Bygger karriere i Tyskland
Natalie Hellesø Milde (29) fikk jobb i Berlin etter Innovation School. – Stadig flere studenter ønsker å jobbe utenfor landets grenser, sier prorektor for utdanning, Stig Tenold.
Innovation School
- Innovation School gir 30 studiepoeng, og inngår i masterprogrammet i økonomi og administrasjon. Programmet er inndelt i fem moduler fordelt utover vårsemesteret og sommeren.
- Studentene tilbringer totalt ti uker i Tyskland, der to uker er undervisning og åtte uker er internship i en tysk bedrift. Undervisningen foregår ved Goethe-Universität i Frankfurt og Technische Universität München.
- Innovation School hadde i 2021 46 søkere, der 26 fikk tilbud om plass.
– Siden jeg var tenåring, har jeg villet jobbe mot klimaendringene på et eller annet vis. Jobben min i det daglige handler lite om klima, mer om teknologi og innovasjon, og hvordan få unge selskaper til å vokse. Når det er sagt, skaper disse selskapene teknologien vi trenger for å nå klimamålene og realisere nullutslippssamfunnet. Det gjør jobben min utrolig meningsfull, sier Natalie Hellesø Milde (29) fra Bergen.
Milde var i fjor sommer blant 30 studenter som tok NHHs Innovation School, et studieprogram for masterstudenter som gir et åtte-ukers internship i Tyskland. Hun bodde i Berlin og jobbet i risikokapital-selskapet Future Energy Ventures (FEV). Internshipet ble etter hvert forlenget med to måneder, og i november begynte hun i fast stilling i selskapet.
– Innovation School har gitt meg en unik sjanse til å jobbe i en bransje jeg ikke trodde jeg skulle jobbe i – og i et land som jeg ikke vurderte tidligere. Jeg sitter igjen med utrolig mange gode opplevelser fra i sommer, og vi som tok programmet fant på mye gøy. Det beste med Innovation School må nok være at du får hele pakken; du får arbeidserfaring, faglig læringsutbytte, mye sosialt og du opplever et nytt land.
Les også:
Satser på internasjonalisering
NHH-studenter har mange muligheter for å få internasjonal erfaring. Arbeidsmarkedsundersøkelsen for 2020 viser at seks prosent jobber i utlandet. Prorektor for utdanning, Stig Tenold, tror at andelen NHH-ere som jobber i utlandet bare kommer til å øke i årene som kommer.
– Ved NHH jobber vi for å være en ledende internasjonal handelshøyskole. Vi oppfordrer våre studenter til å reise ut i verden, og de har mange tilbud som de kan benytte seg av – enten de ønsker å dra på utveksling, ta en internasjonal mastergrad eller gå Innovation School, sier Tenold, og legger til:
– Vi opplever at stadig flere studenter ønsker å jobbe utenfor landets grenser, selv om pandemien har gjort dette vanskeligere. I årene som kommer, vil vi fortsette vår satsing på internasjonalisering og jobbe for at flere, slik som Natalie, får ettertraktet jobberfaring i utlandet.
NHH har et eget karrieresenter som hjelper studenter med å kickstarte sin karriere både i og utenfor Norge. Der får de blant annet hjelp til å finne relevante stillinger, og hvordan de kan tilpasse søknaden for et internasjonalt publikum.
Les også:
Drevet av sterkt samfunnsengasjement
Del av et internasjonalt team
Arbeidsgiveren til Milde er et internasjonalt selskap som investerer i oppstartsbedrifter. Gjennom styreverv, hjelper de til med å øke omsetningen, ekspandere internasjonalt, styrke lønnsomheten og rekruttere nye medarbeidere. FEV har totalt 19 ansatte fordelt på et hovedkontor i Essen i Tyskland, i tillegg til kontorer i Berlin, Tel Aviv og San Fransisco.
