Tar dobbelgrad for å få mest mulig ut av studiet

Bilde av Torine Ødven og Birgitte Kvalevåg Øversjøen
INTERNASJONAL MASTER: Torine Ødven og Birgitte Kvalevåg Øversjøen tar begge dobbelgrad ved NHH: – Ved å studere et helt år i utlandet, får du muligheten til å bli kjent med mennesker og stedet på en helt annen måte enn ved en reise, sier Øversjøen (t.v.). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

16. april 2020 09:46

Tar dobbelgrad for å få mest mulig ut av studiet

De siste fem årene har nærmere 80 NHH-studenter tatt høyskolens internasjonale dobbelgradsprogram. De får to mastergrader, men bruker ikke lenger tid enn andre studenter.

Dobbelgrad

  • Er et samarbeid mellom NHH og partnerinstitusjoner i Portugal, Frankrike, Australia, Belgia, Tyskland, Canada og Italia.
  • Studentene tas opp i ordinært masterprogram ved NHH og ved en partnerinstitusjon.
  • Studentene oppnår to mastergrader og to vitnemål.
  • De tilbringer ett år ved NHH og ett år i utlandet.

Les mer om dobbelgrad

Studentene Torine Ødven (22) og Birgitte Kvalevåg Øversjøen (23) begynte på dobbelgraden ved NHH i fjor høst. De spesialiserer seg på finans.

De tar første året ved NHH, etterfulgt av et år i utlandet ved en av høyskolens partnerinstitusjoner.

– Jeg tar dobbelgrad fordi jeg har lyst til å lære mest mulig om finans, som er mitt interesseområde. Når jeg først tar en mastergrad, ønsker jeg å gjøre det meste ut av studiet, sier Ødven. 

Studievenninnen Øversjøen fremhever at de gjennom dobbelgraden tilegner seg ettertraktet internasjonal erfaring, blir kjent med nye kulturer og mennesker – og ikke minst får utfordringer.

– Ved å studere et helt år i utlandet, får du muligheten til å bli kjent med mennesker og stedet på en helt annen måte enn ved en reise. Du får også internasjonale kontakter og nye perspektiver på ting, samtidig som du må gå litt ut av komfortsonen, sier Øversjøen.

Les også:

Får anerkjennelse for ny metode for makroøkonomiske prognoser

Masteroppgave fra NHH viser potensialet for maskinlæring i makroøkonomiske prognoser. Studentene vant Norges Banks pris for beste masteroppgave.

NHH er en av få norske institusjoner som tilbyr dobbelgradsprogram. Internasjonalt er det imidlertid mer vanlig, særlig ved handelshøyskolene.

Masterstudentene tar andre året av dobbelgraden ved Nova School of Business and Economics i Portugal. Etter endt studier, har de to mastergrader på tiden det vanligvis tar å fullføre én grad.

Les også:

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Arbeidslivet trenger internasjonal kompetanse

Dobbelgradsprogrammet ved NHH ble opprettet i 2009. De siste fem årene har nærmere 80 masterstudenter tatt denne graden.

Våren 2020 hadde programmet 27 søkere og 14 fikk tilbud om studieplass. Søkerne går gjennom en grundig opptaksprosess, der studentens motivasjon, engelskkunnskaper, karakterer, samt personlige og faglige egenskaper vurderes.

Prorektor for utdanning Linda Nøstbakken mener at internasjonal erfaring gjør studentene ettertraktet på arbeidsmarkedet.

– Stadig flere arbeidsgivere opererer på en internasjonal arena og har behov for ansatte med internasjonal kompetanse. Med en dobbelgrad fra NHH, utmerker studentene seg på arbeidsmarkedet, og kan vise til gode språkkunnskaper og kulturforståelser. Samtidig viser et lengre utenlandsopphold at de er fleksible og mestrer utfordringer, sier Nøstbakken.

NHH topper listen over studenter som drar mest på utveksling i Norge. I 2019 hadde 60 prosent hatt et utvekslingsopphold i løpet av studiene. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, mener at flere studenter bør ta deler av utdanning sin i utlandet. 

