Styrker satsingen på studentkonsulenter

Bilde av Start NHH. Foto: Foto NHHS
SEB SAMARBEIDER MED NHH-STUDENTER: – Det som startet som et lite eksperiment ble etter hvert til en oppskrift og nå har vi utvidet antallet konsulenter med firegangeren, sier leder av studentgruppen i SEBs inkubator, Daniel Berlin (t.v.). Bildet t.h. viser 14 av studentkonsulentene tilknyttet gruppen (totalt 16). Foto: Foto NHHS / privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

12. oktober 2021 16:01

Styrker satsingen på studentkonsulenter

Det siste året har antall studentkonsulenter i SEB-inkubator økt fra fire til 16. Mens SEB stiller med lokale og profesjonell rådgivning, gir NHH-studentene gratis konsulenttjenester.

– Det har vært utrolig nyttig for Farmforce å jobbe med Start NHH. For en oppstartsbedrift er det alltid veldig mange ting man kan og bør gjøre. Det å ha ekstra arbeidskraft har gitt større fleksibilitet og mulighet til å dykke dypere ned i ting som er viktig på lengre sikt, men som kanskje ikke prioriteres i det daglige.

Det sier Henrik Sandal, leder for forretningsutvikling i Farmforce. Agritech-selskapet han jobber for er nettopp rotert ut etter ett år i SEB ScaleCenter, en gratis inkubator for bærekraftige vekstselskaper. Fire selskaper Glint Solar, ONNA, Ocean Oasis og Innomar er nå tilknyttet inkubatoren i deres lokaler på Aker Brygge.

Siden inkubatoren ble etablert i begynnelsen av 2020, har studentgruppen Start NHH samarbeidet med SEB ScaleCenter. Start NHH er en interessegruppe som fremmer innovasjon og entreprenørskap blant NHH-studenter og i Bergen generelt. 

Les også:

 F.v. NHH-stipendiat Marius Jones og gründer og daglig leder Geir Atle Bore i FundingPartners.  Foto: Joakim S. Enger

Startups trenger rutiner for å lykkes

Rutiner og prosesser kan hjelpe startups å redusere usikkerhet og gi økt effektivitet. Det mener stipendiat Marius Jones, som var blant foredragsholderne på årets første fysiske alumniarrangement.
Bilde av  Henrik Sandal. Foto Farmforce.
Henrik Sandal, leder for forretningsutvikling i Farmforce. Foto: Farmforce

Jobber gratis ti timer i uken

– Ingen fortalte oss hvordan vi skulle samarbeide med bedriftene. Vi måtte selv finne en grunn til hvorfor de skulle prioritere å bruke tid sammen med oss. Vi startet med å kartlegge vår egen kapasitet, kompetanse og interesser, før vi matchet dette opp mot selskapenes behov gjennom løpende dialog med ledelsen i bedriftene, sier Daniel Berlin, NHH-student og leder av gruppen «SEB ScaleCenter Remote Workforce». 

– Det som startet som et lite eksperiment ble etter hvert til en oppskrift og nå har vi utvidet antallet konsulenter med firegangeren. Alle studentene jobber opptil 10 timer i uken hver. 

Det siste året har studentgruppen vokst fra fire til 16 konsulenter, og de tilbyr nå én arbeidsgruppe per bedrift. Mens SEB tilbyr lokaler, nettverk og profesjonell rådgivning, gjør studentene alt fra å utarbeide marked-, strategi- og konkurranseanalyser, til investorpresentasjoner og oppkjøpsforslag. Gjennom inkubatoren får selskapene også advokathjelp fra Simonsen&VogtWiig, og veiledning og kulturbygging fra GetHUMAN. 

– Start NHH har gitt oss tilgang til dyktige, kompetente og ikke minst engasjerte studenter. De har bidratt med spesifikke analyser og gitt oss bedre forståelse av markedet vi opererer i og våre konkurrenter. Start NHH har kun vært positivt for selskapet, sier Sandal i Farmforce.

Les også:

Bilde av Alexander Muri og Morten Hønsi Følling fra Tastehubs, og Christine Øvstedal og Maria With Hoen.

