CVC i Norge og Norden er en svart boks.
Bram Timmermans
Samarbeid er avgjørende for nystartede bedrifter, for å realisere vekstambisjonene. – Vi undersøker nå hvordan selskaper strategisk retter sine investeringer mot startups, sier Bram Timmermans.
Etablerte selskaper ser i økende grad utover egne rammer for å hente nye ideer og innovative løsninger gjennom samspill med og investeringer i unge, vekstorienterte gründerbedrifter.
– Spørsmålet er hvordan skal en få mest mulig ut av samarbeidet mellom store, etablerte virksomheter og oppstartsbedrifter? sier Bram Timmermans.
CVC i Norge og Norden er en svart boks.
Bram Timmermans
Han er professor ved Institutt for strategi og ledelse og leder for senteret DIG ved NHH.
For å finne svar på dette, er han i gang med en kartlegging av en særlig en form av samarbeid mellom etablerte selskaper, oppstartsbedrifter og tidligere vekstbedrifter; Corporate Venture Capital (CVC).
CVC betyr at etablerte selskaper går inn med investeringer i oppstartsbedrifter. Investorene får strategiske fordeler, gjennom tilgang til ny teknologi, utvikling av et nytt marked, og bygge innovasjonskapasitet.
Oppstartsbedriftene får på sin side finansiell og strategisk støtte, tilgang til ressurser, markedsadgang og kunder, og ikke minst legitimitet.
– CVC i Norge og Norden er en svart boks. Formålet med undersøkelsen er å få en bedre forståelse av hvordan selskaper strategisk retter sine investeringer mot startups, forteller Timmermans.
Undersøkelsen vil kartlegge investeringsstrategier, bransjefokus og geografiske prioriteringer, samt belyse hvordan CVC-enheter organiserer investeringene, styringspraksis og bruken av ikke-finansielle ressurser
Internasjonalt har CVC-samarbeidet mellom store selskaper og startups økt kraftig. Ifølge CB Insights økte CVC-støttede investeringer globalt fra 70,1 milliarder dollar i 2020 til 169,3 milliarder dollar i 2021.
Forskerkollega på prosjektet er førsteamanuensis Francesco Di Lorenzo ved Copenhagen Business School. Han har gjort tilsvarende kartlegging i Danmark. Nå har Timmermans og Lorenzo gått sammen med teknologi-inkubatoren Startuplab.
– Vår undersøkelse foregår nå parallelt i Danmark og Norge.
Ambisjonen er å utvide kartleggingen til Sverige og Finland. Forskerne ønsker å få til et nordisk prosjekt.
– Undersøkelsen vil gi både bransjen og forskerne mer innsikt. Det vil kunne gjøre CVC-bedriftene bedre som investorer, styrke samarbeidet og utvikle det norske entreprenørskaps-økosystemet, noe som i neste omgang vil bidra til å utvikle oppstartsbedriftene.
Undersøkelsen vil gi både bransjen og forskerne mer innsikt.
Bram Timmermans
Et overordnet mål er nettopp å få gründerbedrifter til å lykkes og skalere opp, poengterer Timmermans.
– Et typisk oppstartsselskap trenger mye ressurser, og etablerte selskaper er viktig i dette økosystemet. Det er viktig av forskjellige grunner. Det bidrar til større legitimitet, kunder og penger. Hvis Norge skal ha ambisjoner for nye generasjoner av gründerbedrifter, må selskapene være på banen. Og for oss som forskere er dette både interessant og viktig, fordi vi kan undersøke hvordan slike investeringer foregår og bidra med ny kunnskap.
Forskerne har gjennom Startuplab kontaktet noen av gigantene i norsk industri, store nordiske konsern som har vist interesse for startups.
– For at kartleggingen skal bli så solid som mulig, ønsker vi at de etablerte CVC-selskapene vi har kontaktet skal bidra i undersøkelsen. Jeg er overbevist om at både de og kommende oppstartsbedrifter vil ha stor nytte av denne kunnskapen, avslutter NHH-professoren.