Hylles for åpenheten
Veidekkes konserndirektør for strategi og bærekraft, Lars Erik Lund, er årets NHH-alumn. Han mottok prisen under alumnikonferansen i Oslo.
– Jeg er rett og slett målløs, og det er ikke helt vanlig når det gjelder meg, sier Lars Erik Lund, som er konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke.
– Jeg er veldig stolt, og veldig glad, fortsetter han.
– Denne prisen kommer fra min egne. Årene jeg hadde på NHH er jo blant de mest formative årene jeg har hatt i livet. Fem fantastiske år, og fem år der jeg også tvilte og tenkte mye på det som skulle komme i voksenlivet.
En lang prosess
I august 2021 la Lund ut en svært personlig melding på sosiale medier. Han led av depresjon. I ettertid har han snakke åpent om utfordringer, erfaringer og valg han har tatt i prosessen, både ved å stå frem offentlig og være et ansikt for psykiske lidelser utad.
– Som såkalt vellykket med god jobb og familie, følte jeg mye skam rundt å skulle innrømme at jeg slet psykisk. Det er en av grunnene til at dette har tatt så lang tid, faktisk 25 år, sier han.
Det tok også et helt år før han skrev ned teksten som skulle bety så mye for så mange, til han valgte å offentliggjøre den i sosiale medier. Det skjedde sensommeren 2021.
Rolf Assev er Årets alumn 2020: – Veldig hyggelig etter et tøft og annerledes år
– Året før jeg gikk ut med dette, var jeg på et veldig mørkt sted i livet, sier han og legger til:
– Heldigvis hadde jeg en kameratgjeng som jeg syklet sammen med på den tiden. En av sykkelkameratene mine hadde vært åpen om sine egne personlige problemer. Han fikk lese teksten jeg hadde skrevet.
– Hva hvis ingen bryr seg?
Også en yngre kollega han var mentor for, fikk lese den. Så en psykolog. Og til slutt sjefen. Teksten var viktig og kunne hjelpe andre, fikk han høre.
– For meg hadde det også noe å gjøre med å ta kontroll over min egen historie. Min største frykt var noen skulle finne ut hvordan jeg egentlig hadde det. Da var det bedre at jeg kom dem i forkjøpet.
Reaksjonene på teksten lot ikke vente på seg. Lyden fra PC-en var ikke til å ta feil av. Det plinget og plinget etter hvert som folk la igjen reaksjoner og kommentarer.
– Jeg opplevde en tosidighet da det tok helt fyr. Jeg er ikke en som skygger unna oppmerksomhet, sier han og forteller at det ikke gikk mange sekundene før en litt deprimerende tanke slo ham:
– Jeg har jo vært en ganske usynlig konserndirektør. Nå er jeg også en usynlig konserndirektør som er deprimert. Kanskje det er alt som kommer ut av dette.
– Du fryktet stigmaet?
– Ja, og hva hvis ingen bryr seg? Eller enda verre. Hva hvis folk tror jeg er helt idiot? Det var det jeg fryktet aller mest akkurat da.
Betyr noe for andre
Slik gikk det ikke. Lund ble hyllet av for åpenheten av fagfolk, kolleger og andre som sliter. Spesielt det siste betydde mye for ham.
– Det som stoppet frykten og de negative tankene mine, var alle henvendelsene fra enkeltmennesker. Noen skrev at de ikke klarte å stoppe å gråte etter å ha lest teksten min. Det var noe befriende over alle reaksjonene, sier han og utdyper:
– Å ha en depresjon er en ganske narsissistisk øvelse. Jeg var veldig opptatt av meg selv og hvordan jeg skulle få det bedre. Når jeg ser tilbake, så tror jeg virkelig at reaksjonene jeg fikk i kommentarfeltet gjorde noe med meg. Jeg forstod at jeg kunne hjelpe andre gjennom å dele av mine egne erfaringer rundt psykiske lidelser.
Åpenheten rundt sine egne erfaringer har også gjort Lund mer engasjert.
Martin Schütt årets alumni 2019
– Jeg tar aktivt del i debatten for å skape tryggere arbeidsplasser, arbeidsplasser som skaper rom for god mental helse, inkludering og trygghet for at du kan være den du er, sier han og legger til:
– Jeg anbefaler alle å ta en titt på Veidekkes siste video om inkludering som ble laget i forbindelse med HMS-dagene i 2022.
Tilbake til NHH
Etter lang fartstid i arbeidslivet valgte Lund å sette seg på skolebenken igjen. Det skjedde i 2021. Turen gikk til bærekraftsprogrammet hos NHH Executive.
– Jeg kan ikke få rost NHH-professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen nok. De har betydd utrolig mye for meg gjennom hele denne prosessen.
– På hvilken måte?
– Gjennom bærekraftsprogrammet har de åpnet opp for nye perspektiver for meg. Verdiskapning kan også endre verden til noe bedre. Bærekraft er god business hvis man klarer å gjøre de rette tingene.
Både Jørgensen og Pedersen synes Lund er en verdig vinner av årets NHH-alumn.
– Lund er en modig og verdig prisvinner. Som ambassadør for mangfold på arbeidsplasser er han ganske unik. Og at Lund kommer tilbake til NHH med alle sine erfaringer fra et levd liv, er både fantastisk og lærerikt for medstudenter og for oss som underviser, sier Pedersen.
Jørgensen skyter inn:
– Lund er en viktig ambassadør for oss. Han ser at den utdanningen han har tatt, kan brukes i praksis. Det ligger muligheter og ansvar i bærekraft. Man må av og til ta tunge kneløft for fellesskapet, sier Jørgensen og fortsetter:
– Vi er også veldig glade for at han er med som gjest i vår rykende ferske episode av Bærekraftseventyr. Det får bli helgens anbefaling.