– Internasjonal erfaring er bra for studentene, det er bra for næringslivet og det er bra for Norge. Derfor har regjeringen et langsiktig mål om at halvparten av studentene skal ha hatt et utenlandsopphold, sier Asheim i en pressemelding.

– Finans er tingen

Alle som tar dobbelgrad ved NHH, må velge en spesialisering. Studentene Øversjøen og Ødven, som har valgt finans, forteller at interessen for finans kom etter noen år med studier, og for fullt da de begynte i finansklubben for kvinner – Femme Forvaltning.

– Det har hatt mye å si at jeg ble med i Femme Forvaltning. Da skjønte jeg at «finans er tingen» og fikk innblikk i hva finans egentlig kan brukes til. Jeg liker at finans er sammensatt og tar i bruk ulike fagområder, som strategi, sier Ødven.

Medstudenten Øversjøen forteller at hun liker utfordringene som finansfaget gir. 

– Du får utfordret deg mot flinke studenter i fag som krever mye kvantitativ forståelse. Det er relativt stor fallhøyde. Finans er spennende og vi har hørt at det er tøffe tak, men det virker også veldig givende om du mestrer jobben, sier Øversjøen.

Frykter ikke mannsdominans

Finansbransjen er kjønnsbalansert med 47 prosent kvinner og 53 prosent menn, men kvinner i topplederstillinger er mangelvare. Det viser rapport fra Finansforbundet om kvinner og finans. Kun 28 prosent av kvinner i bransjen er direktør eller banksjef, viser rapporten.

Kvinner er også underrepresentert ved finansstudier. På NHH har finansspesialiseringen totalt 76 prosent menn og 24 prosent kvinner.

– Hvorfor velger ikke flere kvinner finans?

– Det er vanskelig for oss å si noe sikkert om siden vi har valgt finansfaget selv, og har mange studievenninner som går finans. Det kan ha en sammenheng med finansbransjens rykte om lange arbeidstider, spisse albuer og mannsdominans, sier Øversjøen.

Studentene tror at mangelen på informasjon kan være én annen viktig faktor.

– Mange vet nok ikke om mangfoldet av arbeidsmuligheter det er innenfor finans. Det kan være alt fra kapitalforvaltning, bank og finans og til større internasjonale industriselskaper. Å jobbe i Oljefondet kan for eksempel både være samfunnsrettet og viktig for å sikre fremtiden til norsk økonomi, sier Øversjøen.

Studentene opplever at informasjon om finans, samt temaet kvinner og finans har blitt mye bedre. De fremhever flere NHH-tiltak, som oppstart av børsklubben Femme Forvaltning og Women’s Finance Day.

Les også:

Samlet 160 kvinnelige studenter til Women’s Finance Day

– Finans gir deg muligheten til å bestemme hvordan fremtiden skal se ut, sa Thina Saltvedt til finansinteresserte NHH-kvinner.

Heller lange dager enn kjedelig jobb

Finansbransjen er imidlertid ikke ukjent for masterstudentene. De har allerede hatt flere finansjobber, og deres opplevelse av bransjen er positiv.

Ødven har deltidsjobb som Coorporate Accounting Assistent i DOF Subsea, mens Øversjøen hadde internship i Fearnley Securities i fjor sommer. Begge skal jobbe i DNB Markets med aksjeanalyse i Oslo i sommer.

– Jeg har blitt godt mottatt av de fleste selskapene som jeg har vært i kontakt med. Mitt inntrykk er at bransjen er opptatt av teamarbeid og at man skal bygge hverandre opp. Bildet av bransjen tror jeg blir annerledes når du får litt erfaring og ikke kun baserer det på rykter, sier Ødven.

Lange arbeidsdager er heller ikke avskrekkende for NHH-studentene.

– For meg går det fint å jobbe relativt lange dager, så lenge det jeg jobber med er spennende. Selve arbeidsoppgavene jeg får er viktigere enn arbeidstiden, sier Øversjøen. 

Les også:

– Ekstremt ettertraktet på arbeidsmarkedet

Næringslivet sloss om å få tak i kandidater fra NHH.