Startet restaurant som 18-åring, satser nå på jordbær

Bilde av NHH-student Erik Tien Huynh og bilder av jordbær. Foto: privat & Pexels/David Boozer
ENTREPRENØRSKAP: – Det er utrolig gøy å starte sitt eget selskap, samtidig som det kan være veldig stressende. Enkelte dager er jeg veldig lykkelig, mens jeg andre dager tenker «må vi legge ned?» Det sier NHH-student Erik Tien Huynh, som i sommer satser på jordbær. Foto: privat & Pexels/David Boozer
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

21. juli 2023 13:49

Startet restaurant som 18-åring, satser nå på jordbær

NHH-er Erik Tien Huynh (22) snakket med rundt 50 bønder før han fikk tilgang på åkrer. Nå har han 15 ansatte og forventer en knallsommer. – Målet er å selge flere tonn med jordbær.

Erik Tien Huynh (22) fra Larvik er akkurat ferdig med sitt andre år på Norges Handelshøyskole. Dette semesteret har han vært på utveksling til Cincinnati University i Ohio, USA. 

Nå som sommerferien er her, satser han fullt ut på jordbærselskapet sitt «Eriks jordbær».

– Jeg elsker det! Det er utrolig gøy å starte sitt eget selskap, samtidig som det kan være veldig stressende. Enkelte dager er jeg veldig lykkelig, mens jeg andre dager tenker «må vi legge ned?»

Les også:

Bilde av Mari Larsen Sæther. Foto: Hallvard Lyssand

Var på vei inn i konsulentbransjen – valgte startup

Mari Larsen Sæther (26) har en mor som med glede fjerner søppel fra gata og en far som lærte henne å reparere framfor å kjøpe nytt. Nå er hun forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot.

Erik Tien Huynh

  • Alder: 22
  • Hjemsted: Larvik
  • Studieår: tredjeårsstudent på NHH fra august
  • Aktuell med: «Eriks bær» og tech-selskapet Relevent som lager apper til store arrangementer
  • Studentverv: Start NHH, NHHS Fintech, Optimum (kor) og NHHI Bordtennis

Blant byens mest populære restauranter

La oss gå tilbake til start: Det hele startet med en restaurant, som på et tidspunkt var blant Porsgrunns mest populære restauranter. Huynh var kun 18 år da han startet restauranten Sweet & Sour.

– Det var helt sykt at jeg som 18-åring intervjuet folk i 50-årene til å jobbe for meg. Restauranten ble skikkelig populær, og på det meste hadde vi syv ansatte.

Planen var å åpne én restaurant til, men det satte koronapandemien en demper for i 2020.

– Jeg lærte utrolig mye, og det var slik min interesse for entreprenørskap virkelig skjøt fart.

Fram til da hadde planen til Huynh hele tiden vært å studere juss, men nå var det kun NHH som gjaldt:

– Familien min ble veldig overrasket, men for meg føltes det veldig riktig.

Les også:

Bilde av venninnene Hanna Skirstad Grini og Julie Nærestad. Foto: Helge Skodvin

Takk for alt, NHH!

Over 400 ferske siviløkonomer møtte spent opp til årets avslutningsmarkering. – Jeg har hatt fem fantastiske år, sier Hanna Skirstad Grini (24).
Bildet til venstre er fra tiden da Erik Tien Huynh drev en av Porsgrunns mest populære restauranter. De andre bildene viser glimt fra hverdagen hans, bla. utveksling til Cincinnati i Ohio. Foto: privat
DE SISTE ÅRENE: Bildet til venstre er fra tiden da Erik Tien Huynh drev en av Porsgrunns mest populære restauranter. De andre bildene viser glimt fra hverdagen hans, bla. utveksling til USA. Bildet til høyre er fra New York. Foto: privat Foto: privat

Gikk fra gård til gård

Etter konkursen tok Huynh ut alle pengene han hadde tjent på restauranten til å starte eget jordbærselskap. Interessen for bær – og da spesielt jordbær – kom da han i en alder av 13 år hadde sommerjobb med å plukke bær. Slik kom forretningsideen:

– Jeg er veldig glad i jordbær, og så et potensial. Vi har så mye jord her i landet, og jeg visste at bøndene ofte sliter med å få utnyttet alle åkrene sine.

For å få tilgang til jord, gikk Huynh fra gård til gård. Han snakket med rundt 50 bønder totalt. Nå leier han åkrer i Kvelde og Tjølling i Vestfold (som tilsvarer omtrent 40 mål) og har 15 ansatte. De fleste jobber som enten plukkere eller selgere.

Selger til mindre dagligvarebutikker

Det var bøndene han leier oss, som ga han opplæringen han trengte for å sette i gang.

– Det går veldig bra om dagen. Vi har syv boder og vi selger også til mindre dagligvarebutikker. Jeg forventer at vi i sommer skal selge bær for flere tonn.

Kundegruppen holder stort sett til i Vestfold, forteller NHH-studenten. Noe av det beste med jobben synes Huynh er at han bidrar til at andre får bedre liv.

– Vi har mange ansatte fra Vietnam, og de fikk sin første jobb i Norge gjennom selskapet mitt. De forteller at de på grunn av denne inntekten, nå kan skaffe seg hus og etablere seg. Det synes jeg er veldig fint.

