Kapret ettertraktede internship-plasser
Flere store arbeidsgivere har kuttet sine internship-programmer denne sommeren. To NHH-ere er blant de 30 som sikret seg plass i Statsbygg blant 1110 søkere.
Statsbygg hadde i år rekordmange søkere til sitt internship-program med totalt 1110 søknader. Det er en økning på nesten 36 prosent fra fjoråret, hvor tallet var 818. To av de utvalgte er NHH-studentene Vilde Fuglestad (22) fra Nesodden og Anders Bergland (25) fra Stavern.
– Det jeg liker best med Statsbygg at det er så mange fagfelt og fagpersoner på et sted. Det er så utrolig mye forskjellig kunnskap her og man har mulighet til å snakke med folk som har gjort noe helt annerledes enn deg, sier Fuglestad og medstudenten kunne ikke vært mer enig:
– Vi omgås jo bare med NHH-studenter til vanlig, så det å jobbe sammen med studenter fra for eksempel NTNU og NMBU er veldig nyttig. Vi får da et bedre bilde på hvordan arbeidslivet er, sier Bergland.
Ønsker mer kjennskap om offentlig sektor
De kommende siviløkonomene fikk først interesse for det statlige eiendomsselskapet på ulike karrieredager ved NHH. De har også fått varme anbefalinger fra tidligere NHH-studenter som har tatt programmet. Det var fokuset på bærekraft og digitalisering som først appellerte til studentene.
– Når jeg skal velge arbeidsgiver i fremtiden vil jeg vektlegge at de jobber for ting som er viktig for meg, som bærekraft og digitalisering. Statsbygg setter nettopp disse tingene på agendaen og tar samfunnsansvaret sitt på alvor. Det var hovedgrunnen til at jeg søkte meg hit. Samtidig ønsket jeg å få bedre kjennskap til hvordan det er å jobbe i offentlig sektor, sier Fuglestad.
Les også:
Vurderte ikke å avlyse
Flere store bedrifter har trukket internship-programmene sine denne sommeren grunnet koronaviruset. NHH-studentene forteller at de kjenner enkelte som har blitt rammet av dette, men at de fleste får fullføre programmene med visse restriksjoner.
– Jeg ble jo litt nervøs når jeg hørte om folk som mistet sommerjobber og internship-plassene sine, men vi fikk tidlig beskjed fra Statsbygg om at vi kunne ta det med ro og at programmet kom til å bli gjennomført, sier Bergland.
Rekrutteringsansvarlig Ingeborg Louise Gustavsen i Statsbygg forteller at de ikke vurderte å kutte internship-programmet eller redusere antall plasser på grunn av koronaviruset.
– For Statsbygg er det viktig å være en forutsigbar arbeidsgiver. Vi ønsket å gi studentene trygghet i en usikker tid og ga derfor tidlig beskjed om at de fortsatt ville få internship i sommer. Vi har i årets program tatt hensyn til smittevern og har måttet gjøre en del tilpasninger, men det meste går som opprinnelig planlagt, sier Gustavsen.
Les også:
– Drømmen er å stasjoneres i Kenya
Konkurrerer om beste strategi
NHH-studentene skal samarbeide på de fleste oppgaver i sommer og tilhører avdeling for økonomi og virksomhetsstyring. De skal blant annet jobbe med et tverrfaglig prosjekt hvor alle med internship i Statsbygg deltar. Der skal de konkurrere om å lage den beste strategien for byggebransjen i 2030 hvor digitalisering og bærekraft vektlegges.
– Vi opplever på ingen måte at vi blir tildelt tilfeldige oppgaver bare for «å ha noe å gjøre». Det er helt klart mål og mening med jobbene vi gjør, og de har sagt mange ganger at de verdsetter ungdommen og at vi har mye å bidra med, sier Bergland.
Rekrutteringsansvarlig Ingeborg Louise Gustavsen opplyser at de pleier å ha mange søkere fra NHH på sitt internship-program. Hun forteller at NHH-studenter skiller seg ut som dedikerte og flinke studenter med generelt gode søknader, karakterer og relevant erfaring.
– Det er tydelig at NHH-studentene engasjerer seg mye ved siden av studier og samtidig er flittige studenter som jobber hardt. Vi er veldig fornøyd med å ha så mange gode søkere fra NHH som kan tenke seg å jobbe i Statsbygg, sier Gustavsen.
Les også:
NHH mest populær i landet
– mer på hugget
NHH-studenter er kjent for å være ettertraktet på arbeidsmarkedet. Bare et halvt år etter studiene er 93 prosent av studentene i fast jobb eller har begynt på andre studier. 88 prosent får jobbtilbud før de var ferdig med studiene. Det viser høyskolens arbeidsmarkedsundersøkelse fra 2019.
– Jeg vil tro at de fleste NHH-studenter frem til i vår har følt seg trygge på at når de er ferdig med studiene, så er det en eller annen jobb som venter. Koronakrisen har nok endret litt denne tankegangen. Jeg merker selv at jeg blir litt mer bevisst på hvilke valg jeg tar og generelt at du er litt mer på hugget, sier Bergland.
Fuglestad og Bergland har henholdsvis halvannet og to år igjen av studiene før de får tittelen som siviløkonom. De mener at internship er en god mulighet for studenter å skille seg ut i søknadsbunken, samtidig som det åpner opp for å teste ulike karriereveier.
– Når arbeidsmarkedet strammer seg til, så er det greit å ha litt erfaring å vise til og kanskje får du litt mer peiling på hva du eventuelt vil jobbe med senere. Det kan også inspirere til valg av fag eller spesialisering på studiet, sier Fuglestad.