Et nytt verktøy kan hjelpe deg med teamarbeidet
NHH-forskerne Therese Sverdrup og Vidar Schei har utviklet et gratis verktøy for teamarbeid. Til nå har 150 ulike team deltatt i testingen.
Professor Vidar Schei og førsteamanuensis Therese E. Sverdrup ved Institutt for strategi og ledelse er begge eksperter på team og teamledelse. De har i en årrekke studert og observert vidt forskjellige team i ulike bransjer. Utfordringene er ofte de samme.
Spør etter oppskrift
– Folk både i næringsliv og forvaltning arbeider mye i team, men sliter også med å få til godt teamarbeid. Svært mange spør om det finnes en oppskrift, sier Sverdrup.
Nå har de utviklet et gratis verktøy som er skreddersydd for både lederteam og kollegateam, kalt Start smart. Det er et hjelpemiddel som skal få samarbeidet til å flyte betre, unngå misforståelser og brutte forventinger.
– Jevnlig dukker det opp spørsmål om hva en kan gjøre for å få team til å virke, og om vi forskere har noen gode verktøy. Mange team sliter med uavklarte forventninger, manglende trygghet, retning og utfordringer med samarbeidet, seier Sverdrup.
Teamkontrakter
Start smart er et verktøy både for oppstart og for utvikling av team og grupper. Det kan like gjerne brukes første gang en møtes, eller når som helst i teamets levetid, mener forskerne.
Kort fortalt handler «Start smart» om å utforske sitt eget team og få hjelp til å sette fart i gruppen. I verktøyet skal teammedlemene avklare hva gruppen skal få til sammen, hvem er de og hvordan de skal jobbe sammen.
– Verktøyet er veldig enkelt å bruke. Det krev lite forberedelse. Vi ønsker å legge til rette for trygghet og å skape klare rammer for teamet, seier Sverdrup.
Inspirasjonen til verktøyet kom fra egne NHH-studenter.
«Smidige team»: Pass opp for disse vanlige feilene
– Vi har alltid vært opptatt av å skape velfungerande studentgrupper på NHH. Dette motiverte oss til å lage enkle teamkontrakter. Disse har vi videreutviklet, basert på forskning og studier, og er stolte over å kunne lansere et eget verktøy for teamutvikling, sier Schei.
Forsket på UIB-team
– Det var AFF og Harald Engesæth som først tok kontakt med oss, og lurte på om vi kanskje kunne utvikle verktøyet, forteller Sverdrup.
Det som virkelig satte fart i Start smart var da AFF skulle teste ut verktøyet gjennom interne prosesser ved UiB. Mellom 100 og 150 team har deltatt i testingen, med personer fra både administrasjon og vitenskapelige ansatte.