Dro på utveksling til Østerrike under pandemien

Amund Hannevik i Wien.
INTERNASJONALE MULIGHETER: NHH-student Amund Hannevik er blant de 50 som er på utveksling fra handelshøyskolen denne våren. Normalt pleier antallet å ligge på rundt 370. – Det var lenge veldig usikkert hvordan utvekslingsmulighetene kom til å bli, og jeg tenkte det var tryggere – og større sjanse for å kunne dra på utveksling – å velge et land nært Norge og i Europa, forteller han. Foto: Victor Calvez
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

8. juni 2021 12:06

Dro på utveksling til Østerrike under pandemien

Amund Hannevik er en av få utreisende NHH-studenter denne våren. Til sommeren har han sikret seg et internship i et techselskap i Wien. – Veldig gøy å jobbe i samme by som jeg har vært på utveksling til.

– I forkant trodde jeg det skulle bli mye kjedeligere, men det har vært veldig gøy, selv med alle restriksjonene. Jeg har blitt kjent med folk fra mange ulike land og har fått stått mye på slalåm. Jeg har også stått mye på skøyter og dratt på museum. Østerrike er midt i blinken for de med skiinteresse eller kulturinteresse, forteller NHH-student Amund Hannevik (21) fra Bergen. 

Hannevik er dette semesteret på utveksling i Wien ved Wirtschaftsuniversität. Der deler han en leilighet med to andre fra henholdsvis Sverige og Polen. Utvekslingsoppholdet ble ikke som han hadde sett for seg, men likevel angrer han ikke på at han dro.

Norgesmester på utveksling

– NHH ønsker at flest mulig studenter skal dra på utveksling, og det var noe jeg også var fast bestemt på. Jeg bestemte meg i siste liten for at jeg ville ha Wien som førstevalg. Det var lenge veldig usikkert hvordan utvekslingsmulighetene kom til å bli, og jeg tenkte det var tryggere – og større sjanse for å kunne dra på utveksling – å velge et land nært Norge og i Europa. Videre passet Wien bra i forhold til læringsmuligheter og kurs jeg kunne ta – og en gyllen mulighet til å forbedre tysken min!

NHH pleier å toppe listen over andelen studenter som har vært på utveksling. I 2019 hadde 60 prosent hatt et utvekslingsopphold i løpet av studiene. På grunn av koronapandemien har det naturlig nok blitt vanskeligere å dra på utveksling, og mange studenter har måttet endre på planene sine. Dette semesteret har NHH rundt 50 studenter på utveksling, der alle er i Europa. Til sammenligning var det rundt 370 studenter på utveksling våren 2019.

Per dags dato kan NHH-studenter fra høsten 2021 reise på utveksling til Europa, Canada, USA, Japan og Russland.

Ønsker du å dra på utveksling? Les her

Kort vei til alpene

Hannevik forteller at all undervisning har vært digital og at kursene ved Wirtschaftsuniversität er lagt opp på en annen måte enn ved NHH: forelesningene kan vare i opptil fem timer i strekk, det er maks 30 studenter per kurs og vurderingsformen er ofte gruppeoppgaver, noen ganger i kombinasjon med eksamen. 

– Fem timer med forelesning er litt for lenge for konsentrasjonen merker jeg, men det går fint. Det er mye mer som er obligatorisk her og vi har færre dager med forelesninger enn hva jeg er vant til fra NHH. Denne undervisningsformen fører til flere dager uten opplegg, og da er det for eksempel fullt mulig å ta en langhelg i Salzburg om du vil det.

Det at kursene har få studenter, fremhever han som spesielt positivt: 

– Små kurs har gjort det lettere å bli kjent med folk, og jeg merker at jeg raskere kjenner igjen ansikter fra forelesningene. Det har selvfølgelig vært litt kjedelig å ikke kunne møte folk fysisk, men vi har måttet gjøre det beste ut av det. Jeg har også blitt veldig godt kjent med de som jeg bor sammen med. Med dem har jeg alltid noen jeg kan være med eller prate med, forteller han. 

