Idé til cruiseturisme-app vant Lehmkuhlstipendet

To kvinnelige NHH-alumni vant stipend
VINNERE: NHH-alumni Nikoline Valaker (t.v.) og Adna Alibasic vant Lehmkuhlstipendet for sin masteroppgave om cruiseturisme. Foto: Helge Skodvin.
Av Linnea Oskarsen

27. september 2024 09:09

Idé til cruiseturisme-app vant Lehmkuhlstipendet

Nikoline Valaker og Adna Alibasic sin masteroppgave er "nyskapende og tar sikte på å løse et praktisk problem", heter det i komiteens uttalelse.

Under det årlige Lehmkuhl-foredraget, deles også Lehmkuhlstipendet ut. 

I år var det Nikoline Valaker og Adna Alibasic sin masteroppgave om innovasjon innen cruiseturisme, som nådde helt til topps.

– Det var veldig overraskende og veldig stas, sier Valaker.

De to tidligere studentene har laget grunnlaget for en app som har til hensikt å motvirke opphopning av folkemasser i forbindelse med cruiseturisme i Bergen.

Den tiltenkte appen tar sikte på å lage personlige reiseruter som vil fordele turistene jevnere utover bybildet.

Torstein Hagen holder Lehmkuhl-forelesningen. Foto_Helge Skodvin

Torstein Hagen: – Jeg elsker risiko

For en fullsatt aula, delte skipsrederen sine lærdommer fra et liv i næringslivets absolutte toppsjikt.

Stipendet er på 50 000 kroner og gis til nåværende eller nylig uteksaminerte studenter, som har vist særlige evner som kan fremme norsk næringsliv innen fagområdene innovasjon og/eller entreprenørskap.

Stipendet skal som hovedregel være knyttet til en masteroppgave innen samme fagfelt.

Nikoline Valaker og Adna Alibasic
MULIG APP: Nikoline Valaker og Adna Alibasic sier de er åpne for muligheten dersom noen vil være med å lage cruisturisme-app. Foto: Helge Skodvin

Kriterium for tildeling

  • Masteroppgaven skal enten være knyttet opp til nye produkter/tjenester eller til nye forretningsmodeller, og skal direkte eller indirekte bidra til nyskapning og holde høy faglig kvalitet.
  • Masteroppgaver levert høstsemesteret året før eller vårsemesteret samme år som NHH deler ut stipendet, kan bli nominert.
  • Forretningsideer lansert på andre måter enn i masteroppgaver, kan også bli nominert. Det er ikke et krav at ideene som blir lansert, skal settest/er satt ut i livet.

Fikk jobb på samme sted

Valaker og Alibasic jobber begge som datakonsulenter i det Oslo-baserte selskapet Twoday. 

Det har gått et halvt år siden de leverte inn den nå prisvinnende masteroppgaven. Underveis i prosessen møtte de på flere utfordringer: 

– Vi innså ganske raskt at oppgaven var mye mer teknisk enn vi trodde og egentlig hadde kompetanse til. Vi måtte blant annet skifte ut modellen vi gikk ut i fra og hente inn en ny en, forklarer Alibasic.

Tross en bratt læringskurve, kom de i mål. Men vil de lage appen de har dannet grunnlaget for? 

– Vi har ikke umiddelbare planer om det nå, sier Valaker. 

– Men hvis muligheten byr seg er vi veldig åpne for det, legger Alibasic til. 

roses av komiteen

Komiteens vurdering

Årets vinneroppgave bruker avanserte metoder for å bidra til å løse et svært praktisk problem. Utgangspunktet er overbelastningen som ofte oppstår i Bergen når flere cruiseskip besøker byen samtidig og et stort antall cruiseturister har kort tid til å oppleve hovedattraksjonene i byen. For å redusere slik overbelastning foreslår vinnerne en app som tar sikte på å lage personlige reiseruter for besøkende, og dermed fordele dem jevnere over hele byen og forbedre opplevelsen deres ved å tilpasse seg deres individuelle preferanser.

Appen bør inneholde tilstrekkelig informasjon til at turistene kan ta et velinformert valg basert på egne preferanser, samt tiden de har til rådighet i Bergen. Vinnerne har gjort en betydelig jobb med å kartlegge og klassifisere ulike attraksjoner, finne relevant informasjon og vurderinger, geolokalisere stedene, ta hensyn til kapasitetsbegrensninger for de ulike attraksjonene, legge til informasjon om restauranter og kafeer, beregne gangavstander mellom steder, etc, som en bakgrunn for å lage individuelle tidsplaner og planer for de besøkende.

Oppgaven er nyskapende på flere måter. Selv om problemet tilsynelatende er enkelt, er det faktisk ikke lett å formulere og løse en brukbar modell som kan skaleres opp til antall cruiseturister Bergen kunne ha på en travel hverdag.  Vinnerne viser stor beherskelse av ulike modelleringsalternativer; de demonstrerer behovet for å gå utover standardmodeller og foreslår meningsfulle modellvalg og forenklinger for at en slik app skal være anvendelig i praksis.

Det er ingen tvil om at denne oppgaven legger det teoretiske og praktiske grunnlaget for en faktisk app som skal utvikles for å redusere overbelastning av cruiseturister i Bergen, samt forbedre opplevelsen til den enkelte besøkende. Den tar opp en reell utfordring, anerkjent av relevante myndigheter, og interesserte parter bør oppmuntres til å videreutvikle og implementere en slik løsning, i samarbeid med vinnerstudentene.

Fordi næringslivet er i en omstillingsfase, er det særdeles viktig å gjøre NHH-studentene bedre i stand til å skape nye virksomheter eller hjelpe andre med å få ny virksomhet til å vokse.

Formålet med Lehmkuhlstipendet er med andre ord en ordning for å støtte opp under NHHs satsning innen innovasjon og entreprenørskap.

I sin begrunnelse for årets kåring, viser komiteen til at masteroppgaven, A Mixed Linear Programming Model for Allocating Cruise Tourists in Bergen City Centre, er nytenkende og tar sikte på å løse et praktisk problem:

«Det er ingen tvil om at denne oppgaven legger det teoretiske og praktiske grunnlaget for en faktisk app som skal utvikles for å redusere overbelastning av cruiseturister i Bergen samt forbedre opplevelsen til den enkelte besøkende. Den tar opp en reell utfordring, anerkjent av relevante myndigheter, og interesserte parter bør oppmuntres til å videreutvikle og implementere en slik løsning, i samarbeid med vinnerstudentene.», heter det.

Les den fullstendige begrunnelsen i faktaboksen.

Valaker og Alibasic leverte oppgaven våren 2023. De har vært veiledet av stipendiat Andres Velez og professor Stein W. Wallace ved Institutt for foretaksøkonomi.

Komiteen består av professor og prorektor for forskning Malin Arve, professor Jan I. Haaland, instituttleder ved Institutt for finans Aksel Mjøs and strategiprofessor Bram Timmermans.

Kristofer Lehmkuhls fond for fremme av norsk næringsliv ble opprettet 1. mai 1920.