LES OGSÅ:

Bilde av Vilde Glesnes. Foto: Joachim Fleischer / Normann Fleischer AS - for Jefferson Wells

NHH-kandidater aldri vært mer ettertraktet

Vilde Glesnes (24) tok mastergraden under korona – fikk jobb mens hun ennå var student. 98 prosent av NHHs siste masterkull – som er i jobb – har relevant arbeid.

Eriks fem tips til deg som drømmer om å starte egen bedrift:

  1. Løs et problem; identifiser et behov i markedet. Gjør grundige markedsundersøkelser og sikre deg at det er etterspørsel etter produktet eller tjenesten som du tilbyr.
  2. Skaff deg et godt nettverk; dra på arrangementer, meld deg inn i ulike grupper, dra på workshops. Å bygge et sterkt nettverk kan være avgjørende for å lykkes som gründer. Vurder også å delta i ulike inkubatorer eller akseleratorer. Disse tilbyr ofte støtte og veiledning til gründere, men også tilgang på mentorer, investorer og et nettverk av gründere som du kan lære av og samarbeide med.
  3. Finansiering; sjekk ut ulike støtteordninger i Norge, som for eksempel Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Det er mange ulike norske ordninger som tilbys for å støtte gründere på reisen til suksess. Du kan få mye hjelp dersom du tilfredsstiller kravene deres, så prøv!
  4. Test fortløpende: ikke vent til det riktige øyeblikket, prøv deg fram og juster løpende. Ved å teste og tilpasse løpende, kan du redusere risikoen for å investere tid og ressurser i noe som kanskje ikke fungerer. Det gir deg også muligheten til å tilpasse deg endringer i markedet og være konkurransedyktig.
  5. Ikke være redd å feile, vær heller redd for å ikke prøve; frykten for å mislykkes bør ikke hindre deg i å ta handling og forfølge drømmen din.

– Må forstå regnskap som gründer

Huynh mener at NHH er et godt sted å være for entreprenører. Han trekker fram at han gjennom NHH får gått på mange relevante konferanser (som Discovery Days i Barcelona) og at NHH har mange relevante kurs for gründerspirer. Det er spesielt kursene «prosjektledelse», «finansregnskap» og «rettslære for økonomer» som har gitt han mest utbytte så langt.

– For å ta ett eksempel: Jeg synes det er viktig at du som gründer forstår regnskap eller vet hvordan du setter opp et årsresultat. Da trenger du ikke å stole blindt på regnskapsføreren din.

Huynh er også aktiv i studentgruppen NHH Start, en interessegruppe som fremmer innovasjon og entreprenørskap blant NHH-studenter og i Bergen generelt.

Viser fram NHH i sosiale medier

22-åringen har siden oktober styrt NHHs kanaler på Snapchat og TikTok sammen med medstudent Anna Stina Bjørlo Stafsnes. Der gir de et innblikk i studiehverdagen sin til potensielle søkere, samt passer på at viktig informasjon når ut til studentene. Dette ønsker han å formidle:

– Jeg vil at studentene, og framtidige studenter, skal føle det samme som meg; at NHH er et sted for samhold og tilhørighet. Det er lett å bli overveldet som ny student eller føle seg stresset før en eksamen, og da ønsker jeg å vise dem at de ikke er alene. Vi kjenner alle på de samme følelsene. Samtidig ønsker jeg å vise fram skolen og alt det gøye som skjer her, sier han, og legger til:

– Jeg er veldig stolt av å gå her, og ønsker at andre skal sitte igjen med den samme følelsen.

Huynh har også sin egen kanal som han kaller for «Gründer-Norge». Der deler han tips og triks, og ønsker å få fram hvorfor det er så gøy å være entreprenør. Kanalen er å finne i det fleste sosiale medier.

Formidlingsgleden hans har blitt lagt merke til. Nylig ble han kåret til «årets influenser» på gründerkonferansen Emax 2022, arrangert av Innovasjon Norge.

LES OGSÅ:

Bilde av Aelon Nicolson. Foto: Helge Skodvin / Unsplash v. Alev Takil

Fikk jobb i London mens han var NHH-student

– Kunnskap og ferdigheter innen teknologi og dataanalyse vil bare øke i betydning, sier tidligere NHH-student, Aelon Nicolson. Han jobber nå som global data-spesialist hos Bloomberg i London.

– Ekstremt spennende

Huynh har fortsatt flere år igjen på skolebenken, men drømmen er å fortsette å leve gründerlivet.

– Jeg holder dørene åpne, men akkurat nå er det ekstremt spennende og givende å starte egne selskap. 

Han lar seg imidlertid ikke skremme av en tidligere konkurs:

– Jeg lærte kjempemye da det skjedde med meg. For hvert nye selskap jeg starter, føler jeg meg nesten som en ny person. Det er mye skam knyttet til konkurs, men vi burde heller hedre folk som har feilet. Det viser at du har prøvd og at du har «gønnet» på, sier han, og legger til:

– Hvor dårlig kan det egentlig gå? Vi lever i Norge. Det kan ikke gå så gærn’t.