Ønsket faglig påfyll - finansierer MBA selv

Charlotte Berg-Svendsen jobber som kommersiell leder i Pre Diagnostics. Selskapet utvikler en helt ny metode for å diagnostisere Alzheimers i tidlig fase. Hun tar samtidig en MBA i strategisk ledelse ved NHH. – Studiet er en gave fra meg til meg, sier hun. Foto: NHH/Hallvard Lyssand
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

12. september 2019 09:35

Ønsket faglig påfyll - finansierer MBA selv

Charlotte Berg-Svendsen gikk fra et internasjonalt selskap med over 120 000 ansatte til en start-up med fem ansatte. I perioden i mellom meldte hun seg på MBA.

Foto: NHH/Hallvard Lyssand

Charlotte Berg-Svendsen hadde akkurat sagt opp en topplederjobb og var i tenkeboksen på hva hun ville gjøre fremover, da hun fikk en telefon fra en kompis:

– Han spurte meg om jeg ikke ville bli med på å ta en MBA. Dette var jo noe jeg hadde vurdert i flere år og jeg tenkte «nå har jeg muligheten», forteller hun.

Berg-Svendsen, som er utdannet jurist, trengte ikke lang betekningstid før hun meldte seg på MBA i strategisk ledelse ved NHH. Søknad ble sendt i desember og oppstart var allerede i januar.

Hun betaler for videreutdanningen sin selv, i motsetning til de fleste andre som får dette dekt av jobben:

– Studiet er en gave fra meg til meg. Jeg stod mellom jobber og hadde tid til å prioritere meg selv og egen fremtid, sier Berg-Svendsen. 

MBA i strategisk ledelse er for erfarne ledere som ønsker å utvikle sin faglige kompetanse og bygge nettverk. Studiet gir relevant kompetanse på et høyt faglig nivå gjennom teori, dagsaktuell forskning og praktisk anvendelse.

Studiet er en gave fra meg til meg. Jeg stod mellom jobber og hadde tid til å prioritere meg selv og egen fremtid.

Charlotte Berg-Svendsen

Hadde erfaringen – trengte faglig påfyll

Motivasjonen til Berg-Svendsen for å ta en MBA var utelukkende det faglige:

– Jeg har hatt mange strategiske internasjonale lederroller og måten jeg har tilegnet meg kompetanse på er gjennom «learning by doing» eller «on job training». Jeg har tatt alle utfordringer jeg har fått og vokst med dette, men jeg har tenkt opp gjennom at jeg har manglet en mer overordnet ramme. Som jurist så liker jeg å ha teori i bunn, sier hun. 

Programdirektør Inger G. Stensaker forteller at det populære studiet har deltakere med sammensatt bakgrunn og erfaring.

– På studiet har vi alt fra økonomer og samfunnsvitere til leger, jurister og ingeniører. Sammensetningen skaper en god dynamikk i gruppen. Berg-Svendsen har en spennende bakgrunn med sin ledererfaring både fra et stort internasjonalt konsern og nå i senere tid fra en liten start-up, sier Stensaker.

Programdirektør Inger G. Stensaker for MBA i strategisk ledelse, forteller at studiet har en bred målgruppe. De har alt fra økonomer og samfunnsvitere til leger, jurister og ingeniører. Foto: NHH/Hallvard Lyssand

Pre Diagnostics

  • Pre Diagnostics er et gründerselskap med oppstart i 2013.
  • Selskapet utvikler en ny blodprøve for å diagnostisere Alzheimers i tidlig fase.
  • En prototype av produktet er trolig klar til å tas i bruk i kliniske tester i første kvartal i 2020 og den diagnostiske testen er trolig klar for det europeiske markedet i 2022.
  • Pre Diagnostics jobber også med behandling av Alzheimers og har IP-rettighetene til et kombinasjonsprodukt som skal utvikles til dette formålet.
  • Fikk i desember i fjor 2.2 millioner euro i EU-midler gjennom prosjektet EU Horizon 2020.
  • Har tidligere fått midler fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet og det er hentet inn nærmere 30 millioner i form av egenkapital.
  • Selskapet samarbeider blant annet med Akershus universitetssykehus.
  • Har kontorer i ShareLab ved Forskningsparken i Oslo.

Utvikler test av Alzheimers

Berg-Svendsen jobber nå som kommersiell leder i Pre Diagnostics. Selskapet er en gründervirksomhet med fem ansatte og har kontorer i Oslo.

Selskapet utvikler en helt ny metode for å diagnostisere Alzheimers i tidlig fase.

I dag har omtrent 77 000 demens i Norge og antallet øker med økende antall eldre. På verdensbasis er antallet nesten 50 millioner, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. 

– Metoden vi utvikler vil være banebrytende fordi man gjennom en enkel blodprøve vil kunne teste om en person har eller er i ferd med å utvikle Alzheimers. Dette opptil mange år før kliniske symptomer, som hukommelsessvikt, oppstår, sier Berg-Svendsen.

Fra rockekonsert til ekko i gangene

Berg-Svendsen kom fra det internasjonale selskapet BASF, som er et av verdens største selskaper innen kjemikalier med over 120 000 ansatte. Her hadde hun flere toppjobber, sist som leder for selskapets globale virksomhet innen omega-3.

– Overgangen fra BASF til Pre Diagnostics var stor. Nesten som å gå fra rockekonsert til kammerkonsert. Til tider litt ekko i korridorene eller hjemmekontoret, forteller hun med et smil.

Selv om hun ser klare fordeler ved å jobbe i et mindre selskap, mener hun ikke at mindre nødvendigvis betyr bedre:

– Gresset er ikke noe grønnere på den andre siden, men det er annerledes! Jeg har lært enormt mye av å være i et stort internasjonalt system, men nå får jeg mulighet til å være med å bygge et selskap fra start - og det er en spennende utfordring!

Berg-Svendsen har følgende råd til ledere som vurderer å gå fra et stort selskap til en start-up eller en gründervirksomhet:

  1. Prat med andre: Snakk med nettverket ditt for å forstå de grunnleggende forskjellene mellom å jobbe i stort selskap og en start-up. Det kreves ofte andre ferdigheter for å lykkes og kanskje trives.
  2. Vær forberedt på økt arbeidsmasse: I en start-up er det ingen støttesystemer og ofte må du levere like mye, men med færre ressurser.
  3. Kartlegg egen kompetanse: Hvordan kan du anvende din kompetanse i en start-up og hva vil du selv lære? 
  4. Research i forkant: Gjør en grundig evaluering av nøkkelpersoner (ikke bare teknologien) du skal jobbe med. Kjemi må stemme.

LES OGSÅ:

Ledelsesutviklingsprogram ga rakettkarriere

Unge står i kø for å mestre rollen som leder. Lederutviklingsprogram fikk fart på Jan Ove Kolseths lederkarriere. I dag har han ansvar for 350 ansatte og 50 sjøanlegg.