Som investeringsanalytiker overvåker Milde utviklingen i relevante markeder, og hun er stadig på utkikk etter nye investeringsmuligheter. FEV ser etter oppstartsselskaper som med sin teknologi kan bidra til avkarbonisering og digitalisering av dagens energibransje, og skape framtidens smarte og bærekraftige byer.
– De tilbød meg denne stillingen da jeg fortsatt hadde internship hos dem. De innså at de trengte mer kapasitet, og begynte allerede da å inkludere meg i prosesser med lengre tidsperspektiv. Jeg har konsentrert meg mest om porteføljeselskapene som vi har i Europa, men gir også støtte til det amerikanske teamet. Min nærmeste sjef sitter i USA.
Små kulturforskjeller
– Synes du det er store kulturforskjeller mellom Norge og Tyskland?
– Helt ærlig så synes jeg ikke det er så mange. Det hender at vi hører på techno på kontoret, men det er nok mer typisk for Berlin enn Tyskland. Norge og Tyskland er egentlig to veldig like land, og det er et flatt hierarki begge steder. Jeg jobber heller ikke bare med tyskere. Vi har faktisk hele ni nasjonaliteter i FEV. Dette gjør at vi alle tilpasser oss den samme høflige profesjonaliteten.
Milde forteller at all kommunikasjon i selskapet foregår på engelsk. Hun har planer om å lære seg litt tysk, men til nå går det mye i «ja», genau» og «tschüss» eller «tschau».
Hadde internship i Saudi-Arabia
Det er imidlertid ikke første gang Milde jobber internasjonalt. Hun har tidligere jobbet med menneskerettigheter i Raftostiftelsen, og vært prosjektkoordinator for den norske stiftelsen Sahara Forest Project (SFP), som bidrar til grønnere ørkenområder i Jordan. I 2019 hadde hun et halvt års-internship i Saudi-Arabia ved den norske ambassaden i Riyadh. Der merket hun godt kulturforskjellene.
– Jeg anbefaler alle å søke på slike internship. Du blir kjent med et land på et helt annen måte enn du gjør som turist, og jobben din blir å forstå landet. Jeg valgte Saudi-Arabia på grunn av min interesse for Midtøsten og at dette – på den tiden – var et land som du ikke kunne reise til som turist. Jobben var hjerteskjærende til tider, men det var samtidig motiverende å se fra innsiden hvordan det norske diplomatiet jobber med saker jeg brenner for, sier bergenseren.
Les også:
NHH-studenter sikret relevant jobb etter studier
Skulle egentlig ikke bli siviløkonom
I juni i fjor fullførte Milde mastergraden ved NHH. Der tok hun spesialiseringen «økonomisk styring», som gir innsikt i verdiskaping og bærekraft i virksomheter.
Milde har ikke alltid drømt om å bli siviløkonom. Hun fikk først øynene opp for økonomi da hun var på utveksling i Frankrike. På den tiden studerte hun sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Hun forteller at det franske universitetet hun besøkte hadde et tungvint system for oppmelding av fag, og at hun måtte velge nye fag flere ganger fordi eksamensdatoene kolliderte. Til slutt bestemte hun seg for å ta et finansfag innen mikrofinans.
– Det viste seg å bli mitt beste fag det året, og vekket min interesse for økonomi. Da jeg kom tilbake til Norge tok jeg et politisk økonomifag ved UiB, og det gikk også bra. Jeg bestemte meg derfor for å prøve ut NHH. Jeg tenkte at det blir for dumt å ha landets beste økonomiskole i byen min – og karakterene til å komme inn – uten å gi det en sjanse. Det har jeg ikke angret på, sier Milde, og utdyper:
– NHH åpner mange dører og gir deg verktøyene du trenger for å skape din egen karriere – enten du vil jobbe i privat næringsliv, det offentlige eller i en veldedig organisasjon. Jeg vet ikke hvor veien går videre for meg i framtiden, men jeg vet at jeg er på riktig plass nå.