– Må endre strukturen
Årets NHH-alumn Madeleine Bjørnestad Røed vil ha flere kvinnelige investorer. Røed mener at mange ledere, som ofte er menn, kan hemme kvinners karrieremuligheter ved å tviholde på strukturer.
– Utrolig stas å få anerkjennelse for det vi jobber så hardt for hver dag - å få flere kvinnelige investorer - selv om vi fortsatt er veldig i startfasen av et langt lerret å bleke, sier Madeleine Bjørnestad Røed.
Hun ble torsdag 2. november kåret til årets NHH-alumn. Prisen ble delt ut på alumnikonferansen.
Røed er daglig leder og medgründer av Stack by me, investeringsappen som er designet for å appellere til kvinner og nå ut til den store andelen av Norges befolkning som ikke investerer.
– Veien er ikke så lang til man er over den kneiken fra at alle synes man er gal og uansvarlig, til man plutselig er litt forbilde, sier hun med et smil.
Hun forteller at mange stilte spørsmål da hun gikk fra en suksesskarriere i Pareto til en mer usikker framtid som gründer.
- Les mer om Pareto-jobben lenger ned i saken
Les også (2022):
– Trenger fleksibilitet for å lykkes
Kjønnsforskjeller er et hett tema. Vi leser at jenter blir lært opp til å være forsiktige og ikke ta risiko, og at de blir undervurdert i fotball.
Nylig fikk Claudia Goldin årets nobelpris i økonomi. Forskningen hennes viser at mye av grunnen til at kvinner taper mest på å få barn, er fordi de søker mer fleksibilitet enn menn. Dette gjelder spesielt i bransjer der eierskap gir signifikant høyere lønn.
– Jeg synes at Goldin treffer «spot on». Det er jo dette vi må ta tak i! Hvis kvinner heller oppfordres til å ta eierskap, så kan vi jo endre strukturen som gjør det lite fleksibelt. Hvem har sagt at vi må jobbe fra kontoret fem dager i uken for å være tilgjengelig for kundene?
Røed mener at mange ledere, som ofte er menn, kan hemme kvinners karrieremuligheter ved å tviholde på strukturer og lite fleksibilitet:
– Jeg tror at om det hadde vært flere kvinnelige sjefer i Norge, så hadde ting sett annerledes ut. Jeg tror de i større grad hadde gitt sine med-kvinner den fleksibiliteten de trenger, som økt bruk av hjemmekontor, for å lykkes i krevende jobber – og samtidig ivareta det hektiske familielivet.
I Stack by me kjører de full fleksibilitet der alle har hjemmekontor. Hun er kjent med studien som viser at hjemmekontor kan hemme lønn og karriere, men mener likevel at dagens og kommende generasjoner kommer til å kreve hjemmekontor og hybride jobber.
– Siden det funker så bra hos oss, så ser vi ingen grunn til å endre det!
LES OGSÅ (2021):
Therese Jebsen kåret til årets NHH-alumn
Utdrag fra juryens begrunnelse:
Madeleine inspirerer som gründer for start-up bedriften Stack by me, og hennes fokus på å redusere kapitalgapet; kvinner er underrepresentert på alle finansområder. Hun har en jordnær og inkluderende holdning til at alle skal kunne føle seg komfortabel med å investere i aksjer og fond. Hun har flere års erfaring fra finans, blant annet som Equity Partner i Pareto Securities og deretter ansvarlig for Pareto Asset Managements fondskunder i Storbritannia. Madeleine har også vært entreprenør i Pareto, der hun startet Paris-kontoret, et PE-team og Storbritannia-satsingen.
Pareto-stjerne
Røed fikk toppkarakterer på Norges Handelshøyskole. Hun tok CEMS-programmet og spesialiserte seg i finans. Etter studiene gjorde hun stor suksess i Pareto. Det var Røed som startet opp Paris-kontoret, og senere fikk hun ansvaret for Pareto Asset Managements fondskunder i Storbritannia.
– Så hvorfor sluttet du?
– Jeg har alltid hatt lyst til å bli gründer. Mitt største forbilde er farmoren min, som startet med import av japansk kosmetikk for 50 år siden, og det var en svært vellykket familiebedrift fram til hun solgte det for 10 år siden. Etter åtte år i Pareto, var tiden moden for å starte noe eget.
– Vi stod til stryk
Stack by me så dagens lys i 2020. Selskapet, som består av fem ansatte, hentet i fjor 10 millioner i en overtegnet emisjon. De er nå ute med en ny emisjon. Den ble fulltegnet på minstebeløpet på bare åtte timer – og har allerede utløst to millioner i støtte fra Innovasjon Norge.
Slik kom forretningsideen:
– Jeg fikk en idé fordi jeg var frustrert over at vi (i Pareto, red.anm.) ikke klarte å rekruttere noen kvinnelige forvaltere til fondene jeg skulle selge i Storbritannia. De store kundene krevde mangfold, og der stod vi til stryk. Det gikk utover min inntjening, så da begynte tankeprosessen, sier Røed, og legger raskt til:
– Samtidig oppdaget jeg at mine venninner investerte veldig lite, selv om de var NHH-ere med gode jobber og god økonomi. Det slo meg som et uadressert marked i en lønnsom bransje. Jo mer jeg setter meg inn i det, jo mer engasjert blir jeg. Dette er penger som blir lagt igjen på bordet, helt unødvendig.
Med seg på laget fikk hun Christine T. Kvaalen – markedsdirektør og medgründer av Stack – som har vært produktsjef for det norske markedet til Chanel og Gucci.
LES OGSÅ (2020):
Rolf Assev er Årets alumn 2020: – Veldig hyggelig etter et tøft og annerledes år
– Foreldre burde kurses i kjønnsforskjeller
Den engasjerte gründeren mener at privatøkonomi og investeringer burde få en større plass i lærebøkene – så tidlig som mulig.
– Vi må lære de unge om aksjer, eierskap og hvordan bli både investorer og gründere. Skolen og foreldre burde kurses i kjønnsforskjeller på samme måte som vi får ørten brosjyrer om mat, helse og barneomsorg.
– Har du et siste budskap du ønsker å komme med?
– Gå hjem og sjekk opp i investeringene dine! Har du ingen? Kom i gang!