkurat levert inn sin master som ble hedret under den årelige Karl Borch-forelesningen.
LEVERT: Emil Kristiansen (t.v.) og Snorre Helno har akkurat levert inn sin masteroppgave, som ble hedret under den årlige Karl Borch-forelesningen. Foto: Privat/NHH
Av Linnea Oskarsen

19. desember 2024 09:50

(oppdatert: 19. desember 2024 09:51)

Masteroppgave hedret: – Det var veldig stas!

Hvor mye vet egentlig den gjengse nordmann om finans? Svaret Emil Kristiansen og Snorre Helno fikk, overrasket dem.

Karl Borch-forelesningen

  • Karl Borch-forelesningen er en årlig forelesning til ære for tidligere professor Karl Borch.
  • Foredraget tar for seg et aktuelt forskningstema og holdes av anerkjente forskere som fanger Borchs pionerånd. 
  • Borch var professor ved NHH mellom 1963 og 1986 og han er ansett som en av grunnleggerne av usikkerhetsøkonomi. 
  • Karl Borch-forelesningen ble opprettet i 2002. 

Bør Oljefondet få investerere i unoterte aksjer?

Det ville Emil Kristiansen og Snorre Helno undersøke i sin ferske masteroppgave. 

Resultatet ble trukket frem og hedret under årets Karl Borch-forelesning.

– Det var mildt sagt veldig stas, ja! Trond er en så engasjert veileder, og det er veldig kjekt at NHH interesserer seg for forskningen til studenter under doktorgradsnivå også! sier Helno.

NHH-professor Trond Døskeland ved Institutt for foretaksøkonomi  veiledet de to masterstudentene.
NHH-professor Trond Døskeland ved Institutt for foretaksøkonomi veiledet de to masterstudentene. Foto: NHH

De har arbeidet veldig bra. De har tatt til seg det jeg har diskutert med dem og jobbet selvstendig med å finne ut av ting, i et raskt tempo, sier veileder og professor Trond Døskeland ved Institutt for foretaksøkonomi. 

unoterte aksjer eller ikke?

Kristiansen og Helno har laget et nytt rammeverk for kategorisering av ikke-finansiell risiko og brukt det i sin analyse. 

De bestilte og benyttet seg av en Norstat-undersøkelse for å vurdere folkets tanker om investeringer i unoterte aksjer (PE), og en mulig inntreden for Oljefondet.

Målet for oppgaven var å finne ut om den ikke-finansielle risikoen gjør at Oljefondet ikke burde inkludere PE i porteføljen, forklarer Kristiansen.

Det de fant ut, var at de vanligste motargumentene for at Oljefondet skal gå inn i PE, virker å samsvare med hva folk flest mener: 

Mindre innsyn for de utenfor Norges banks investeringsavdeling (som er de som forvalter Statens pensjonsfond utland på oppdrag fra Finansdepartement), og høye kostnader i PE fremheves som sentrale bekymringer. 

industri-utslipp_canva

Nordmenn vil at Oljefondet skal stemme grønnere

Jeg spurte 3000 nordmenn. Tre av fire svarer at Oljefondet bør påvirke selskapene til å bli enda grønnere og stemme for at oljeselskaper som Shell skal kutte utslipp, skriver SNF-forsker Ole-Andreas Elvik Næss i DN.

– Det er også spennende å se at utvalget er delt 50/50 i spørsmålet om Oljefondet bør investere i PE, med en tydelig overvekt av menn som sier ja. Dette viser at en offentlig debatt klart er viktig for å avgjøre spørsmålet, sier Helno. 

De to NHH-studentene så også at Oljefondets investeringsavdeling har stor tillit i befolkningen:

– Og denne er det viktig å ta vare på. Vi er glade for å se at majoriteten mener at maksimal avkastning ikke skal prioriteres over alle andre hensyn, da dette er en viktig del av å opprettholde Oljefondets legitimitet i befolkningen, og Norges omdømme på den internasjonale arenaen, sier Kristiansen. 

Etter å ha levert masteroppgaven sin (t.h.), skal Snorre Helno (t.v.) og Emil Kristiansen på utveksling i sitt siste semster ved NHH.
Etter å ha levert masteroppgaven sin (t.h.), skal Snorre Helno (t.v.) og Emil Kristiansen på utveksling i sitt siste semster ved NHH. Foto: Helge Skodvin/Privat

Kvinner skiller seg ut

Gjennom analysearbeidet, som omfattet dybdeintervjuer med eksperter i tillegg til spørreundersøkelsen, så de også hvor mye de intervjuede vet om finans. Særlig ett element ved svarene fra spørreundersøkelsen overrasket dem.

– De aller fleste rapporterer at de har "noe" kunnskap om finans, men det er overvekt av menn på de høyere nivåene. Jeg er litt overrasket over at 33% av kvinner rapporterer "ingen" kunnskap om finans, da dette høres svært mye ut, sier Helno og utdyper: 

– Dette er et gjennomgående resultat på flere av spørsmålene, der menn i større grad enn kvinner sier de har kjennskap til både Oljefondet og Private Equity (unoterte aksjer). Videre er kvinner overrepresentert i svaralternativene "usikker" og "vet ikke" på flere spørsmål - dette kan tilsi at et flertall av kvinner ikke har like sterke meninger på enkelte av spørsmålene, sier han. 

Benedicte Fasmer er årets alumn: – Ville aldri bli toppleder

Den påtroppende Telenor-sjefen har likevel klare råd til studenter som vil opp og frem innen finans.

– velg et vanskelig tema

Helno og Kristiansen skal på utveksling til henholdsvis Torino og Porto kommende semester. Til høsten skal begge til Oslo, hvor Helno skal jobbe med revisjon hos konsulentselskapet EY og Emil i Deals-avdelingen til rådgivnings- og revisjonsselskapet, BDO. 

Men først venter en etterlengtet juleferie.

De to studentene har et klart råd til de som skal skrive masteroppgave de kommende årene: 

– Velg et vanskelig tema, gjerne fra en debatt der man har gode argumenter på begge sider av spørsmålet og mye uenighet. Oppgaven behøver ikke løse debatten, det er mer enn bra nok å komme med noe nytt som andre kan bruke videre. Husk også å høre på rådene fra veilederen deres underveis, og bruk de mulighetene og hjelpemidlene NHH tilbyr dere, sier Kristiansen. 

De to ønsker også å takke NHH for finansieringen av spørreundersøkelsen og for at skolen viste stor interesse for arbeidet deres.

Trond Døskeland har et gaveprofessorat fra Argentum