Kvinner med tvillingbror tjener mindre enn de med tvillingsøster
Det straffer seg for kvinner å ha mannlig tvilling: De dropper oftere ut av utdanning og har lavere lønn enn de med tvillingsøster, viser ny studie. – Svært overraskende, sier tvillingpar.
– Foreldre med tvillinger av motsatt kjønn må være oppmerksomme. Sammen med lærere, bør de vurdere å støtte jentene ekstra gjennom utdanningsløpet, sier professor ved NHH og forskningssenteret FAIR, Aline Bütikofer.
Studien baserer seg på data på over 13 000 tvillingfødsler over 11 år i Norge. Datamaterialet strekker seg fra tvillingene ble født til midten av 30-årene.
Jenter med tvillingbror har også større sannsynlighet for å få færre barn og at de ikke gifter seg. Hvorvidt kvinner har tvillingbror eller tvillingsøster, har altså store konsekvenser for hvordan livene deres blir.
– Vi mener at dette skyldes at kvinnene ble eksponert for testosteron ved å dele livmor med en tvillingbror, sier professoren.
Resultatene støtter tidligere forskning, som viser at kvinner med tvillingbror, eksponeres for testosteron i livmoren gjennom fostervann eller gjennom morens blodomløp.
– Svært overrasket
Tvillingene Ingrid og Øystein Kippersund fra Oslo (26) kjenner seg ikke igjen i studien.
– Jeg ble svært overrasket over resultatene, sier Øystein Kippersund.
Tvillingene forteller at de kjenner seg mer igjen i de «typiske» karakteristikkene av jenter og gutter, som de mener er uavhengig av hvorvidt en er tvilling.
– Jeg var mer disiplinert og opptatt av å prestere enn tvillingbroren min i oppveksten. Han har imidlertid tatt meg igjen senere og det har utjevnet seg, sier Ingrid Kippersund.
Ingrid jobber nå for EY i Oslo og har utdannelse fra NHH. Øystein studerer medisin ved Universitetet i Oslo.
– Spiller ingen rolle for menn
For å teste testosteron-hypotesen, vektla forskerne også sosialisering som én mulig faktor. Dette målte de ved å undersøke tvillinger hvor den ene tvillingen døde under fødsel eller i første år etter fødsel.
– Resultatene peker i samme retning. Vi mener derfor at langtidseffektene som vi har funnet, ikke skyldes at kvinnene har vokst opp sammen med en mannlig tvilling, sier NHH-forskeren.
Studien viser ingen effekt på gutter som har tvillingsøster, og deres livsutsikter. Det samme gjelder for mannlige tvillingpar.
– For menn spiller det ingen rolle om de har delt livmor med gutt eller jente. Vi finner her ingen signifikante forskjeller. Det å ha tvilling er verken bra eller dårlig for menn, sier Bütikofer.
Tvillingene Ingrid og Øystein Kippersund har ifølge dem selv alltid vært svært ulike. De tror ikke det at de er tvillinger har påvirket dem i særlig stor grad.
– Ingrid er først og fremst søsteren min, og jeg tenker ikke så mye på at vi er tvillinger, sier Øystein.
Om tvillingstudien
- Studien viser at kvinner med tvillingbror var mer sannsynlig til å ikke fullføre videregående og ta høyere utdanning, enn de med tvillingsøster.
- De var også mer sannsynlig til å få lavere lønn, få færre barn og at de ikke gifter seg.
- Studien inkluderer alle tvillingfødsler i Norge fra 1967 til 1978.
- Materialet består av 13 800 tvillinger.
- Forskerne har kodet registerbaserte data (som fødsel-, utdanning- og inntektsnivå).
- Studien er et samarbeid mellom FAIR-senteret ved NHH og Northwestern University i Illinois, USA.
Tvillingene gikk ikke på samme ungdomsskole eller videregående skole og har hatt ulike venner.
– Vi har alltid gått våre egne veier og tatt ulike valg, meddeler Ingrid.
Øystein forteller at han i oppveksten ble sammenlignet med den skoleflinke søsteren sin.
– Jeg fikk noen kommentarer på at hun gjorde det bedre på skolen enn meg. Det bidro nok til at jeg skygget litt unna. Jeg har vært opptatt av å finne det jeg er god på, forteller Øystein.
Må gjenta studien
Studien baserer seg på datamateriale fra tvillinger født på slutten av 1960- og 70-tallet. Bütikofer mener at resultatene ikke nødvendigvis gjelder for tvillinger født senere og frem til i dag.
– Kvinner med tvillingbror eksponeres fortsatt for testosteron i livmoren selvsagt, men om de har de samme utfordringene vet vi ikke før om 30 år og når vi gjentar studien, sier NHH-forskeren.
Hun peker på at det har skjedd store sosioøkonomiske endringer i Norge, blant annet innen utdanning og likestilling.
– Det var ikke bra for kvinners karrierer og reproduksjonsplaner å dele livmor med en tvillingbror på 60- og 70-tallet, men vi kan ikke si sikkert om det fremdeles er slik, sier Bütikofer.