kontroll over persondata
– Det pågår en kamp om å få tilgang til, kjøpe og bruke data om oss, sier professor Irene Ng fra Universitetet i Warwick, årets hovedtaler på fagkonferansen FIBE.
Hva forteller pengebruken om meg, og hvor mye er den informasjonen verdt?
– Personlige data har blitt mektig og verdifullt og brukes til å påvirke hvordan, hva og når vi kjøper ting, sier Irene Ng. Professoren fra Universitetet i Warwick holdt hovedinnlegget på FIBE 2018, som åpnet torsdag denne uken.
Tittel på årets FIBE er "Facing the Challenges of Digitalisation".
Se bildene fra første del av FIBE-konferansen. Alle foto: Helge Skodvin.
Markedet kan bruke ulike typer av data – fra sosiale medier, treningsapper, nettkjøp, hvilke bøker du liker og hva du kommenterer på Facebook. Kommersielle aktører bruker strømmene av data og kombinere dem på nye måter. De får dine data, enten du vil eller ikke, sier Warwick-professoren.
– Det er uhyre vanskelig å ha kontroll over egne personopplysninger. Og hun legger til:
– Når data først er ute, eier du dem ikke. Selskapene eier dem, fordi de de eier databasene der informasjonen ligger.
Irene Ng ga FIBE-deltakerne innblikk i en ny måte å få kontroll på egne, personlige opplysninger. The Hub of All Things (HAT) er en dataplattform (og en app) designet for å gjøre folk i stand til å samle deres egne persondata, kontrollere, kombinere og utveksle disse dataene, med hvem de vil og når de selv ønsker. HAT-prosjektet er finansiert av det engelske forskningsrådet med en forskningsgruppe på 16 personer. Professor Irene Ng er prosjektleder for HAT.
Zoutman fikk FIBE-pris for beste paper