Storsatsing på fornyelse av norsk vannkraft
Denne uken ble det nasjonale forskningssenteret RenewHydro lansert. Senteret får 370 mill. kroner for å ta vannkraften inn i en ny æra. NHH er en av hovedforskningspartnerne.
Forskningsrådet og vannkraftbransjen vil bruke rundt 370 millioner kroner de neste åtte årene for å gjøre vannkraft til en bærebjelke for energiomstillingen.
I det nye senteret Norwegian Research Centre for Hydropower Technology (RenewHydro) skal de forske på hvordan vannkraften kan spille på lag med andre fornybare teknologier som sol- og vindkraft, og tilpasse seg nye klima- og markedsutfordringer.
Utvikle smarte løsninger
Forskere fra hele Norge og utvalgte internasjonale universiteter skal samarbeide om å utvikle smarte løsninger. Eksperter innen teknologi, biologi og samfunnsøkonomi skal jobbe sammen.
– Målet er mer miljøvennlig vannkraft, som samtidig sikrer stabil strøm og gir gode inntekter til det norske samfunnet, sier professor Mette Bjørndal ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH.
Mette Bjørndal er med i ledergruppen i RenewHydro og leder forskningsprogrammet om tekniske, økonomiske, klima- og miljømessige rammebetingelser.
Rekruttert postdoktor
– På NHH skal vi forske på utviklingen i markeder og fleksibilitetsprodukter og prisdynamikken i et kraftsystem som er i stor endring, sier Bjørndal.
NHH og Mette Bjørndal har allerede rekruttert en postdoktor, Kyriaki Tselika, som har doktorgrad fra NHH.
– I tillegg har hun jobbet i ett år med vannkraftforskere i SINTEF Energi.
Forskningssenteret RenewHydro
Forskningen viderefører og utvider arbeidet fra FME HydroCen (2017-2024).
NTNU er vertsinstitusjon for RenewHydro, og hovedforskningspartnere er Norges Handelshøyskole- NHH, Norsk institutt for naturforskning-NINA og SINTEF Energi. Forskningspartnerne er USN, NMBU, NORCE, Luleå University of Technology, ETH Zürich og Kathmandu University.
Bjørndal er også forskningsdirektør i FME NTRANS, et nasjonalt forskningssenter som forsker på utvikling av miljøvennlig energi fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv.
Grønn omstilling
– Vannkraften skal tas inn i en ny æra, sier senterleder Liv Randi Hultgreen fra NTNU i en pressemelding.
Vannkraftindustrien og forvaltningen vil være tett involvert. De skal blant annet være med på å prøve ut modeller i laboratoriet og teste konkrete løsninger ved kraftverk og vassdrag.
– For å få til grønn omstilling trenger vi flere kilder til ren energiproduksjon. Fleksibel vannkraft er nøkkelen til det, og det krever mer kunnskap og kompetanse. Kraftsystemet er i endring og vi trenger å løse komplekse tekniske utfordringer samtidig som vi tar hensyn til natur og miljø, sier Andreas Ulvestad i Statkraft, som er styreleder i RenewHydro.