Samler dagligvare-toppene til konferanse
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen åpner Food-konferansen i Oslo 12. mars. Arrangementet samler aktører fra dagligvarebransjen til samtaler om produktivitet og bærekraft.
FOOD
- FOOD er femårig samarbeid mellom NHH og NorgesGruppen (NG), fra 2016 til 2021.
- Målet er å fremme forskning og ny kunnskap om dagligvaremarkedene, spesielt rundt tema knyttet til markedsstruktur, konkurranse og produktivitet.
- FOOD samler flere nasjonale og internasjonale forskere med hovedfokus på dagligvaremarkedet, finansierer forskning i form av utredninger og bokprosjekt, og organiserer bransjekonferansen FOOD hver vår.
- FOOD finansierer i perioden et gaveprofessorat, en postdoktorstilling og en internasjonalt rekruttert Professor II. NG bidrar med data til forsking og masterutredninger. Hittil er rundt 20 masterutredninger på ulike problemstillinger ferdigstilt.
- Les mer om FOOD
Food er en årlig konferanse som NHH arrangerer i samarbeid med aktørene i dagligvarebransjen.
Konferansen gir innsikt i hvordan matvaremarkedet fungerer. Tema for årets konferanse er bærekraft og produktivitet.
– På FOOD-konferansen tar vi tempen på norsk dagligvarebransje, vi utfordrer aktuelle tema og kobler dette med forskning, sier professor Frode Steen.
-
Vil du delta? Meld deg på her
Bærekraft gir effektivitet
Steen leder konferansen og forskningssamarbeidet FOOD (se faktaboks). Han sier at mat er på alles tunger i mer enn én forstand.
– Rødt kjøtt, matproduksjon over hele landet, klima og helse er noen samtaletemaer. I tillegg diskuteres antall matbutikker og lavprisbutikker, tollmurer og de store aktørene både i produsent- og kjedeledd, sier Steen.
Professoren mener dagligvarebransjen må gjøre bærkraftige valg for å øke produktiviteten i næringen.
– Bransjen har økt fokuset på bærekraft når det kommer til alt fra plastemballasje til matsvinn. I fremtiden vil det ikke være mulig å øke produktiviteten i norsk dagligvare, uten å tenke bærekraft, sier Steen.
-
Les hele programmet
Næringsministeren kommer
I november la regjeringen frem en stortingsmelding med 39 tiltak for omstilling og bærekraftig vekst i handelsnæringen. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte da at regjeringen vil styrke håndhevingen av konkurranseloven med målrettede tiltak mot atferd som begrenser konkurransen i dagligvaremarkedet.
Både næringsministeren og konkurransedirektør Lars Sørgard holder innlegg på konferansen. I tillegg deltar nytiltrådt leder i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket.
Til Oslo Plaza kommer også Tine-sjef Gunnar Hovland. Dette blir hans første gang møte med dagligvareaktørene. NIBIO-forsker Ivar Pettersen holder innlegg om produktivitetsforskning på dagligvaremarkedet fra NIBIO/FOOD. I samme sesjon blir det også innlegg fra Tine, Ringnes, Asko og Kiwi.
Siv Skard fra NHH forsker på forbrukeratferd. I sesjonen om bærekraft, vil hun snakke om hva som hindrer folk i å velge grønne alternativer. I tillegg presenterer NHH-studenter spennende nye funn fra FOOD-utredninger om dagligvarebransjen.