Vil gjøre det enklere å handle lokalt

To studentprosjekter fra NHH får én million hver fra Forskningsrådet. Bedre søvnrutiner og mer kortreist mat, går midlene til. Vi ønsker å øke tilgjengeligheten og utvalget av lokale matvarer, sier en av gründerne.

Farmforce

  • Farmforce er et agritech-IT-selskap som jobber med digitalisering av jordbruk i utviklingsland. Agritech, eller agricultural technology, kan oversettes til landsbruksteknologi. 
  • Gjennom deres digitale plattform, leverer de løsninger for å skape transparens og sporing av mat. Maten produseres av småbønder i utviklingsland.
  • De har cirka 40 kunder og produktet deres brukes i 30 land. De har data knyttet til 700 000 bønder.
  • Kundene er internasjonale selskaper som kjøper råvarer fra eller jobber med bøndene.
  • Selskapet har hovedkontor i Oslo, og ansatte i Bangkok, Guatemala, Kenya og Elfenbenskysten.  

Vinn-vinn for alle parter

Det var den nyutdannede siviløkonomen Johannes Breivik som tok initiativ til - og som startet opp – SEB ScaleCenter. Motivasjonen var å få lov til å jobbe med og lære av de beste startup-selskapene i Norge innen bærekraft. Bedriftene i inkubatoren, er typisk ute etter 20 til 70 millioner kroner i finansiering. Dette er ofte vanskeligere å få enn med 200 til 700 millioner, forteller Breivik.

Den tidligere NHH-eren har bare lovord om samarbeidet med studentene: 

– Det har vært svært bra og godt bedre enn forventet. Det viktigste utbyttet for SEB sin del, er at selskapene i inkubatoren er fornøyd og deler erfaringene videre med andre oppstartsselskaper. Studentene har også levert oppgaver som banken har dratt nytte av, som kartlegging av oppdrettsselskaper, sier Breivik, og legger til:

– Vi ser også at studentene finner verdi av samarbeidet. En av studentene gikk for eksempel fra ingen CV til fast stilling i Farmforce. Det viser at ScaleCenteret virker!

Etter ett år i arbeidsgruppen, får alle studentene referanse fra SEB. I tillegg er fjerde- og femteårsstudenter sikret et førstegangsintervju for et «summer internship». Der får de jobbe med finans i SEB og med innovasjon i inkubatoren.

Bilde av NHH-arbeidsgruppen som møtte SEB-toppledelsen og bedriftene i inkubatoren i Oslo.
Johannes Breivik i SEB er initiativtakeren av inkubatoren (t.v.). I september reiste hele NHH-arbeidsgruppen til Oslo der de møtte SEB-toppledelsen og bedriftene i inkubatoren (bilde t.h). Foto: SEB / Start NHH

Populær studentgruppe

I høst var det over 100 studenter som søkte om opptak til Start NHH. De fleste var mest interessert i SEB-arbeidsgruppen, forteller Daniel Berlin. Den populære gruppen har studenter fra ulike studietrinn og med variert bakgrunn: noen har ledererfaring fra før, mens andre er ferske førsteårsstudenter. Det som er felles for dem alle, er interesse og et brennende engasjement for innovasjon, startup og konsulentvirksomhet.

– Ettersom prosjektet utvikler seg, har vi etter hvert fått muligheten til å plukke blant et stort utvalg av kvalifiserte kandidater. De måles hovedsakelig langs to akser, der engasjement og kapasitet veier like tungt som erfaring og kompetanse. For teamledere, ser jeg gjerne etter noen som scorer høyt på begge fronter. Vi prøver å sette sammen team som utfyller hverandre, sier Berlin. 

LES OGSÅ:

Dame som skriver på laptop. Foto: Unsplash v.  Christina @ wocintechchat.com

Sparebanken Vest vil bekjempe ubevisst diskriminering

NHH-student Silje Lindtvedt Fladmoe jobber for å minimere diskriminering i arbeidslivet i startup-selskapet Testhub Technologies. Nå tester Sparebanken Vest verktøyet deres.