Amund Hannevik i Wien.
DYRKET SKIINTERESSE: – Jeg trodde det skulle bli mye kjedeligere, men det har vært veldig gøy selv med alle restriksjonene. Østerrike er midt i blinken for de med skiinteresse eller kulturinteresse, forteller Hannevik. Foto: privat

 

Hadde portforbud

I februar, da Hannevik først kom til Wien, var det nasjonal nedstenging og de fleste butikkene var stengt. Det var også portforbud fra kl. 20:00 til 06:00. 

– Jeg ble veldig godt mottatt da jeg kom hit og fikk med en gang min egen fadder, som passet på at jeg hadde det bra. Jeg ble også tidlig med i en «WhatsApp»-gruppe for utvekslingsstudenter, der det jevnlig ble lagt ut sosiale aktiviteter som vi utvekslingsstudenter kunne delta på. Det har gått mye i slalåmturer, forteller han fornøyd. 

Etter flere måneder med strenge restriksjoner, åpnet Østerrike seg mer opp i midten av mai og portforbudet ble avsluttet. Nå kan Hannevik dra på restauranter og barer, så lenge han kan vise til en negativ PCR-test siste 72 timer eller negativ hurtigtest siste 48 timer.

– Østerrike har lagt opp til at det skal være kjempelett å teste seg. Jeg kan levere spyttprøve til nærmeste supermarked i dag og få svar i morgen. Det er veldig greit. Jeg kan også reise til flere andre land i Europa, sier han.

LES OGSÅ:

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Gleder seg til internship i techselskap

Hannevik skal i sommer, frem til midten av august, ha et internship ved teknologiselskapet TTTech i Wien, et selskap som tilbyr produkter og tjenester innen høyinnovativ programvareteknologi. Selskapet jobber primært med å implementere teknologi fra ett marked til et annet, som romfartsteknologi over til bilindustrien. Hannevik skal i TTTech jobbe med prosjektledelse, samt utføre og kontrollere prosjekter.

– Det er veldig gøy å få mulighet til å jobbe i samme by som jeg har vært på utveksling til. Det er særlig ett kurs som jeg tror var avgjørende for at jeg fikk internshipet, og det kurset er MET3 (databehandling for økonomer, red.anm.). Der lærte jeg om databehandling og informasjonsteknologi, samt opparbeidet meg god kompetanse på Excel. I stillingsannonsen stod det eksplisitt at Excel-kompetanse var et krav og det var også noe som de spurte om på intervjuet.

Hannevik er fortsatt tidlig i studieløpet, men han forteller at han etter endt utdanning gjerne ønsker å jobbe i skjæringspunktet økonomi og teknologi. Fra høsten av er Hannevik også leder for IT-gruppen ved studentforeningen ved NHH (NHHS).

Les også:

Marianayagam

Kathleen representerer NHH internasjonalt – nå vil hun ha flere kvinner med på laget

NHHS Case Club har vunnet store internasjonale konkurranser. Nå håper Kathleen Marianayagam (21) flere kvinner vil ta del i den meritterte klubben.

– Anbefaler Wien på det sterkeste

– Jeg håper jeg kan implementere det jeg lærer i internshipet i IT-gruppen og i NHHS. Som leder får jeg ansvar for NHHS sine digitale løsninger og utvikling av nye nettsider. Vi kommer til å lansere flere smarte løsninger, som en ny utleggsmodul til regnskapsgruppen og lage en digital krysseliste for kjøkkenet til NHHS.   

NHH-studenten forteller at han nå gleder seg til å tilbringe sommeren i Wien. Han er ikke sparsom på lovordene om hovedstaden:

– Jeg vil anbefale Wien på det sterkeste. Noe av det beste med byen er kollektivtransporten, som er helt fantastisk. På grunn av pandemien har jeg ikke fått reist små mye som jeg ellers ville gjort, men mulighetene er mange. Jeg kan for eksempel reise til Italia, Slovakia eller Slovenia med tog om jeg vil det. Det er også veldig fint her og været er bra. Oppsummert en veldig stor, fin og kulturrik by, sier han.

Les også:

Maria Fjogstad

Drevet av sterkt samfunnsengasjement

Maria Fjogstad (24) sitt store engasjement i studentgruppen Green Team har blitt lagt merke til. I tillegg til økonomistudier, går hun på rettsvitenskap og driver språkkafé for flyktninger.